GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBÖ548 FEN ÖĞRETİMİNİN TARİHİ VE FELSEFİ GELİŞİMİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu ders, bilim tarihi ve felsefesindeki çalışmalardan yararlanarak şu soruyu ele almak için eleştirel bir bakış açısı sağlar: "Bir öğrencinin bilmesi için en önemli ve gerekli olan, "bilim" kavramı nedir?" Bu ders şunları ele alacaktır: bilimsel disiplinlerin doğası (onları karakterize eden teoriler ve problemler); teori ve deneysel çalışma arasındaki ilişkiler; ve bilimdeki teori değişiminin doğası. Bu dersin amacı, sonraki müfredat gelişimi, öğretim tasarımı ve bilimlerin öğretilmesi ve öğrenilmesine yönelik araştırmalar için geniş bir temel sağlamaktır.


Dr. Günkut Mesci


1 Öğrenciler tarihçiler, filozoflar ve bilim eğitmenleri tarafından bilimin doğası ile ilgili konularda yazılan kitapları ve makaleleri okuyacak ve bilim hakkında ve bilim hakkında öğrenmeyi teşvik etmek için bilim tarihi ve felsefesinin nasıl kullanılabileceği hakkında eleştirel olarak değerlendireceklerdir.
2 Öğrenciler, seçtikleri bilim tarihinden bazı tarihsel bölümlerin hedeflenen bilimin doğası temalarını öğrenmeyi teşvik etmek için bir fen sınıfında nasıl kullanılabileceğini gösteren yansıtma kağıtları ve bir dönem ödevi yazacaklar.
3 Öğrenciler Michael Matthews' in Tarih, Felsefe ve Bilim Öğretimi adlı kitabının bir bölümünü okuyacak ve sınıf içi tartışmaya önderlik edeceklerdir.

Birinci Öğretim



Yok


Bu ders, öğrencilerin bilimin doğası, teori ile deneysel çalışma arasındaki ilişki ve teori değişiminin doğası hakkındaki görüşlerini geliştirmelerine ve iyileştirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Müfredat geliştirme ve öğretim tasarımı gibi fen eğitimindeki konular için bilim tarihinin ve felsefesinin rolünü ve ilgisini inceleyeceğiz. Bunun ötesinde ders, öğrencilerin akademik çalışmaları okuma ve yazma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmıştır. Bu ders ile birlikte; öğrenciler bilimin doğası ile ilgili birçok önemli konuya aşina olacak; tarihin ve bilim felsefesinin bilimi öğrenmek ve bilim hakkında öğrenmek için uygunluğuna dair içgörü kazanacak; ve kuram becerilerini eleştirel düşünür ve yazar olarak geliştirecek ve iyileştirecek.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Kursa giriş Akademik makaleler nasıl okunur ve yazılır Çevrimiçi kütüphane Turu
2 Mathews, Giriş ve Bölüm 1 Kuhn, Giriş ve Bölüm 1 & 2
3 Kuhn, Bölüm 3 & 4
4 Kuhn, Bölüm 5 & 6
5 Kuhn, Bölüm 7 & 8
6 Kuhn, Bölüm 9 & 10
7 Kuhn, Bölüm 11 & 12
8 Kuhn, Bölüm 13 & Postcript
9 Monk & Osborne, "Placing the History and Philosophy of Science on the Curriculum: A Model for the Development of Pedagoy" Öğrenci sunumu Matthews Bölüm 2
10 Rudge and Howe, "An Explicit and Reflective Approach to the Use of History to Promote Understanding of the Nature of Science" Öğrenci Sunumu: Matthews, Bölüm 3
11 McComas, "The principles Elements of the Nature of Science: Dispelling the Myths" Öğrenci Sunumu: Matthews, Bölüm 4
12 Clough, "Strategies and Activities for Initiating and Maintaining Pressure on Students Naive Views Concerning the Nature of Science" Öğrenci Sunumu: Matthews, Bölüm 5
13 Lederman, "Nature of science: past, present, and future". Öğrenci Sunumu: Matthews, Bölüm 6
14 Mesci & Schwartz, "Changing preservice science teachers’ views of nature of science: why some conceptions may be more easily altered than others"

Thomas S. Kuhn. Bilimsel Devrimlerin Yapısı. Çeviri: Nilüfer Kuyaş; Editör: Senem Tüfekçioğlu Özdemir ISBN: 9786055411565 Matthews, Michael R. (2018). History, Philosophy and Science Teaching. Springer:Gewerbestrasse 11, 6330 Cham, Switzerland. ISSN 2520-8594



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Rapor Hazırlama 8 30
Rapor Sunma 5 30
Makale Kritik Etme 6 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Proje Hazırlama 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 1 1
Tartışma 8 1 8
Proje Hazırlama 2 4 8
Proje Sunma 2 1 2
Bireysel Çalışma 12 10 120
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 1 1
Rapor 2 1 2
Ev Ödevi 4 9 36
Toplam İş Yükü (saat) 180

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek