GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
902 KÜRESEL URAL-ALTAY'IN TARİHSEL BLOK VE HEGEMONYA ANALİZİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 0

Yüksek Lisans


Türkçe


Avrasya devlet modelinin anlaşılması, Avrasyacılığın ideolojik ve felsefi yönünün anlaşılması, Avrasya ile Türk Dünyası'nın bir ve aynı kavram olmadığının analiz edilmesi, Türk Dünyası kavramının irdelenmesi, Rus Avrasyacılığı ile Türk Avrasyacılığının farklarına rağmen, işbirliği imkanlarının incelenmesi, Türkiye ve Türk Dünyasının jeostratejik çalışmalarının analiz edilmesi, Türk Devletler Teşkilatı hakkında bilgi edinme, Kadim Türk Dünyası’nda gerçekleşen Tarih hırsızlıkları öğrenme, Küresel Anadolu-Ural-Altay kavramını bilme.


Prof. Dr. Betül KARAGÖZ YERDELEN



Birinci Öğretim


Bu ders için özel ön koşul bulunmamaktadır.


Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Siyasi Coğrafya, Tarih ve diğer ilgili bilim dallarıyla bilgi paylaşımı yapılması son derece yararlı olacaktır.


1.Avrasya kavramı: Avrasya jeokültürü, jeopolitiği ve jeo ekonomisi 2.Avrasya Devlet Anlayışının temeli olarak “Altın Orda” Devleti 3.Avrasyacılık kavramı ve kavramın ideolojik ve felsefi kökenleri 4.Klasik Avrasyacılık ve “Rus Turan Doktrini” 5.Sovyetler Birliği dönemi Avrasyacılığı ve “Üçüncü Romacılık” arayışı 6.Rusya Federasyonu dönemi Avrasyacılığı 7.Avrasyacılığın günümüzdeki temsilcileri 8.Türk Avrasyacılığı niçin mümkün değildir? 9. Bir Entegrasyon Modeli olarak Türk Devletler Teşkilatı ve Stratejik Ortaklıkların genişlemesi 10.Geniş Avrasya’daki Türk Dünyası Meseleleri: Güney Azerbaycan, Irak-Suriye Türkmenleri, Kafkasya, Balkanlar, Afganistan ve Hindistan Türkleri, Doğu Türkistan, Bir Selçuklu Mirası olarak Gazze Müslümanları 11.Kadim Türk Dünyası’nda gerçekleşen Tarih hırsızlıkları ve Kafkas Albanyası 12.Karabağ Savaşları ve Zengezur Koridoru 13.Geniş Avrasya’daki siyasi yapılanmalar ve kurulan örgütler 14.Küresel Anadolu-Ural-Altay kavramı ve bölgesel-küresel güç etkisi


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar

Temel kitaplar ve makaleler: 1. Salih Yılmaz ve Evgeniy Bahrevskiy, Rusya&Türkiye Avrasya Paktı Mümkün mü?, Ankara. SRT Yayını, 2017. 2. Betül Karagöz Yerdelen, " Sunuş Yazısı: Eşi Görülmemiş Tarih Hırsızlığı," Kadim Vatan Karabağ, Ed: Betül Karagöz Yerdelen, Alâeddin Yalçınkaya ve İrade Memmedova, İstanbul: Divan Kitap, 2022. 3.Betül Karagöz Yerdelen, (2017). Uluslararası İlişkilerde İmaj Kavramı ve Batı Nostaljisindeki bir Aksaklık Olarak Türk İmajı. Karadeniz, 3(35), 12-49. 4. Betül Karagöz Yerdelen (2017). Yeni Bir Güvenlik Paradigması Olarak ”Küresel Anadolu Hegemonyası” İnşası. Uluslararası İstanbul Güvenlik Konferansı 2017-Yeni Güvenlik Ekosistemi ve Çok Taraflı Bedeli, 351-369. 5.Necati Kaan Türkkan, Avrasya ve Türkler, İstanbul: Cinius Yayınları, 2017. 6.Der. Mustafa Aydın ve Çağrı erhan, Beş Deniz Havzasında Türkiye, Ankara: Siyasal Kitabevi, 2006. Akdes Nimet Kurat, Rusya Tarihi, Ankara: TTK Yayını, 2020. Ayrıca ek kaynaklar: Betül Karagöz Yerdelen, (2016). Doğu-Batı Ekseninde Batının Farklılaşan İzdüşümleri. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(45), 254-267. Betül Karagöz Yerdelen, Harşit Vadisi, Bölüm adı:(Harşit Vadisi’nin Siyasi Önemi) (2017), DOKAP Bölge İdaresi Başkanlığı Yayını, Editör: Mehmet Fatsa ve Mehmet Özmenli, Basım sayısı:1, Sayfa Sayısı 491 Betül Karagöz Yerdelen ve Tolga Çıkrıkçı (2017). Dünyanın Doğusu ile Batısı Arasında Türkler, Avrupa’nın Doğusu ile Batısı Arasında Ruslar. VII. Uluslararası Karadeniz Sempozyumu, 1, 78-94. Betül Karagöz Yerdelen ve Tolga Çıkrıkçı (2017). Kafkasya’nın İşgalinden Hocalı Soykırımı’na Karabağ Meselesi. Uluslararası Hocalı Soykırımı Sepozyumu, 291-304. Betül Karagöz Yerdelen (2018). “1916, İşgalin ve Zulmün Tarihidir Orta Asya’da “Milli Ayaklanma”, Ön Asya’da “Milli Savunma”. 20.Yüzyıl Başlarından Günümüze Türk Dünyasi‘ndaki Siyasi, Uluslararasi İktisadi ve Kültürel Gelişmeler Sempozyumu, 1(1), 993-1030. Betül Karagöz Yerdelen (2019). Türkiye’nin Gelişen Asya Vizyonu. 2. Uluslararası Giresun Güvenlik Sempozyumu, 1(1), 388-394.




Staj zorunlu değildir, ama ilgili düşünce kuruluşlarında yapılabilmektedir.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Toplam İş Yükü (saat) 0

* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek