Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BSM-566 | BİYOTEKNOLOJİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Biyoteknoloji, biyoteknolojik ürünler ve üretim yöntemleri hakkında bilgi vermek.
Dr. Öğr. Üyesi Duygu ALTIOK
1 | Biyoteknolojiyi ve biyoreaktörleri kavrar. |
2 | Mikroorganizmaları tanır. |
3 | Fermentasyon yöntemlerini kavrar ve uygular. |
4 | Enzimleri tanır ve enzim immobilizasyonunu kavrar. |
5 | Biyoteknoloji ürünlerini tanır. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Biyoteknolojinin tanımı ve uygulama alanları, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve büyüme kinetikleri. Biyoreaktörlerin prensipleri; biyoreaktör tipleri; fermentasyon yöntemleri; kesikli, yarı kesikli ve sürekli besleme. Enzimler, immobilize enzim ve immobilizasyon yöntemleri, adsorpsiyon, gıda biyoteknolojisi, malt ve bira üretimi, sirke üretimi, şarap üretimi, genetiği değiştirilmiş gıdalar
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Biyoteknolojinin tanımı ve uygulama alanları | ||
2 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve büyüme kinetikleri | ||
3 | Biyoreaktör çeşitleri ve çalışma prensipleri | ||
4 | Fermentasyon yöntemleri; kesikli besleme | ||
5 | Fermentasyon yöntemleri; yarı kesikli ve sürekli besleme | ||
6 | Enzimler | ||
7 | Enzim immobilizasyonu | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Biyoteknolojik ürünler ve saflaştırma yöntemleri | ||
10 | Adsorpsiyon | ||
11 | Gıda biyoteknolojisi | ||
12 | Malt ve bira üretimi | ||
13 | Sirke ve şarap üretimi | ||
14 | Genetiği değiştirilmiş gıdalar |
1. A.L. Demain, N.A. Solomon, Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology, American Society for Microbiology, Washington D.C., 198 2. Y. Göksungur, Reaction and Fermentation Kinetics in Food Engineering, Sidas Yayınları, 2011. 3. A.N.Glazer, H.Nikaido,Microbial Biotechnology, W.H. Freeman and Company, New York, 1995.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Ev Ödevi | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Rapor Hazırlama | 2 | 10 | 20 |
Bireysel Çalışma | 8 | 5 | 40 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 5 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 6 | 36 |
Ev Ödevi | 2 | 5 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 176 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |