Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDM529 | MEYVE SEBZELERİN HASAT SONRASI FİZYOLOJİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
• Taze meyve ve sebzelerin metabolik reaksiyonları hakkında bilgi sahibi olma, • Hasat sonrası fizyolojisi ve hasat sonrası teknolojileri konusunda bilgi birikimini arttıma, bu konu ile ilgili farklı ürün uygulamaları ve ürün depolama koşullarını belirleyebilme kabiliyeti kazandırma, • Hasat sonrası fizyolojisi ve teknolojileri konsunda literatür araştırması becerisi kazandırma
Doç.Dr. Levent ŞEN
1 | Bitkisel yapıların fizyolojisini öğrenir |
2 | Hasat sonrası meyve ve sebzelerden meydana gelen biyokimyasal değişiklikleri kavrar |
3 | Hasat sonrası ısıl işlem uygulamalarını kavrar |
4 | Soğukta muhafazaya ek olarak uygulanan işlemleri bilir |
5 | Yeni gıdamuhafaza tekniklerini kavrar |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bitki hücrelerinin yapısı ve genel biyokimyasal reaksiyonları, meyvelerde olgunlaşma, solunum reaksiyonları, etilen biyosentezi , Meyve ve sebzelerde meydana gelen renk ve lezzet değişimleri, depolama ömrünü uzatan hasat sonrası uygulamalar, Soğuk depo uygulamaları, ısıl uygulamalar, kimyasal uygulamalar, kontrollü atmosferde depolama tekniği, modifiye atmosferde ambalajlama tekniği, Gıda ışınlama uygulamaları.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Bitki hücrelerinin yapısı ve genel biyokimyasal reaksiyonları | ||
2 | Meyve ve sebzelerde olgunlaşma | ||
3 | Meyve ve sebzelerde solunum reaksiyonları, etilen biyosentezi | ||
4 | Meyve ve sebzelerde meydana gelen renk ve lezzet değişimleri | ||
5 | Depolama ömrünü uzatan hasat sonrası uygulamalar | ||
6 | Meyve ve sebzelerde hasat sonrası taşıma ve depolamada meydana gelen değişimler | ||
7 | Hasat sonrası meyve ve sebzelere uygulanan ön işlemler | ||
8 | Vize | ||
9 | Soğuk depo uygulamaları, ısıl uygulamalar ve kimyasal uygulamalar | ||
10 | Kontrollü atmosferde depolama tekniği | ||
11 | Meyve ve sebzelere uygulanan ışınlama teknikleri | ||
12 | Meyve ve sebzelerin kurutulması | ||
13 | Kurutma sonrası meyve ve sebzelerde meydana gelen değişimler | ||
14 | Yeni nesil hasat sonrası muhafaza teknikleri | ||
15 | Ödev sunumları | ||
16 | Final |
1. Chakraverty, A., Mujumdar, A.S., Raghavan, G.S.V. 2003. Handbook of Postharvest Technology. Marcel Dekker Inc., USA 2. Valero, D. and Serrano, M. 2010. Postharvest Biology and Technology for Preserving Fruit Quality. CRC Press, Boca Raton. 3. Ahvenainen, R. 2000. Novel Food Packagng Techniques. CRC Press, Boca Raton.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 2 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 9 | 45 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 8 | 7 | 60 |
Ev Ödevi | 2 | 15 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 180 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |