GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BSM-512 GIDA KAYNAKLI PATOJEN MİKROORGANİZMALAR Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans



Gıda kaynaklı patojen bakterilerin etki mekanizmaları ve gıdalarda kontrol altına alınma yöntemleri konularında öğrencilere ileri düzeyde bilgi kazandırılma, Gıda kaynaklı patojen bakteriler hakkında bilimsel makaleleri kritik olarak değerlendirip, sonuç çıkarma becerisi kazanma.


Doç.Dr. Selin KALKAN


1 Gıda patojenleri hakkında genel bilgiye sahip olur
2 Hangi patojenin hangi gıda türünde bulunabileceğini ve hangi çeşit zehirlenmeye neden olabileceğini tespit edebilir.
3 Patojenlerin gıda içerisinde büyümesini engelleyici yöntemlerden haberdar olur.
4 Patojenlerin gıdadan izolasyon yöntemlerinden haberdar olur.
5 Patojenlerin zehirleme mekanizmasını bilir.
6 Patojenlerin hangi şartlarda üreyebileceği hakkında fikir sahibi olur.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların sınıflandırılması, gelişmeleri üzerine etkili faktörler, sağlık üzerine etkileri, yeni gıda muhafaza yöntemleri ve patojen bakteriler üzerine etkisi, patojen bakteri analizlerinde ileri teknikler


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların sınıflandırılması
2 Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların gelişmeleri üzerine etkili faktörler
3 Gıda kaynaklı patojen bakterilerin patojenite mekanizmaları
4 Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların sağlık üzerine etkileri
5 Gıda muhafaza yöntemleri ve patojen mikroorganizmalar üzerine etkileri açısından değerlendirilmeleri
6 Patojen bakteriler
7 Patojen bakteriler
8 Ara sınav
9 Patojen maya-küfler
10 Patojen mikroorganizma analizlerinde ileri teknikler: hızlı ve otomatik yöntemler; genetik ve immünolojik teknikler-1
11 Tehlike Analizleri Kritik Kontrol Noktaları
12 Öğrenci sunumları
13 Öğrenci sunumları
14 Öğrenci sunumları
15 Öğrenci sunumları
16 Final sınavı

Blackburn, C., McClure.2002. Foodborne Pathogens. Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England. Miliotis, M. D. and Bier, J.W. 2003. International Handbook of Foodborne Pathogens, CRC Press 2003



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Soru-Yanıt 1 15
Makale Kritik Etme 1 15
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Makale Kritik Etme 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 10 70
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 8 10 80
Toplam İş Yükü (saat) 182

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek