GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BSM-522 GIDA MUHAFAZASINDA KOMBİNE YÖNTEMLER Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Gıda sanayiinde gıda ürünlerinin güvenli hale geirilmesinde kullanılan yöntemler yapılan bilimsel araştırmalara paralel olarak hızla gelişmektedir. Bu ders kapsamında gıda işlemede gelişmekte termal olmayan (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, elektrolize yükseltgen su, elektroplazmoliz, ultrases vb.) teknolojiler ve gıda sanayi uygulamaları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Remzi OTAĞ


1 Gıdanın özelliğine göre uygulanabilecek muhafaza yöntemine karar verebilir.
2 Gıda muhafaza yöntemlerinin dayandığı temel prensiplere göre kullanılacak makina ve ekipmanı seçebilir
3 Gıda muhafaza yöntemlerini karşılaştırabilir
4 Gıda Muhafazasında kombine şekilde kullanılacak yöntemleri belirleyebilir

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu ders, gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar, gıda muhafazasında yararlanılan temel ilkeler, gıda muhafaza yöntemleri, kontaminasyonun önlenmesi, mikroorganizmaların uzaklaştırılması, gıdaların kimyasal koruyucularla muhafazası, soğutma ve dondurma teknikleri, su aktivitesinin düşürülmesi, kontrollü ve modifiye atmosferde paketleme, gıda işleme ve muhafazada ısıl işlemler, gıdaların ışınlanması, kombine uygulamalar konularını içerir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıdalar neden bozulur?
2 Gıda ürünleri için mevcut dayandırma yöntemleri
3 Gıdaların dayanıklı hale getirmesinde seçilecek yöntemlerin belirlenme kriterleri
4 Gıdaların güvenli hale getirilmesinde ısısal olmayan teknolojilerin kullanılma nedenleri
5 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler- Yüksek Hidrostatik Basınç Temelleri
6 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler Ultrases Temelleri
7 Ara Sınav
8 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler- Uv ve vurgulu ışık araştırmalar ve sanayii uygulamaları
9 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler- PEF (Vurgulu Elektrik Alan) araştırmalar ve sanayii uygulamaları
10 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler- Işınlama ve Plzma Teknolojisi konusundaki araştırmalar ve sanayii uygulamaları
11 Engel Teknolojisi
12 Gıda Teknolojisinde Minimal İşleme
13 Yenilebilir ve biyoçözünür film kaplamalar
14 Gıda muhafaza tekniklerinin karşılaştırılması
15 Gıda muhafazada kombine metodlar

1.Sun D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Elsevier Academic Press, Oxford, UK 2. Ohlsson,T., Bengtsson, N. 2002. Minimal Processing Technologies in the Food Industry, CRC Press, Cambridge, England. YARDIMCI KİTAP: 1. Richardson, P. 2000. Thermal Technologies in Food Processing, CRC Press, Cambridge, England



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Tartışma 1 1 1
Soru-Yanıt 2 1 2
Rapor Hazırlama 14 2 28
Rapor Sunma 1 5 5
Makale Kritik Etme 14 2 28
Bireysel Çalışma 8 4 32
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 8 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 8 40
Toplam İş Yükü (saat) 180

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek