GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BSM-516 YENİLİKÇİ GIDA AMBALAJLAMA TEKNOLOJİLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans



Dersin temel amacı, öğrencilere gıda teknolojisindeki önemli unsurlardan biri olan ambalajlama teknolojisinin önemi hakkında farkındalık yaratmaktır. Bu kapsamda, ambalajlamada hammadde olarak kullanılan malzemeler fiziksel, kimyasal, morfolojik, termal vs. özellikleri ve bunların gıda ambalaj materyalinin özellikleri üzerindeki etkisi, ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, yeni ambalajlama teknolojileri, gıda-ambalaj etkileşimleri ve ambalaj materyali-çevre ilişkisi hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmaları sağlamaktır. Değişik gıda-ambalaj uygulama örnekleri verilerek bu bilgiler pekiştirilmektedir.


Doç.Dr. Selin KALKAN


1 Öğrenciler, gıda ile temas eden malzemeler ile gıda ambalajlamada kullanılan malzemelerin yapısı hakkında bilgi kazanır.
2 Selüloz, metal, plastik ve seramik malzemelerden üretilen ambalaj materyalleri ve çeşitleri hakkında bilgi kazanır.
3 Aseptik ambalajlama, modifiye atmosferde ambalajlama, aktif ve akıllı ambalajlama gibi yeni ambalajlama teknolojilerini bilir.
4 Gıdanın ambalajlanmasında kullanılacak olan ambalajlama materyallerini gıdanın özelliklerine göre belirleyebilme yeteneği kazanır.
5 Süt, et, tahıl ve meyve-sebze bazlı gıda ürünlerinin ambalajlanmasını bilir.
6 Ambalaj materyallerinin çevre ve doğa ile ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıda ambalajlamada kullanılan materyallerin temel özellikleri; selüloz, metal, plastik ve seramik bazlı ambalaj materyallerinin üretimi; biyobozunur ambalajlar; modifiye ve kontrollü atmosferde ambalajlama; aktif ve akıllı ambalajlama teknolojileri; aseptik ambalajlama; et, süt, tahıl ve meyve sebze gibi temel gıda gruplarının ambalajlanmasında yaygın olarak kullanılan materyaller; gıda ile temas eden madde ve malzemelerin yasal boyutu, ambalaj-çevre-sağlık ilişkisi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Malzemenin tanımı, sınıflandırması ve yapısı
2 Gıda ambalajlamaya ve ambalajlamada kullanılan malzemelere giriş
3 Selüloz bazlı ambalaj materyalleri ve üretimi
4 Seramik bazlı ambalaj materyalleri ve üretimi
5 Metal bazlı ambalaj materyalleri ve üretimi
6 Plastik bazlı ambalaj materyalleri ve üretimi
7 Biyoplastikler ve biyobozunur ambalaj materyalleri
8 Ara sınav
9 Modifiye ve kontrollü atmosferde ambalajlama
10 Aktif ambalajlama teknolojisi
11 Akıllı ambalajlama teknolojisi
12 Et ürünlerinin ambalajlanması
13 Süt ürünlerinin ambalajlanması
14 Tahıl ve meyve-sebze bazlı gıdaların ambalajlanması
15 Tahıl ve meyve-sebze bazlı gıdaların ambalajlanması
16 Final sınavı

Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s. Brody, A.L., 2001, Active Packaging for Food Applications Edited by Aaron L. Brody, Eugene R. Strupinsky, Lauri R. Kline, Boca Raton: CRC Press, 218 p. Brody, A.L., 2001, Active Packaging for Food Applications Edited by Aaron L. Brody, Eugene R. Strupinsky, Lauri R. Kline, Boca Raton: CRC Press, 218 p. Robertson, G.L., 2014. Food Packaging: Principles and Practice. CRC Press. 686p. İlgili bilimsel makaleler



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Soru-Yanıt 1 15
Makale Kritik Etme 1 15
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Soru-Yanıt 14 2 28
Makale Kritik Etme 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 8 7 56
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 8 8 64
Toplam İş Yükü (saat) 180

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek