GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FND-118 TARIM EKONOMİSİ VE KOOPERATİFÇİLİK Ders 1 2 3,00

Önlisans



Öğrenciler ders ile kıt kaynakların verimli ve belirlenen amaca ulaşacak biçimde nasıl kullanılması gerektiği ve genel ekonomi ilmine ait kanun ve prensiplerin tarıma uygulanması konusunda gerekli becerileri kazanacaklardır. Kooperatifçilik ve önemi konusunda bilgi sahibi olacaklar.



1 Tarım işletmelerinde üretim faktörlerini en etkin ve verimli şekilde kullanabilme becerisi
2 Tarım işletmelerinde yönetici olarak görev alma becerisi
3 Genel ekonomi prensiplerini tarıma uygulayabilme, karar alma becerisini edinme ve tarım işletmelerinde uygulama
4 Tarımsal pazarlama, tarımsal kredi ve finansman, kooperatifçilik ve işletmelerde yatırım projeleri konularında görev alma ve danışmanlık yapabilme
5 Ülke tarım politikalarını değerlendirebilme ve yorumlayabilme
6 Tarımda uluslararası politikaları irdeleyebilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Tarımın üretimin genel özelliklerinin değerlendirilmesi, Tarımsal üretim faktörlerinin incelenmesi ve Türkiye ekonomisinde tarımın yerinin irdelenmesi,Genel ekonomi prensiplerinin tarımsal işletmeler açısından kullanımı,Ekonomi prensiplerinin tarımda kullanımı. Tarımsal finansman, kredi kaynakları ve uygulamalarının tanıtılması, Tarımda kooperatifçiliğin önemi ve gereklerine ilişkin değerlendirmeler,Tarım politikaları, amaç ve araçlarının değerlendirilmesi,Türkiye’de tarım politikalarına ilişkin uygulamalar.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Dersin tanıtımı; kapsamı, kural ve gerekleri
2 Tarımsal üretimin özellikleri
3 Tarımsal üretim faktörlerinin incelenmesi
4 Tarımın Türkiye ekonomisindeki yeri ve öneminin belirlenmesi
5 Tarım işletmesi, işletme yapıları, işletmeci (üretici) kavramı ve önemi, karar verme becerisi
6 Tarım işletmeciliğinde uygulanan ekonomi prensipleri
7 Tarım işletmeciliğinde uygulanan ekonomi prensipleri
8 Arasınav
9 Tarımsal pazarlama, pazarlamanın faydaları, pazarlamanın ülke ekonomisine katkıları
10 Tarım işletmelerinde kaynak sağlama (kredi ve finansman) ve kullanımı, Türkiye’deki uygulamalar
11 Tarım Politikaları ve Türkiye’de tarım politikalarına ilişkin uygulamaların değerlendirilmesi Türkiye ve Avrupa Birliğinde uygulanan tarım politikalarının karşılaştırmalı analizi
12 Tarımda Kooperatifçiliğin önemi ve gerekleri, Türkiye’de kooperatifçilik uygulamalar
13 Tarımda Kooperatifçiliğin önemi ve gerekleri, Türkiye’de kooperatifçilik uygulamalar
14 Tarım işletmelerinde kaynak sağlama (kredi ve finansman) ve kullanımı, Türkiye’deki uygulamalar
15 Final sınavı

Açıl, F., 1980. Tarım Ekonomisi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları:721, Ders Kitabı:213. Ankara. Mülayim, Z.,G., 1992. Kooperatifçilik. Yetkin Yayınları. Ankara. İnan, İ., H., 1998. Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği. Tekirdağ. Rehber, E., ve Çetin, B., 1998. Tarım Ekonomisi. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No:134. Bursa. Cinemre,H.,İ., 2002. Tarım Ekonomisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi. Ziraat Fakültesi. Ders Kitabı No:11. Samsun. Gürler, A.,Z., 2008. Tarım Ekonomisi. Nobel Yayın Dağıtım. Ankara.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Bütünleme Sınavı 1 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Bütünleme Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Uygulama/Pratik 2 4 8
Tartışma 2 4 8
Soru-Yanıt 2 4 8
Bireysel Çalışma 1 6 6
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 2 2
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 2 4
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 2 4
Ev Ödevi 2 2 4
Toplam İş Yükü (saat) 92

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek