GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FNDK515 GIDA KİMYASI Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, gıdanın yapısı, gıdayı oluşturan besin öğeleri ve bunların nitel ve nicel bileşimleri ile oluşum hazırlamak, üretim ve muhafaza sırasındaki durum ve değişimlerini ortaya koymak ve bu analizlerle ilgili yöntemleri oluşturmak, gıdaların oluşumu ve değişimi sırasında meydana gelen kimyasal tepkimeleri öğrencilere anlatarak gıdaların yapı ve özelliklerini öğrenmelerini sağlamaktır.


Prof. Dr. Hüseyin ŞAHİN


1 Su ve buzun fiziksel özellikleri, su molekülünün yapısı, su tiplerini öğrenme
2 Su aktivitesi ve gıdaların bozulması arasındaki ilişkiyi öğrenme
3 Vitamin, karbohidrat ve enzimlerin verdikleri kimyasal tepkimeler ile ilgili bilgi edinme
4 Amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları, sınıflandırılmasını, nicel ve nitel tayinlerini öğrenme
5 Proteinlerin yapısını, biyolojik değerini, fizikokimyasal özelliklerini, sınıflandırılmasını, nicel ve nitel tayinleri öğrenme
6 Lipitlerin tanımı ve sınıflandırılmasını öğrenme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


1. Su ve buzun fiziksel özellikleri, su molekülünün yapısı, su tiplerini öğrenme 2. Su aktivitesi ve gıdaların bozulması arasındaki ilişkiyi öğrenme 3. Vitamin, karbohidrat ve enzimlerin verdikleri kimyasal tepkimeler ile ilgili bilgi edinme 4. Amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları, sınıflandırılmasını, nicel ve nitel tayinlerini öğrenme 5. Proteinlerin yapısını, biyolojik değerini, fizikokimyasal özelliklerini, sınıflandırılmasını, nicel ve nitel tayinleri öğrenme 6. Lipitlerin tanımı ve sınıflandırılmasını öğrenme


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 1. Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri, ve çözünürlük kavramı
2 2. Su aktivitesi, gıdalarda bulunan su tipleri
3 3. Karbohidratların sınıflandırılması ve yapıları, monosakkaritler, oligosakkaritler ve polisakkaritler
4 4. Maillard reaksiyonlarının mekanizması ve önlenmesi, karamelizasyon
5 5. Dekstrinler, nişastanın yapısı, jelatinizasyonu, retrogradasyonu ve modifikasyonu, pektik maddeler
6 6. Lipitlerin tanımı ve sınıflandırması
7 7. Yağ asitleri; isimlendirme, sınıflandırma, doymuş, doymamış, çok doymamış yağ asitlerinin yapı ve özellikleri
8 8. Ara Sınav
9 9. Çift bağlarda meydana gelen tepkimeler; hidrojenasyon ve halojen katılması tepkimeleri
10 10. Amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları
11 11. Amino asitlerin sınıflandırılması, nicel ve nitel tayinleri
12 12. Proteinlerin yapısı ve özellikleri
13 13. Vitaminlerin tanımı fonksiyonları ve sınıflandırılması
14 14. Gıda işlemenin besin bileşenleri üzerine etkisi
15 15. Final

Bilimsel Makaleler



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 1 1 1
Tartışma 6 1 6
Soru-Yanıt 13 3 39
Rapor Hazırlama 13 2 26
Rapor Sunma 1 1 1
Makale Kritik Etme 13 2 26
Bireysel Çalışma 13 3 39
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 3 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 3 6
Rapor 13 2 26
Toplam İş Yükü (saat) 180

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek