GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BSM-553 FERMENTASYON TEKNOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Mikroorganizmalar, mikrobiyal ürünler, fermentasyon yöntemleri ve üretim teknolojileri hakkında bilgi vermek.


Dr. Öğr. Üyesi Duygu ALTIOK


1 Fermentasyon ve fermentörler hakkında bilgi sahibi olur.
2 Mikroorganizmaların fermentasyon sürecindeki rollerini kavrar.
3 Fermentasyon kinetiğini kavrar.
4 Fermentasyon türlerini kavrar.
5 Çeşitli fermente ürünlerin üretim teknolojilerini kavrar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Fermentasyonun tanımı ve uygulama alanları. Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve üreme kinetikleri. Mikrobiyal ürünler: birincil ve ikincil metabolitler. Fermentasyon yöntemleri; aerobik ve anaerobik fermentasyonlar, kesikli, kesikli besleme, yarı kesikli, sürekli fermentasyonlar. Fermente ürün teknolojileri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Fermentasyona giriş
2 Mikroorganizmalar
3 Mikroorganizma kültür ve saklama yöntemleri
4 Mikrobiyal üreme eğrisi ve kinetiği
5 Mikrobiyal ürünler; birincil ve ikincil metabolitler
6 Starter kültürler
7 Biyoreaktörler
8 Ara sınav
9 Fermentasyon türleri
10 Fermentasyon türleri
11 Ürün üretimi, substrat tüketimi ve kinetikleri, verimlilik
12 Fermente ürün teknolojileri
13 Fermente ürün teknolojileri
14 Fermente ürün teknolojileri

1.A.L. Demain, N.A. Solomon, Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology, American Society for Microbiology, Washington D.C., 1986. 2. Y. Göksungur, Reaction and Fermentation Kinetics in Food Engineering, Sidas Yayınları, 2011. 3. P.F. Stanbury, A. Whitaker, S.J. Hall, Principles of FermentationTechnology, Elsevier Science Ltd, Oxford 1995.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Rapor Hazırlama 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 2 8 16
Bireysel Çalışma 8 6 48
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 6 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 6 30
Ev Ödevi 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 174

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek