Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GSM-210 | YİYECEK İÇECEK OTOMASYON SİSTEMİ | Ders | 2 | 4 | 4,00 |
Lisans
Bu dersin amacı, öğrencinin; otellerde yiyecek içecek maliyet kontrol sürecine yönelik olarak kullanılan paket programları tanıması ve kullanabilmesini sağlamaktır
Öğr. Gör. Kerem ÇIRAK
1 | Paket program aracılığı ile satınalma siparişi oluşturur. |
2 | Paket program aracılığı ile otelde kullanılan stok malların sisteme tanıtır |
3 | Paket programda standart reçete oluşturur |
4 | Paket program aracılığı ile departmanlar arsında ki mal hareketlerini yönetir |
Birinci Öğretim
Yok.
Yok
Bir yeme içme işletmesinde ürün satın alma stoklama, teklif hazırlama ve kullanıma sunma aşamalarının bilgisayar programları aracılığıyla uygulanmasını, denetlenmesini ve arşivlenmesini sağlayan aşamaların öğretilmesini kapsar
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Maliyet merkezi/ambar ve satıcıların isteme tanımlanması Ana veriler , alt grup , üst grup ,ana grupların oluşturulması | ||
2 | Satınalma siparişleri Birimler ve stok mallarının sisteme tanıtılması | ||
3 | Satınalma sipariş talebi oluşturma Fiyat tekliflerinin sisteme girilmesi | ||
4 | Satıcıya iade Alımlar(siparişli alımların ve sipariş talebi oluşturmadan alınan malın depoya sokulması ) | ||
5 | Yanlış girilen faturalı işlemlerin düzeltilmesi Fatura kontrolü (alınan malların faturalarının sisteme girilmesi) | ||
6 | Faturaların muhasebe ara programlarına aktarılması Satınalma Raporları ve yorumlanması | ||
7 | Departmanların ana depodan transfer talepleri Departmanlar arası mal hareketi | ||
8 | ARA SINAV | ||
9 | Minimum - maksimum stok seviyelerine göre otomatik sipariş talebi ve transfer talebi oluşturma Ambar yönetimi (Minimum maksimum stok seviyesi tespiti,depolama lokasyonu vb) | ||
10 | Kullanımlar(Ödenmez,fire ve zaiyatlar) sisteme girilmesi Raf sırasına göre envanter listesi oluşturma | ||
11 | Maliyet kontrolü (Standart reçetelerin sisteme girilmesi) Reçete içine reçete eklenmesi ve departmanlar arası reçete bazlı stok malı transferi | ||
12 | Reçetelerin POS sistemi için satış malı olarak tanımlanması | ||
13 | Maliyet açısından otel içinde üretilen malların(Yaş pasta, baklava, soslar vb)sisteme tanıtılması ve departmanlar arası transferi | ||
14 | Envanter ve dönem sonu işlemleri |
Öğretim Elemanı Ders Notları Paket programların yardım menüleri
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Staj yoktur.
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 118 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |