Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GT-223 | SOĞUK TEKNİĞİ VE DEPOLAMA | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 5,00 |
Lisans
Türkçe
Gıdaların muhafazasında etkili bir yöntem olan soğutma işleminin temel ilkelerini öğrenmek. Soğutarak muhafaza işleminde dikkat edilmesi gereken hususları bilmek. Soğuk depoların kuruluşunun temel prensiplerini öğrenerek bu konuda yeterli bilgi sahibi olmak.
Dr.Öğr.Üyesi Muhammet DEMİRBAŞ
1 | Tanımlar, temel kavramlar ve mekanik soğutma sistemlerini bilir. |
2 | 2) Soğutma çevrimi, kondenser, evaporatör, kompresör ve soğutma yükü, soğutucu akışkanlar ve salamuraları bilir. |
3 | 3) Gıdaların depolanması, depolama şartlarını bilir. |
4 | 4) Soğukta muhafaza yöntemlerini bilir. |
5 | 5) Dondurarak muhafaza yöntemlerini bilir. |
6 | 6) Bitkisel ürünlerin soğutularak muhafazası ve depolama esnasında meydana gelen değişimleri bilir. |
7 | 7) Bitkisel ürünlerin dondurulması ve çözündürülmesi ile dondurarak depolama esnasında meydana gelen değişimleri bilir. |
8 | 8) Hayvansal ürünlerin dondurularak depolanması ve çözündürülmesi ile dondurarak depolama esnasında meydana gelen değişimleri bilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Soğuk işlemin temel prensipleri. Soğutma ve dondurma işlemlerinde uygulanan farklı metotların temel ilkeleri. Soğukta muhafazayı etkileyen temel faktörler. Bitkisel ve Hayvansal ürünlerin soğukta ve dondurarak muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Genel gıda muhafaza yöntemleri. | ||
2 | Termodinamiğin temel ilkeleri ve soğutma ile olan ilgisi | ||
3 | Isı iletimi, özgül ısı, yalıtım ve ihtiyaç duyulan ısı enerjisinin hesaplanması | ||
4 | Isı iletimi, özgül ısı, yalıtım ve ihtiyaç duyulan ısı enerjisinin hesaplanması | ||
5 | Soğutma çevrimi, sistemi oluşturan elamanlar ve özellikleri. | ||
6 | Soğutma çevrimi, sistemi oluşturan elamanlar ve özellikleri. | ||
7 | Soğutma yöntemleri ve uygulama esasları. | ||
8 | Soğutma yöntemleri ve uygulama esasları. | ||
9 | Ara Sınav | ||
10 | Bir soğuk hava deposunun çalışma prensipleri hakkında bilgi alınması. | ||
11 | Bitkisel ve hayvansal ürünlerin soğukta muhafazası. | ||
12 | Bitkisel ve hayvansal ürünlerin dondurarak muhafazası. | ||
13 | Dondurulmuş bitkisel ve hayvansal ürünlerin çözündürülmesi. | ||
14 | Farklı kapasitede ve farklı bir ürün için soğuk hava deposunun planlanması. |
Soğukta Muhafaza Tekniği Prof. Dr. Mehmet Murat Karaoğlu, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2012
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Problem Çözümü | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 152 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |
ÖÇ 6 |
ÖÇ 7 |
ÖÇ 8 |