Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SEC-179 | YEREL MUTFAK KÜLTÜRLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Lisans
Türkçe
Ülkemiz yöresel mutfak kültürlerini öğrenmek ve beslenme açısından önemini kavrayabilme becerisi kazanmak
Öğr. Gör. Uğur BAYRAM
1 | Beslenme bilimini öğrenir, besin öğeleri hakkında bilgi sahibi olarak çeşitli gıda maddelerinin içeriğini öğrenir. |
2 | Türk mutfağı ekipmanları, malzemeleri tanır ve reçeteleri uygularken kullanmaları gereken teknikleri öğrenir. |
3 | Türk mutfağındaki reçete stillerini ve çeşitliliğini anlama becerisi kazanır. |
4 | Yerel malzemelerle yemek yapmanın önemini ve sağlık ilişkisini kurabilmenin yanı sıra, yöresel pişirme tekniklerine öğrenerek sağlıkla ilişkisini kurabilme yeteneği kazanır. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Beslenme bilimi ve temel besin öğeleri bilgilerinin kazandırılması ve ülkemiz yöresel; Ege Mutfağı, Akdeniz Mutfağı, Karadeniz Mutfağı, İç Anadolu Mutfağı, Marmara Mutfağı, Doğu Anadolu Mutfağı, Güneydoğu Anadolu Mutfaklarının tanıtılması.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Beslenme Bilimine Giriş | Yok | Yok |
2 | Besin Öğeleri ve Sindirim | Yok | Yok |
3 | Karbonhidratlar, Yağlar ve Proteinler | Yok | Yok |
4 | Vitaminler, Mineraller, Su ve Lifli Gıdalar | Yok | Yok |
5 | Yöresel Türk Mutfağına Giriş | Yok | Yok |
6 | Yöresel Mutfak Ekipmanı, Araç-gereç ve Mutfak Tipleri | Yok | Yok |
7 | Akdeniz Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Beslenme açısından yorumlanması | Yok | Yok |
8 | Ara Sınav | Yok | Yok |
9 | Karadeniz Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Beslenme açısından yorumlanması | Yok | Yok |
10 | İç Anadolu Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Beslenme açısından yorumlanması | Yok | Yok |
11 | Ege Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Beslenme açısından yorumlanması | Yok | Yok |
12 | Marmara Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Beslenme açısından yorumlanması | Yok | Yok |
13 | Güneydoğu Anadolu Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Beslenme açısından yorumlanması | Yok | Yok |
14 | Doğu Anadolu Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Beslenme açısından yorumlanması | Yok | Yok |
15 | Yöresel Mutfaklarda Dini Günler, Düğün, Ziyafetlerin Bölgesel Özellikleri ve Farklılıkları ve Genel Değerlendirme | Yok | Yok |
16 | Final Sınavı | Yok | Yok |
1- Tarih Boyunca Yemek Kültürü, Murat Belge, İletişim Yayınları. 2- Türk Kültür Tarihine Giriş IV. “Türklerde Yemek ve Beslenme Kültürü”, Bahattin Ögel, Kültür Bakanlığı Yayınları. - 3- Gastronomi Ve Yiyecek Tarihi, Prof. Dr. Atilla Akbaba, Doç. Dr. Neslihan Serçeoğlu, Detay Yayıncılık. - 4- Öğretim Elemanı Ders Notları. - 5- Türkiye’nin Yöresel Mutfakları, Doç. Dr. Serkan Şengül, Prof. Dr. Oğuz Türkay, Detay Yayıncılık.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 45 | 45 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 90 | 90 |
Toplam İş Yükü (saat) | 152 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |