GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDM527 MİKOLOJİ VE TOKSİKOLOJİ Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


• Gıda kaynaklı küfler ve bu küflerin oluşturduğu sekonder metabolitler konusunda bilgi sahibi olmak • Mikotoksinlerin sağlık ve tarımsal/hayvansal ekonomi üzerine etkilerini kavrayabilmek • Aflatoksinler, okratoksinler, patulin, sterigmatosistin, zearelenon v.b gibi tarımsal/hayvansal ürünlerde sıklıkla rastlanan mikotoksinlerin oluşum mekanizmaları, tespit metodları hakkında bilgi sahibi olma • Mikotoksinlerin önlenmesi ile ilgili geleneksel ve yeni yaklaşımlar hakkında bilgi edinmek


Doç.Dr. Levent ŞEN


1 Mikotoksin üreticisi küf türlerini bilir
2 Mikotoksin türleri ve oluşum mekanizmalarını bilir
3 Mikotoksin tespit metodlarını bilir
4 Gıdalardan mikotoksinlerin ekstraksiyonu ve analiz süreçlerini anlar
5 Mikotoksin önleme proseslerini bilir

Birinci Öğretim


Yok


-


Mikotoksinlerin tanımı ve genel özellikleri, Mikotoksin üreten küfler ve bu küflerin mikotoksin üretme koşulları,mikotoksin tespit yöntemleri, önemli mikotoksinler, mikotoksin tespit metodları


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Mikotoksinlerin tanımı ve genel özellikleri
2 Mikotoksin üreten küfler ve bu küflerin mikotoksin üretme koşulları
3 Mikotoksinlerin insan/hayvan sağlığı üzerine etkileri
4 Mikotoksinlerin tespit yöntemleri
5 Aflatoksinler
6 Okratoksinler
7 Arasınav
8 Patulin, Fumonisin
9 Zearelenon
10 Sterigmatosistin, Sitrinin, oluşum mekanizmaları ve gıdalarda bulunuşu
11 Mikotoksinler ile ilgili ulusal ve uluslararası standartlar
12 Mikotoksinlerin önlenebilmesi için uygulanan önlemler ve yeni teknolojiler.
13 Ödev sunumları
14 Ödev sunumları
15 Mikotoksin degradasyon teknikleri-1
16 Final Sınavı

1. An, Z. 2005. Handbook of Industrial Mycology, Marcell Dekker Inc, NY, USA. 2. 2. Helferich, W., Winter C. K. 2001. Food Toxicology, CRC Press, Boca Raton 3. 3. Jackson, L. S., Al-Taher, F. 2008. Factors Affecting Mycotoxin Productions in Fruits, Mycotoxins in Fruits and Vegetables ( Barkai- Golan, R., Paster, N. Eds.), Academic Pres, UK. 4. 4. Dijkterhius, J., Sampson, R.A. Food Mycology. CRC Press, Boca Raton



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 45 45
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 64 64
Ev Ödevi 2 15 30
Toplam İş Yükü (saat) 186

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek