Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FBÖ590 | DOĞAL ÜRÜNLER KİMYASI | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı; doğal kaynaklı ürünlerde (bitki, mantar, hayvan, bakteri, alg vb) bulunan organik bileşiklerin kimyasal, biyolojik özelliklerinin, saflaştırma yöntemlerinin, faydalarının ve uygulama alanlarının öğretilmesidir. Doğada bulunan ürünler içeriğinde canlı için öneme sahip birçok bileşik yer almaktadır. Bu bileşikler birincil ve ikincil metabolitler olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Bu ders sürecinde doğal ürün içeriğinde bulunan karbonhidratlar, proteinler, lipitler vb. gibi birincil metabolitlerin dışında renk verme, koku oluşumu (çekicilik ya da iticilik), sosyal iletişim, savunma gibi çeşitli işlevselliğe sahip sekonder metabolitlerin özellikleri anlatılacaktır. Doğal ürünlerin insan için faydaları ve tıp, eczacılık, kozmetik, gıda, tekstil vb. uygulama alanlarından bahsedilecektir. Ayrıca doğal ürünlerin insanoğlu tarafından farklı amaçlarla kullanımı geçmişten günümüze tarihsel bir yolculuk yapılarak açıklanacaktır.
Dr.Öğr.Üyesi Öznur Ölmez Nalcıoğlu
1 | Genel olarak bitkilerin tanınması, biyolojik aktiviteye sahip bitkilerin listesinin yapılması |
2 | Biyolojik aktiviteye sahip olan bitkilerde bulunan fonksiyonel grupların öğrenilmesi |
3 | Genel ekstraksiyon metodlarının kavratılması |
4 | Doğal boyarmaddelerin öğrenilmesi |
5 | Doğal ürünlerde bulunan fenollerin, terpenlerin, flavonoitlerin, alkaloitlerin molekül yapılarının ve özelliklerinin öğrenilmesi |
6 | Doğal ürünlerden elde edilen bileşiklerin uygulama alanlarının öğrenilmesi |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Genel olarak organik moleküller yapılar Doğal Bileşiklere giriş Bitkiler ve besinlerin içerdiği bileşikler ve faydaları Doğal Bileşiklerin ekstraksiyon yöntemleri Doğal Bileşiklerde Temel fonksiyonel gruplar Biyolojik sistemlerde doğal bileşikler
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Genel olarak organik moleküler yapılar | ||
2 | Doğal bileşiklerin kimyası: Genel bir bakış açısı | ||
3 | Doğal Bileşiklerin ekstraksiyon yöntemleri | ||
4 | Doğal Bileşiklerde bulunan temel fonksiyonel gruplar | ||
5 | Tıbbi Bitkiler-I | ||
6 | Tıbbi Bitkiler-II | ||
7 | Biyolojik sistemlerde doğal bileşikler | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Alkaloit içeren doğal ürünlerin özellikleri ve uygulama alanları | ||
10 | Fenol içeren doğal ürünlerin özellikleri ve uygulama alanları | ||
11 | Flavonoit içeren doğal ürünlerin özellikleri ve uygulama alanları | ||
12 | Antisiyaninler içeren doğal ürünlerin özellikleri ve uygulama alanları | ||
13 | Terpen içeren doğal ürünlerin özellikleri ve uygulama alanları | ||
14 | Doğal boyar maddeler ve pigmentler | ||
15 | Kozmetikte kullanılan doğal ürünler | ||
16 | Yarıyıl sonu Sınavı |
Cooper, R. and Nichola, G. Natural Products Chemistry Sources, Seperations and Structures,, CRC Press, Taylor and Francis Group, New York, 2015. Heinrich, M., Barnes, J., Gibbons, S. And Williamson, E.M. Fundamentals of Pharmacognosy and Phytotherapy,, Churchill Livingstone,Edinburgh, 2004. Erdik, E., Obalı, M., Yüksekışık, N., Öktemer, A. And Pekel, T. Denel Organik Kimya., 4. baskı, Gazi Kitabevi, Ankara, 2007. Prof. Dr. Ramazan MAMMADOV, Tohumlu Bitkilerde Sekonder Metabolitler, Nobel Yayın, Şubat 2014, Ankara Rice-Evans, A. C. and Packer, L. 2003. ‘Flavonoids in Health and Disease’. Marcel Dekker, Inc. USA. Mills, S., Bone, K. Principles and Practice of Phytotherapy Modern Herbal Medicine. Churchill Livingstone, London, 2000. Celal Tüzün, Organik Kimya. Palme YayınDağıtım, Ankara, 1999. Garahm Solomons, Craig Fryhle. Çeviri: Gürol Okay, Yılmaz Yıldırır. Organik Kimya (7. Basımdan Çeviri), Literatür Yayıncılık, İstanbul, 2002. M. Daniel. Medicinal Plants Chemistry and Properties. Science Publisher, Enfield, Jersey, Plymouth, 2006. Lixin Zhang, Arnold l. Demain. Natural Products Drug Discovery and Therapeutic Medicine, Humana Press, Totowa, New Jersey, 2005. M. Daniel, Medicinal Plants Chemsitry and Properties. Science Publishers, Enfield(NH), Jersey, Plymouth, 2006.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Ev Ödevi | 5 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 13 | 3 | 39 |
Soru-Yanıt | 3 | 4 | 12 |
Makale Kritik Etme | 5 | 3 | 15 |
Bireysel Çalışma | 13 | 3 | 39 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 3 | 21 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 13 | 3 | 39 |
Ev Ödevi | 5 | 3 | 15 |
Toplam İş Yükü (saat) | 182 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |
ÖÇ 6 |