GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GT-223 SOĞUK TEKNİĞİ VE DEPOLAMA Seçmeli Ders Grubu 2 3 5,00

Lisans


Türkçe


Gıdaların muhafazasında etkili bir yöntem olan soğutma işleminin temel ilkelerini öğrenmek. Soğutarak muhafaza işleminde dikkat edilmesi gereken hususları bilmek. Soğuk depoların kuruluşunun temel prensiplerini öğrenerek bu konuda yeterli bilgi sahibi olmak.


Dr.Öğr.Üyesi Muhammet DEMİRBAŞ


1 Tanımlar, temel kavramlar ve mekanik soğutma sistemlerini bilir.
2 2) Soğutma çevrimi, kondenser, evaporatör, kompresör ve soğutma yükü, soğutucu akışkanlar ve salamuraları bilir.
3 3) Gıdaların depolanması, depolama şartlarını bilir.
4 4) Soğukta muhafaza yöntemlerini bilir.
5 5) Dondurarak muhafaza yöntemlerini bilir.
6 6) Bitkisel ürünlerin soğutularak muhafazası ve depolama esnasında meydana gelen değişimleri bilir.
7 7) Bitkisel ürünlerin dondurulması ve çözündürülmesi ile dondurarak depolama esnasında meydana gelen değişimleri bilir.
8 8) Hayvansal ürünlerin dondurularak depolanması ve çözündürülmesi ile dondurarak depolama esnasında meydana gelen değişimleri bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Soğuk işlemin temel prensipleri. Soğutma ve dondurma işlemlerinde uygulanan farklı metotların temel ilkeleri. Soğukta muhafazayı etkileyen temel faktörler. Bitkisel ve Hayvansal ürünlerin soğukta ve dondurarak muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Genel gıda muhafaza yöntemleri.
2 Termodinamiğin temel ilkeleri ve soğutma ile olan ilgisi
3 Isı iletimi, özgül ısı, yalıtım ve ihtiyaç duyulan ısı enerjisinin hesaplanması
4 Isı iletimi, özgül ısı, yalıtım ve ihtiyaç duyulan ısı enerjisinin hesaplanması
5 Soğutma çevrimi, sistemi oluşturan elamanlar ve özellikleri.
6 Soğutma çevrimi, sistemi oluşturan elamanlar ve özellikleri.
7 Soğutma yöntemleri ve uygulama esasları.
8 Soğutma yöntemleri ve uygulama esasları.
9 Ara Sınav
10 Bir soğuk hava deposunun çalışma prensipleri hakkında bilgi alınması.
11 Bitkisel ve hayvansal ürünlerin soğukta muhafazası.
12 Bitkisel ve hayvansal ürünlerin dondurarak muhafazası.
13 Dondurulmuş bitkisel ve hayvansal ürünlerin çözündürülmesi.
14 Farklı kapasitede ve farklı bir ürün için soğuk hava deposunun planlanması.

Soğukta Muhafaza Tekniği Prof. Dr. Mehmet Murat Karaoğlu, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2012



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 14 2 28
Problem Çözümü 14 2 28
Tartışma 14 2 28
Soru-Yanıt 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 152

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek