Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BSM-516 | YENİLİKÇİ GIDA AMBALAJLAMA TEKNOLOJİLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Dersin temel amacı, öğrencilere gıda teknolojisindeki önemli unsurlardan biri olan ambalajlama teknolojisinin önemi hakkında farkındalık yaratmaktır. Bu kapsamda, ambalajlamada hammadde olarak kullanılan malzemeler fiziksel, kimyasal, morfolojik, termal vs. özellikleri ve bunların gıda ambalaj materyalinin özellikleri üzerindeki etkisi, ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, yeni ambalajlama teknolojileri, gıda-ambalaj etkileşimleri ve ambalaj materyali-çevre ilişkisi hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmaları sağlamaktır. Değişik gıda-ambalaj uygulama örnekleri verilerek bu bilgiler pekiştirilmektedir.
Doç.Dr. Selin KALKAN
1 | Öğrenciler, gıda ile temas eden malzemeler ile gıda ambalajlamada kullanılan malzemelerin yapısı hakkında bilgi kazanır. |
2 | Selüloz, metal, plastik ve seramik malzemelerden üretilen ambalaj materyalleri ve çeşitleri hakkında bilgi kazanır. |
3 | Aseptik ambalajlama, modifiye atmosferde ambalajlama, aktif ve akıllı ambalajlama gibi yeni ambalajlama teknolojilerini bilir. |
4 | Gıdanın ambalajlanmasında kullanılacak olan ambalajlama materyallerini gıdanın özelliklerine göre belirleyebilme yeteneği kazanır. |
5 | Süt, et, tahıl ve meyve-sebze bazlı gıda ürünlerinin ambalajlanmasını bilir. |
6 | Ambalaj materyallerinin çevre ve doğa ile ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıda ambalajlamada kullanılan materyallerin temel özellikleri; selüloz, metal, plastik ve seramik bazlı ambalaj materyallerinin üretimi; biyobozunur ambalajlar; modifiye ve kontrollü atmosferde ambalajlama; aktif ve akıllı ambalajlama teknolojileri; aseptik ambalajlama; et, süt, tahıl ve meyve sebze gibi temel gıda gruplarının ambalajlanmasında yaygın olarak kullanılan materyaller; gıda ile temas eden madde ve malzemelerin yasal boyutu, ambalaj-çevre-sağlık ilişkisi.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Malzemenin tanımı, sınıflandırması ve yapısı | ||
2 | Gıda ambalajlamaya ve ambalajlamada kullanılan malzemelere giriş | ||
3 | Selüloz bazlı ambalaj materyalleri ve üretimi | ||
4 | Seramik bazlı ambalaj materyalleri ve üretimi | ||
5 | Metal bazlı ambalaj materyalleri ve üretimi | ||
6 | Plastik bazlı ambalaj materyalleri ve üretimi | ||
7 | Biyoplastikler ve biyobozunur ambalaj materyalleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Modifiye ve kontrollü atmosferde ambalajlama | ||
10 | Aktif ambalajlama teknolojisi | ||
11 | Akıllı ambalajlama teknolojisi | ||
12 | Et ürünlerinin ambalajlanması | ||
13 | Süt ürünlerinin ambalajlanması | ||
14 | Tahıl ve meyve-sebze bazlı gıdaların ambalajlanması | ||
15 | Tahıl ve meyve-sebze bazlı gıdaların ambalajlanması | ||
16 | Final sınavı |
Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s. Brody, A.L., 2001, Active Packaging for Food Applications Edited by Aaron L. Brody, Eugene R. Strupinsky, Lauri R. Kline, Boca Raton: CRC Press, 218 p. Brody, A.L., 2001, Active Packaging for Food Applications Edited by Aaron L. Brody, Eugene R. Strupinsky, Lauri R. Kline, Boca Raton: CRC Press, 218 p. Robertson, G.L., 2014. Food Packaging: Principles and Practice. CRC Press. 686p. İlgili bilimsel makaleler
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 40 |
Soru-Yanıt | 1 | 15 |
Makale Kritik Etme | 1 | 15 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Soru-Yanıt | 14 | 2 | 28 |
Makale Kritik Etme | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 7 | 56 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 8 | 8 | 64 |
Toplam İş Yükü (saat) | 180 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |
ÖÇ 6 |