Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDM507 | BİYOBOZUNUR AMBALAJ MALZEMELERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Biyobozunur malzemeleri tanıtmak ve yenilikçi gıda ambalajlamasında kullanımını tartışmak, öğrencilerin paketleme uygulamalarında yaratıcı fikirler geliştirebilmelerini sağlamak
Dr. Öğr. Üyesi Duygu ALTIOK
1 | Gıda ambalaj dizaynı altında yatan teoriyi anlar. |
2 | Gıda ambalajlama malzemesinde iletim mekanizmalarını uygular |
3 | Biyobozunur malzemeler ile ilgili bilgi sahibi olur. |
4 | Yaratıcı ve inovatif paketleme malzemesinde biyobozunur kavramını uygular. |
5 | Özel gıdalar için özel paketleme malzemesi dizaynı yapar. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Malzeme çeşitleri,polimerler, polimer tipleri ve yapıları, biyobozunmakonsepti, malzeme karakterizasyonu; yüzey morfolojisi, kimyasal stabilite, termal özellik, geçirgenlik, kütle transferi, aktif ambalaj, akıllı ambalaj, özel amaçlara yönelik gıda paketleme malzemesi dizaynı
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda ambalajlaması | ||
2 | Ambalaj malzemeleri | ||
3 | Polimer kavramı, polimer çeşitleri ve polimer kimyası | ||
4 | Polimerlerin özellikleri, yapısal özellikleri, ısısal ve kimyasal stabilitesi | ||
5 | Gıda ambalajlanmasında kullanılan polimer tipleri | ||
6 | Polimer ve biyobozunurluk | ||
7 | Ambalaj karakterizasyonu yöntemleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Özel amaca yönelik gıda ambalaj malzemesi dizaynı | ||
10 | Gıda paketleme malzemesinde iletim sistemleri | ||
11 | Biyobozunurluğun kinetik çözümlemesi | ||
12 | Aktif ambalaj, antioksidan ve antimikrobiyal bileşenler | ||
13 | Biyobozunur aktif ambalaj malzemesi üretimi | ||
14 | Biyobozunur ambalaj malzemesinden aktif bileşenin kontrollü salımı |
1.M.Üçüncü, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 2000. 2.A.L.Brody, Active Packaging for Food Applications Edited by Aaron L. Brody, Eugene R. Strupinsky, Lauri R. Kline, Boca Raton: CRC Press, 2001. 3.R.Ahvenainen,Novel Food Packaging Techniques, Woodheadpublishing, U.K.2003
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Rapor Hazırlama | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Rapor Hazırlama | 2 | 10 | 20 |
Bireysel Çalışma | 10 | 5 | 50 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 4 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 8 | 5 | 40 |
Toplam İş Yükü (saat) | 175 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |