GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BSM-520 MEYVE VE SEBZE İŞLEMEDE BİYOKİMYASAL DEĞİŞMELER Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Meyve-sebzelerin morfolojik anatomik yapıları ve kimyasal bileşimi, Meyve-sebzelerin hasat, sınıflandırma ve paketlenmeleri. Depolama, konserveleme, meyve sularına işleme, kurutma, dondurma ve diğer işleme yöntemleri sırasında meyve-sebzelerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapılarında oluşan değişimlerin tanımlanması


Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Remzi Otağ


1 Meyve ve Sebzelerin temel yapılarının kavranması
2 Meyve ve Sebzelerin işlenmesi sırasında oluşabilecek biyokimyasal reaksiyonların kavranması ve bu temelde gıda üretiminin tasarlanması
3 Meyve ve Sebzelerin işlenmesi sırasında gerçekleşebilecek biyokimyasal reaksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunların çözümünün öngörülmesi
4 Enzimatik reaksiyonlar ile enzim-gıda ilişkisi ve enzim-gıda kalitesi arasındaki ilişkisinin kavranması
5 Ürün kalitesi açısından akım şeması üzerinde problemleri yorumlama ve çözme yeteneği kazanma

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Meyve-sebzelerin morfolojik anatomik yapıları ve kimyasal bileşimi, Meyve-sebzelerin hasat, sınıflandırma ve paketlenmeleri. Depolama, konserveleme, meyve sularına işleme, kurutma, dondurma ve diğer işleme yöntemleri sırasında meyve-sebzelerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapılarında oluşan değişimler.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Meyve sebzelerin kimyasal bileşimi
2 Meyve sebzelerin kimyasal bileşimi
3 Meyve sebzelerin kimyasal bileşimi
4 Fenolik bileşikler ve önemleri
5 Fenolik bileşikler ve önemleri
6 Meyve sebzelerde Enzimler
7 Ara Sınav
8 Esmerleşme Reaksiyonları 1-Enzimatik olmayan Esmerleşme Reaksiyonları
9 Esmerleşme Reaksiyonları 2-Enzimatik Esmerleşme Reaksiyonları
10 Meyve ve Sebzelerde Solunum
11 Etilen sentezi
12 Renk Bileşenlerinde meydana gelen değişmeler Klorofil Karetonoidler
13 Klorofil ve karetonoidlerin parçalanma mekanizmaları
14 Oksidasyon mekanizmaları
15 Meyve ve Sebzelerin Duyusal özelliklerinde meydana gelen değişimler

1. Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., “Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001). 2. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., “Meyve Suyu Teknolojisi”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001). 3. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., “Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi”, Gıda Teknolojisi Derneği, 4. Cemeroğlu, B., (ed). ‘Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler’ Gıda Teknolojisi Derneği, (2005). 5. Lopez, A. A complete course in canning and related processes, (1987)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 2 20 40
Rapor Sunma 2 2 4
Makale Kritik Etme 4 6 24
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 8 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 8 40
Toplam İş Yükü (saat) 180

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek