GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BİY-540 ALG KÜLTÜR YÖNTEMLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans



Bu dersin amacı sucul ekosistemde primer üreticiler olarak bilinen, biyoteknolojide olarak ve akuakültürde önemli bir yeri olan alglerin izolasyonu ve kültürüdür.


Prof. Dr. Elif Neyran SOYLU


1 Alg kültürlerinin hangi amaçlar için yapıldığını öğrenebilme
2 Mikroalglerin kültüründe kullanılacak olan ekipmanı öğrenebilme
3 Mikroalglerin kültüründe kullanılan ortamların fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenebilme
4 Mikroalglerin kültüründe izolasyon yöntemlerini öğrenebilme
5 Büyük ölçekli mikroskobik alg üretiminde kullanılan biyoreaktör tiplerini öğrenebilme
6 Makroskobik alg kültüründe kullanılan yöntemleri öğrenebilme
7 Makroskobik alglerin spor üretim özelliklerini öğrenebilme
8 Üretilen alg ürünlerinin depolanması ,saklanması ve işlenmesini öğrenebilme

Birinci Öğretim



Yok


Alg kültürlerinin önemi ve ne amaçla yapıldığı. Mikroskobik alg kültüründe kullanılan ekipmanın özellikleri ve sterilizasyonu, mikroskobik alg kültüründe kullanılan izolasyon yöntemleri, mikroskobik alglerin üretiminde kullanılan biyoreaktör tipleri ve özellikleri,açık kapalı ve yarı-açık kültür sistemlerinde kullanılan tankların özellikleri, makroskobik alglerin kültüründe kullanılan yöntemler,makroskobik alg üretiminde sporilizasyon teknikleri,sporların üretimi ve taşınması,


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Alg kültürlerinin amacı ve önemi, Mikroskobik alg izolasyonunda kullanılacak ekipmanın tanıtılması, özelliklerinin öğrenilmesi
2 Mikroalglerin izolasyon yöntemleri, Mikroskobik alg izolasyonunda kullanılacak olan cam tüplerin ve ince uçlu pipetlerin yapımı
3 Mikroalg üretiminde sterilizasyonun önemi Toprak su ortamının hazırlanması ve depolanması
4 Kültürlerde karşılaşılan sorunlar ve Kontaminasyon kaynakları Kültür yapılacak ortamın fiziksel koşullarının (ısı,ışık kaynağı v.b.) hazırlanması
5 Mikroalg üretiminde üretim evreleri; başlangıç,büyüme, durgunluk ve ölüm evreleri, Mikroalg üretiminde kullanılan ortamların hazırlanması ve çizgi ekim yöntemi
6 Mikroalg üretiminde kullanılan biyoreaktör tipleri ve özellikleri I Mikroalg izolasyon yöntemleri; Seyreltme,santifrüj
7 Mikroalg üretiminde kullanılan biyoreaktör tipleri ve özellikleri II Mikroalg izolasyon yöntemleri; saat camı yada lam üzerinden sağlıklı mikroalglerin seçilmesi
8 Mikroalg üretiminde kullanılan tankların özellikleri Denizsel mikrolaglerin izolasyon yöntemleri
9 Makroskobik olarak üretilen algler ve üretim özellikleri Makroskobik alglerin vegetatif yolla üretim olanakları
10 Makroskobik alglerin vegetatif üretim yöntemleri I
11 Makroskobik alglerin vegetatif üretim yöntemleri II, Makroskobik alg üretiminde kullanılan düzeneklerin hazırlanması
12 Makroskobik alg üretiminde gübreleme yöntemleri, Makroskobik alg üretiminde gübreleme
13 Makroskobik alg sporlarının üretimi ve taşınım teknikleri, Makroskobik alg üretiminde hasat
14 Makroskobik alglerin hasatı

"Alg Kültür Yöntemleri" Doç. Dr. Atakan Sukatar, Ege Üniversitesi basımevi, İzmir, 2002.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Uygulama/Pratik 5 2 10
Alan Çalışması 4 8 32
Rapor Hazırlama 1 15 15
Rapor Sunma 1 2 2
Makale Kritik Etme 10 2 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 10 2 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 3 30
Toplam İş Yükü (saat) 173

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek