GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GTP-100 GIDA ANALİZİ Ders 1 2 3,00

Önlisans



Bu ders ile öğrencilere gıda analizlerinin önemi ve kalite arasındaki ilişkiyi, gıda analizlerinin amaçları ve getirileri, doğru örnek almanın önemi, sonuçların yorumlanması, temel gıda analiz yöntemleri ve enstrümental gıda analiz yöntemlerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.



1 Analiz çeşitleri, gıdalarda analizin önemi hakkında bilgi sahibi olur
2 Gıdalarda kalite ve analiz ilişkisini kavrar
3 Sonuçların doğruluğu ve kesinliği açısından yorum yapar.
4 Örnek alma ve örnek alma hataları hakkında bilgi sahibi olur.
5 Temel gıda analizlerini öğrenir.

Birinci Öğretim


yok


yok


Analiz çeşitleri, örnek alma ve hatalar, doğruluk ve kesinlik kavramları, gıdaların analize hazırlanması, nem-kül-tuz-şeker-yağ-protein gibi temel gıda analizleri, spektrofotometrik ve kromatografik gıda analizleri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Analiz çeşitleri, Gıda Analizine giriş ve amaçlar, Laboratuvar Kuralları
2 Kalite kavramı ve örnek alma
3 Örnek alma hataları, örneklem tipleri ve araç-gereçler
4 Gıda örneklerinin analize hazırlanması
5 Gıdalarda nem tayini
6 Gıdalarda kül tayini
7 Gıdalarda protein tayini
8 Vize
9 Gıdalarda şeker ve tuz tayini
10 Gıdalarda yağ tayini
11 Gıdalarda asitlik ve pH tayini
12 Gıdalarda enstrumental analizler
13 Spektrofotometrik analizler
14 Kromatografik analizler
15 Genel tekrar
16 Final sınavı

Cemeroğlu, B., 2011. Gıda Analizleri. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. Ötleş, S., 2019 Enstrümental Gıda Analizleri, Sidaş Yayıncılık, İzmir Öğretim elemanı ders notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 5 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 3 5 15
Toplam İş Yükü (saat) 90

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek