GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SEC-179 YEREL MUTFAK KÜLTÜRLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 5,00

Lisans


Türkçe


Ülkemiz yöresel mutfak kültürlerini öğrenmek ve beslenme açısından önemini kavrayabilme becerisi kazanmak


Öğr. Gör. Uğur BAYRAM


1 Beslenme bilimini öğrenir, besin öğeleri hakkında bilgi sahibi olarak çeşitli gıda maddelerinin içeriğini öğrenir.
2 Türk mutfağı ekipmanları, malzemeleri tanır ve reçeteleri uygularken kullanmaları gereken teknikleri öğrenir.
3 Türk mutfağındaki reçete stillerini ve çeşitliliğini anlama becerisi kazanır.
4 Yerel malzemelerle yemek yapmanın önemini ve sağlık ilişkisini kurabilmenin yanı sıra, yöresel pişirme tekniklerine öğrenerek sağlıkla ilişkisini kurabilme yeteneği kazanır.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Beslenme bilimi ve temel besin öğeleri bilgilerinin kazandırılması ve ülkemiz yöresel; Ege Mutfağı, Akdeniz Mutfağı, Karadeniz Mutfağı, İç Anadolu Mutfağı, Marmara Mutfağı, Doğu Anadolu Mutfağı, Güneydoğu Anadolu Mutfaklarının tanıtılması.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Beslenme Bilimine Giriş Yok Yok
2 Besin Öğeleri ve Sindirim Yok Yok
3 Karbonhidratlar, Yağlar ve Proteinler Yok Yok
4 Vitaminler, Mineraller, Su ve Lifli Gıdalar Yok Yok
5 Yöresel Türk Mutfağına Giriş Yok Yok
6 Yöresel Mutfak Ekipmanı, Araç-gereç ve Mutfak Tipleri Yok Yok
7 Akdeniz Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Beslenme açısından yorumlanması Yok Yok
8 Ara Sınav Yok Yok
9 Karadeniz Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Beslenme açısından yorumlanması Yok Yok
10 İç Anadolu Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Beslenme açısından yorumlanması Yok Yok
11 Ege Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Beslenme açısından yorumlanması Yok Yok
12 Marmara Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Beslenme açısından yorumlanması Yok Yok
13 Güneydoğu Anadolu Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Beslenme açısından yorumlanması Yok Yok
14 Doğu Anadolu Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Beslenme açısından yorumlanması Yok Yok
15 Yöresel Mutfaklarda Dini Günler, Düğün, Ziyafetlerin Bölgesel Özellikleri ve Farklılıkları ve Genel Değerlendirme Yok Yok
16 Final Sınavı Yok Yok

1- Tarih Boyunca Yemek Kültürü, Murat Belge, İletişim Yayınları. 2- Türk Kültür Tarihine Giriş IV. “Türklerde Yemek ve Beslenme Kültürü”, Bahattin Ögel, Kültür Bakanlığı Yayınları. - 3- Gastronomi Ve Yiyecek Tarihi, Prof. Dr. Atilla Akbaba, Doç. Dr. Neslihan Serçeoğlu, Detay Yayıncılık. - 4- Öğretim Elemanı Ders Notları. - 5- Türkiye’nin Yöresel Mutfakları, Doç. Dr. Serkan Şengül, Prof. Dr. Oğuz Türkay, Detay Yayıncılık.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 45 45
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 90 90
Toplam İş Yükü (saat) 152

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek