GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FNDK505 SERT KABUKLU MEYVELER VE TÜRLERİNDE YENİ GELİŞMELER Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans



Meyve fidanı yetiştiriciliğinde hızlı çoğaltım metotları, meyve fidanı üretiminde anacın önemi, meyve fidanı üretiminde yeni teknikler, klonal anaçların çoğaltılması, meyve fidanı üretiminde doku kültürü tekniklerinin uygulanması.


Doç. Dr. Ali TURAN


1 Bahçe Bitkileri bölümü lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, alanında edinilmiş bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirebilir.
2 Uzmanlık alanı ile ilgili kaynaklara ulaşabilir, bu kaynaklardan yararlanabilir ve kendini sürekli yeniler.
3 Çalışmalarını, uzmanlık alanındaki gelişmeleri ve araştırma sonuçlarını sözlü, yazılı ve görsel araçlardan yararlanarak aktarabilir.
4 Edinilmiş uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu ders kapsamında çoğaltmanın tanımı, amacı ve bitki çoğaltma yöntemlerine genel bakış, meyvecilikte tohumla çoğaltma, tohumların çimlenme ve çıkış oranlarını artırmak için yapılan uygulamalar, aşıyla çoğaltmanın amacı, avantajları, aşı başarı üzerine etkili faktörler, göz aşısı yöntemleri, kalem aşısı yöntemleri, meyve fidanı üretiminde kullanılan anaçlar, aşı uyuşmazlığının sebepleri, uyuşmazlık belirtileri, çelikle çoğaltma, çeliklerin köklenmesi üzerine etkili faktörler, hormon hazırlama yöntemleri, daldırma ile çoğaltma, mikro çoğaltma konuları anlatılacaktır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Seleksiyon kavramı, sert kabuklu meyve türlerinde yapılan bazı çalışmalar Yok Yok
2 Fındıkta çoğaltma konusunda yapılan bazı çalışmalar Yok Yok
3 Fındıkta verimi etkileyen faktörler konusunda yapılan bazı çalışmalar. Yok Yok
4 Fındıkta hasat ve harman işlemleri konusunda yapılan bazı çalışmalar. Yok Yok
5 Fındıkta dip sürgünü kontrolü konusunda yapılan bazı çalışmalar Fındıkta döllenme biyolojisi konusunda yapılan bazı çalışmalar. Yok Yok
6 Fındık tarımı için kullanılabilecek bazı organik materyal ve malçlar Yok Yok
7 Kestanede çoğaltma konusunda yapılan bazı çalışmalar Yok Yok
8 Kestanenin gıda sanayinde kullanılması, özel ormancılık, kestaneden ilaç elde edilmesi vb. konularda yapılan çalışmalar yok Yok
9 Ara sınav Yok Yok
10 Kestanede hastalık ve zararlılar ile ilgili bazı çalışmalar Yok Yok
11 Bazı ülkelerde kestane yetiştiriciliği ile ilgili çalışmalar Yok Yok
12 Kestanede meyve kalitesi ve muhafaza konusunda çalışmalar Yok Yok
13 Bazı ülkelerde ceviz yetiştiriciliği ile ilgili çalışmalar Yok Yok
14 Cevizde çoğaltma konusunda yapılan bazı çalışmalar Yok Yok
15 Final Yok Yok

Sert Kabuklu Meyveler (Ilıman İklim Meyve Türleri II)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Proje Hazırlama 7 4 28
Makale Kritik Etme 5 14 70
Bireysel Çalışma 14 2 28
Toplam İş Yükü (saat) 186

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek