GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BSM-550 GIDA KURUTMA TEKNİKLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


• Isıl işlem kavramını benimsetmek • Isıl işlem sonucu ambalaj içi ve ambalaj dışı gıdanın ısınma ve soğuma karakteristikleri hakkında bilgi sahibi olmak • Konserve gıdaların sınıflandırılması ve uygulanacak ısıl işlem koşullarının tespiti hakkında bilgi edinmek • Aseptik ambalajlama teknolojisinin tanıtılması • Sterilizasyon ve pasterizasyonda kullanılan alet ve ekipmanların tanıtılması


Dr. Öğr. Üyesi Levent ŞEN


1 Kurutmanın temel prensiplerinin bilinmesi
2 Kuruma ile su aktivitesi arasındaki ilişkinin bilinmesi
3 Kurutma sistemleri hakkında bilgi sahibi olunması
4 Kurutma teknolojisinde uygulanan farklı kurutma tekniklerinin bilinmesi
5 Kurutulmuş ürünlerde meydana gelen fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal değişikliklerin bilinmesi

Birinci Öğretim


Yok


-


Isıl işlem kavramı, yüksek, düşük ve asitlendirilmiş gıda kavramı, ısıl işlemlerin bu gıdalarda kullanımı, Sterilizasyon ve pastörizasyon kavramları, mikroorganizmaların önemi ve inaktivasyon kinetiği, Pastörizasyon ve sterilizasyon kriterleri, aseptik dolum teknolojisi, endüstriyel ısıl işlem alet ve ekipmanları, optimum kalite için ısıl işlem yaklaşımları


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Kurutmanın bilimsel temelleri
2 Su aktivitesi ve gıdaların bozulması arasındaki ilşkiler
3 Sorbsiyon İzotermleri
4 Kuru ve nemli havanın özellikleri
5 Psikometri
6 Kuruma olayı ve kuruma hızı
7 Ara Sınav
8 Kurutulmuş ürünlerde meydana gelen fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal değişiklikler
9 Kurutma Sistemleri
10 Kurutma Sistemleri-II
11 Kurutma Sistemleri-III
12 Yeni kurutma teknolojileri
13 Meyve ve sebzelerin kurutulmaları
14 Diğer gıdaların kurutulmaları
15 Ödev sunumlarının tartışılması

1. Toledo, T.L. (2007) Fundamentals Of Food Process Engıneering Third Edition, Apsen Publishers Inc. USA 2. Heldman, D.R., Lund, D.B. (2007) Handbook of Food Engineering 2nd Edition, CRC Pres, USA, s668-673 3. Brennan J.G. (2006) Food Processing Handbook, Willey.Vch Verlag Gmbh And Co. Kgaa, Weınheım. Germany, s105-110. 4 Yağcıoğlu A. (1999) Tarım Ürünleri Kurutma Tekniği, Bieinci Basım, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 536, Bornova/İZMİR, s226-238. 5. Cemeroğlu, B. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Gıda Teknolojileri Derneği Yayın No. 29, ANKARA



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ev Ödevi 2 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 45 45
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 64 64
Ev Ödevi 2 15 30
Toplam İş Yükü (saat) 185

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek