Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BSM-552 | İLERİ KROMATOGRAFİ TEKNİKLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
• Kromatografi genel teorisi ve kromatografi işleyiş prensibi hakkında bilgi sahibi olmak • Kromatografi çeşitlerini tanıma ve anlama • HPLC cihazını tanıma, cihazı oluşturan parçaların görev ve işlevi hakkında bilgi sahibi olma • Kromatografinin gıda analizlerindeki yerini kavrama, analiz koşullarını anlama ve bilgi sahibi olma
Dr. Öğr. Üyesi Levent ŞEN
1 | Kromatografinin genel prensiplerini öğrenir |
2 | HPLC sisteminin yapısını ve uygulamalarını öğrenir |
3 | Sıvı kromatografiye ait teorileri öğrenir ve cihaz parçalarının işlevini kavrar |
4 | Kromatografinin gıda analizlerindeki yerini kavrar ve analiz koşullarını anlar |
5 | Kromatografinin gıda analizlerindeki yerini kavrar ve analiz koşullarını anlar |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Kromatografinin tanımı, genel prensipleri, adsorbsiyon, kağıt ve iyon değiştirme, dağılma kromatografileri, HPLC, kromatografi cihaz ve ekipmanları, dedektör tipleri, Gıda sanayinde kromatografi uygulamaları, yeni kromatografi uygulamaları
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Kromatografide temel kavramlar | ||
2 | Sıvı-Gaz kromatografide cihazlar | ||
3 | Gaz- Sıvı Kromatogrfide alıkonma | ||
4 | HPLC yönteminin temelleri | ||
5 | HPLC cihazını oluşturan parçalar | ||
6 | Ara sınav | ||
7 | HPLC’ de dedektör ve pompa tipleri | ||
8 | HPLC kolonu ve kolon tipleri | ||
9 | HPLC’ de türevlendirme | ||
10 | HPLC’ de gıda uygulamaları | ||
11 | HPLC’ de kalibrasyon grafiği hazırlama | ||
12 | HPLC’ de karşılaşılan sorunlar ve çözüm yöntemleri | ||
13 | Ödevlerin tartışılması ve değerlendirilmesi |
1. Wellings, D.A. 2006. Practical handbook of preperative HPLC. Elsevier, Netherlands 2. Snyder, L.R., Kirkland, J.J.1979. Introduction to modern liquid chromatography. Jhon&Wiley, USA. 3. Hışıl,Y.Enstrümental Gıda Analizleri- III (Spektroskopi-Potansiyometri), 142 sayfa,İzmir, 1.Baskı:1999. 4. - Hışıl,Y.Enstrümental Gıda Analizleri-I (Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi),E.Ü.Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın No.31, 218 sayfa,İzmir, 1.Baskı:1994, 2.Baskı:1999.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 2 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 45 | 45 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 64 | 64 |
Ev Ödevi | 2 | 15 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 185 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |