Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDM527 | MİKOLOJİ VE TOKSİKOLOJİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
• Gıda kaynaklı küfler ve bu küflerin oluşturduğu sekonder metabolitler konusunda bilgi sahibi olmak • Mikotoksinlerin sağlık ve tarımsal/hayvansal ekonomi üzerine etkilerini kavrayabilmek • Aflatoksinler, okratoksinler, patulin, sterigmatosistin, zearelenon v.b gibi tarımsal/hayvansal ürünlerde sıklıkla rastlanan mikotoksinlerin oluşum mekanizmaları, tespit metodları hakkında bilgi sahibi olma • Mikotoksinlerin önlenmesi ile ilgili geleneksel ve yeni yaklaşımlar hakkında bilgi edinmek
Doç.Dr. Levent ŞEN
1 | Mikotoksin üreticisi küf türlerini bilir |
2 | Mikotoksin türleri ve oluşum mekanizmalarını bilir |
3 | Mikotoksin tespit metodlarını bilir |
4 | Gıdalardan mikotoksinlerin ekstraksiyonu ve analiz süreçlerini anlar |
5 | Mikotoksin önleme proseslerini bilir |
Birinci Öğretim
Yok
-
Mikotoksinlerin tanımı ve genel özellikleri, Mikotoksin üreten küfler ve bu küflerin mikotoksin üretme koşulları,mikotoksin tespit yöntemleri, önemli mikotoksinler, mikotoksin tespit metodları
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Mikotoksinlerin tanımı ve genel özellikleri | ||
2 | Mikotoksin üreten küfler ve bu küflerin mikotoksin üretme koşulları | ||
3 | Mikotoksinlerin insan/hayvan sağlığı üzerine etkileri | ||
4 | Mikotoksinlerin tespit yöntemleri | ||
5 | Aflatoksinler | ||
6 | Okratoksinler | ||
7 | Arasınav | ||
8 | Patulin, Fumonisin | ||
9 | Zearelenon | ||
10 | Sterigmatosistin, Sitrinin, oluşum mekanizmaları ve gıdalarda bulunuşu | ||
11 | Mikotoksinler ile ilgili ulusal ve uluslararası standartlar | ||
12 | Mikotoksinlerin önlenebilmesi için uygulanan önlemler ve yeni teknolojiler. | ||
13 | Ödev sunumları | ||
14 | Ödev sunumları | ||
15 | Mikotoksin degradasyon teknikleri-1 | ||
16 | Final Sınavı |
1. An, Z. 2005. Handbook of Industrial Mycology, Marcell Dekker Inc, NY, USA. 2. 2. Helferich, W., Winter C. K. 2001. Food Toxicology, CRC Press, Boca Raton 3. 3. Jackson, L. S., Al-Taher, F. 2008. Factors Affecting Mycotoxin Productions in Fruits, Mycotoxins in Fruits and Vegetables ( Barkai- Golan, R., Paster, N. Eds.), Academic Pres, UK. 4. 4. Dijkterhius, J., Sampson, R.A. Food Mycology. CRC Press, Boca Raton
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 45 | 45 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 64 | 64 |
Ev Ödevi | 2 | 15 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 186 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |