Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BSM-520 | MEYVE VE SEBZE İŞLEMEDE BİYOKİMYASAL DEĞİŞMELER | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Meyve-sebzelerin morfolojik anatomik yapıları ve kimyasal bileşimi, Meyve-sebzelerin hasat, sınıflandırma ve paketlenmeleri. Depolama, konserveleme, meyve sularına işleme, kurutma, dondurma ve diğer işleme yöntemleri sırasında meyve-sebzelerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapılarında oluşan değişimlerin tanımlanması
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Remzi Otağ
1 | Meyve ve Sebzelerin temel yapılarının kavranması |
2 | Meyve ve Sebzelerin işlenmesi sırasında oluşabilecek biyokimyasal reaksiyonların kavranması ve bu temelde gıda üretiminin tasarlanması |
3 | Meyve ve Sebzelerin işlenmesi sırasında gerçekleşebilecek biyokimyasal reaksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunların çözümünün öngörülmesi |
4 | Enzimatik reaksiyonlar ile enzim-gıda ilişkisi ve enzim-gıda kalitesi arasındaki ilişkisinin kavranması |
5 | Ürün kalitesi açısından akım şeması üzerinde problemleri yorumlama ve çözme yeteneği kazanma |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Meyve-sebzelerin morfolojik anatomik yapıları ve kimyasal bileşimi, Meyve-sebzelerin hasat, sınıflandırma ve paketlenmeleri. Depolama, konserveleme, meyve sularına işleme, kurutma, dondurma ve diğer işleme yöntemleri sırasında meyve-sebzelerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapılarında oluşan değişimler.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Meyve sebzelerin kimyasal bileşimi | ||
2 | Meyve sebzelerin kimyasal bileşimi | ||
3 | Meyve sebzelerin kimyasal bileşimi | ||
4 | Fenolik bileşikler ve önemleri | ||
5 | Fenolik bileşikler ve önemleri | ||
6 | Meyve sebzelerde Enzimler | ||
7 | Ara Sınav | ||
8 | Esmerleşme Reaksiyonları 1-Enzimatik olmayan Esmerleşme Reaksiyonları | ||
9 | Esmerleşme Reaksiyonları 2-Enzimatik Esmerleşme Reaksiyonları | ||
10 | Meyve ve Sebzelerde Solunum | ||
11 | Etilen sentezi | ||
12 | Renk Bileşenlerinde meydana gelen değişmeler Klorofil Karetonoidler | ||
13 | Klorofil ve karetonoidlerin parçalanma mekanizmaları | ||
14 | Oksidasyon mekanizmaları | ||
15 | Meyve ve Sebzelerin Duyusal özelliklerinde meydana gelen değişimler |
1. Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., “Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001). 2. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., “Meyve Suyu Teknolojisi”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001). 3. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., “Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi”, Gıda Teknolojisi Derneği, 4. Cemeroğlu, B., (ed). ‘Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler’ Gıda Teknolojisi Derneği, (2005). 5. Lopez, A. A complete course in canning and related processes, (1987)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 2 | 20 | 40 |
Rapor Sunma | 2 | 2 | 4 |
Makale Kritik Etme | 4 | 6 | 24 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 8 | 40 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 8 | 40 |
Toplam İş Yükü (saat) | 180 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |