Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
LVSS-103 | GIDA GÜVENLİĞİ TEMEL PRENSİPLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 4,00 |
Önlisans
Gıda güvenliğinin temel prensiplerini öğrenebilecek. Gıdaların mikrobiyel ekolojisini öğrenilmesi, Gıdalardan kaynaklanan biyolojik, mikrobiyolojik tehlikeleri kavramak. Gıda kaynaklı patojen bakterilerin özellikleri, bulaşma yolları ve oluşturduğu infeksiyon ve zehirlenmeler hakkında bilgi sahibi olmak. Gıda kaynaklı virüslerin özellikleri, bulaşma yolları ve oluşturduğu infeksiyonları öğrenmek. Gıda kaynaklı parazitlerin özellikleri, bulaşma yolları ve oluşturduğu infeksiyonları öğrenmek. Gıdalardan kaynaklanan kimyasal tehlikeleri ve sağlık üzerine etkilerini öğrenmek. Gıda güvenliği sistemlerini ve tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları sistemini (HACCP) öğrenmek.
Öğr. Gör. Yunus ŞENTÜRK
1 | Gıda güvenliğinin temel prensiplerini öğrenebilecek. Gıdaların mikrobiyel ekolojisini öğrenir. Gıdalardan kaynaklanan biyolojik, mikrobiyolojik tehlikeleri kavrar. |
2 | Gıda kaynaklı patojen bakterilerin özellikleri, bulaşma yolları ve oluşturduğu infeksiyon ve zehirlenmeler hakkında bilgi sahibi olur. Gıda kaynaklı virüslerin özellikleri, bulaşma yolları ve oluşturduğu infeksiyonları öğrenir. Gıda kaynaklı parazitlerin özellikleri, bulaşma yolları ve oluşturduğu infeksiyonları öğrenir. |
3 | Gıdalardan kaynaklanan kimyasal tehlikeleri ve sağlık üzerine etkilerini öğrenebilecek. |
4 | Gıda güvenliği sistemlerini ve tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları sistemini (HACCP) öğrenebilecektir. |
Birinci Öğretim
Dersin ön koşulu yoktur.
Yok
Gıda Güvenliği, Gıdalarda Mikroorganizmaların Gelişmesini Etkileyen Faktörler, Gıda Kaynaklı Patojen Bakteriler, Gıda Kaynaklı Virüsler, Gıda Kaynaklı Parazitler, Kimyasal Gıda Güvenliği Tehlikeleri, Gıda Güvenliği ve Kalite Kontrol Sistemleri, Gıda Kaynaklı Patojenlerin Kaynakları ve Önlemler.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda Güvenliği | ||
2 | Gıda Güvenliği | ||
3 | Gıdalarda Kaynaklı Mikroorganizmalar | ||
4 | Gıdalarda Mikroorganizmaların Gelişmesini Etkileyen Faktörler | ||
5 | Gıda Kaynaklı Patojen Bakteriler | ||
6 | Gıda Kaynaklı Patojen Bakteriler | ||
7 | Gıda Kaynaklı Virüsler | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Gıda Kaynaklı Virüsler | ||
10 | Gıda Kaynaklı Parazitler | ||
11 | Gıda Kaynaklı Parazitler | ||
12 | Kimyasal Gıda Güvenliği Tehlikeleri | ||
13 | Kimyasal Gıda Güvenliği Tehlikeleri | ||
14 | Gıda Güvenliği ve Kalite Kontrol Sistemleri | ||
15 | Gıda Kaynaklı Patojenlerin Epidemiyolojisi | ||
16 | Final Sınavı |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 14 | 3 | 42 |
Gözlem | 10 | 3 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 116 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |