Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BSM-525 | BİTKİSEL YAĞ ÜRETİM TEKNİKLERİNDE GELİŞMELER | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Dersin amacı bitkisel yağ üretim tekniklerindeki ve kalite kontrol yöntemlerindeki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin tanıtılması, teknolojik üretim süreçlerinde araştırma geliştirmenin katkısının kavratılarak yağ teknolojisi alanındaki bilimsel gelişmelerin izlenme gereksiniminin benimsetilmesidir.
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Remzi OTAĞ
1 | Yağlı tohumlardan ham yağ üretiminde uygulanan yeni tekniklerin incelenmesi |
2 | Yağ rafinasyonunda uygulanan yeni tekniklerin incelenmesi. |
3 | Araştırma geliştirme çalışmalarının öneminin örneklendirilerek anlatılması. |
4 | Yağ analizleri ve kalite sağlama sistemlerindeki yeniliklerin tanıtılması. |
Birinci Öğretim
Yok
yok
Bitkisel ham ve rafine yağ üretim sistemlerindeki gelişmeler, biyoteknolojik yöntemlerin yağ sanayinde kullanımı, yağ rafinasyonunda membran teknolojisiinn kullanım olanakları, yağ kalite kontrol analizlerinde yeni uygulamalar
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Yağ hammadelerinin tanıtımı | ||
2 | Ham yağ üretiminde uygulanan ön işlemler 1 | ||
3 | Ham yağ üretiminde uygulanan ön işlemler II | ||
4 | Ham yağ üretim yöntemleri | ||
5 | Yağ sanayinde biyoteknolojik uygulamalar | ||
6 | Yağ rafinasyonu genel tanıtımı | ||
7 | Arasınav | ||
8 | Enzimatik degumming | ||
9 | Yağ rafinasyonunda membran teknolojisinin kullanım olanakları I | ||
10 | Yağ rafinasyonunda membran teknolojisinin kullanım olanakları II | ||
11 | Yağ rafinasyonunda yan ürünlerin değerlendirilmesi | ||
12 | Ham yağ ve rafine yağ üretiminde kritik kalite kontrol noktalarının ve uygulanan analizler | ||
13 | Araştırma Geliştirmenin yağ teknolojisindeki önemi | ||
14 | Proje sunumları | ||
15 | Final Sınavı |
Gümüşkesen A.S., Yemişçioğlu F.(2010)Bitkisel Sıvı ve Katı Yağ Üretim Teknolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hiz. S.216. Bernardini, E. (1973). Oil and Fat Technology. II.Revised edition. Publishing House “Technology” s.r.l., Rome, 763 p. Brennar, J.G., Butters, J.R., Cowell, N.D., Lilly, A.E.X. (1976). Food Engineering Operations. 2nd edition. Applied Science Publishers Ltd. 700 p. Hoffmann, G. (1989) . The chemistry and Technology of Edible Oils and Fats and Their Fat Products. Academic Press, USA, 384 p. Keskin, H. (1981). Besin Kimyası. Fatih Yayınevi Matbaası, Istanbul, 656 s. Patterson, H.B.W. (1983). Hydrogenation of Fats and Oils. Applied Science Publishers, Ireland, 310 p. Patterson, H.B.W. (1989). Handling and Storage of Oilseeds, oils, fats and meal. Elsevier Applied Science, London, New York, 394 p. Swern, D. (1982). Bailey’s Industrial Oil and Fat Products. Vol.1,2,3. John Wiley & Sons, Canada, 841 s., 603 s., 353 p. Wan, P.J. (1991). Introduction to Fats and Oils technology. American Oil Chemists’ Society, Champaign, USA.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Makale Yazma | 1 | 9 | 9 |
Makale Kritik Etme | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 8 | 5 | 40 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 7 | 35 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 6 | 36 |
Toplam İş Yükü (saat) | 180 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |