GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
LVSS-103 GIDA GÜVENLİĞİ TEMEL PRENSİPLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 1 4,00

Önlisans



Gıda güvenliğinin temel prensiplerini öğrenebilecek. Gıdaların mikrobiyel ekolojisini öğrenilmesi, Gıdalardan kaynaklanan biyolojik, mikrobiyolojik tehlikeleri kavramak. Gıda kaynaklı patojen bakterilerin özellikleri, bulaşma yolları ve oluşturduğu infeksiyon ve zehirlenmeler hakkında bilgi sahibi olmak. Gıda kaynaklı virüslerin özellikleri, bulaşma yolları ve oluşturduğu infeksiyonları öğrenmek. Gıda kaynaklı parazitlerin özellikleri, bulaşma yolları ve oluşturduğu infeksiyonları öğrenmek. Gıdalardan kaynaklanan kimyasal tehlikeleri ve sağlık üzerine etkilerini öğrenmek. Gıda güvenliği sistemlerini ve tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları sistemini (HACCP) öğrenmek.


Öğr. Gör. Yunus ŞENTÜRK


1 Gıda güvenliğinin temel prensiplerini öğrenebilecek. Gıdaların mikrobiyel ekolojisini öğrenir. Gıdalardan kaynaklanan biyolojik, mikrobiyolojik tehlikeleri kavrar.
2 Gıda kaynaklı patojen bakterilerin özellikleri, bulaşma yolları ve oluşturduğu infeksiyon ve zehirlenmeler hakkında bilgi sahibi olur. Gıda kaynaklı virüslerin özellikleri, bulaşma yolları ve oluşturduğu infeksiyonları öğrenir. Gıda kaynaklı parazitlerin özellikleri, bulaşma yolları ve oluşturduğu infeksiyonları öğrenir.
3 Gıdalardan kaynaklanan kimyasal tehlikeleri ve sağlık üzerine etkilerini öğrenebilecek.
4 Gıda güvenliği sistemlerini ve tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları sistemini (HACCP) öğrenebilecektir.

Birinci Öğretim


Dersin ön koşulu yoktur.


Yok


Gıda Güvenliği, Gıdalarda Mikroorganizmaların Gelişmesini Etkileyen Faktörler, Gıda Kaynaklı Patojen Bakteriler, Gıda Kaynaklı Virüsler, Gıda Kaynaklı Parazitler, Kimyasal Gıda Güvenliği Tehlikeleri, Gıda Güvenliği ve Kalite Kontrol Sistemleri, Gıda Kaynaklı Patojenlerin Kaynakları ve Önlemler.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda Güvenliği
2 Gıda Güvenliği
3 Gıdalarda Kaynaklı Mikroorganizmalar
4 Gıdalarda Mikroorganizmaların Gelişmesini Etkileyen Faktörler
5 Gıda Kaynaklı Patojen Bakteriler
6 Gıda Kaynaklı Patojen Bakteriler
7 Gıda Kaynaklı Virüsler
8 Ara Sınav
9 Gıda Kaynaklı Virüsler
10 Gıda Kaynaklı Parazitler
11 Gıda Kaynaklı Parazitler
12 Kimyasal Gıda Güvenliği Tehlikeleri
13 Kimyasal Gıda Güvenliği Tehlikeleri
14 Gıda Güvenliği ve Kalite Kontrol Sistemleri
15 Gıda Kaynaklı Patojenlerin Epidemiyolojisi
16 Final Sınavı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Tartışma 14 3 42
Gözlem 10 3 30
Toplam İş Yükü (saat) 116

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek