GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDM529 MEYVE SEBZELERİN HASAT SONRASI FİZYOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


• Taze meyve ve sebzelerin metabolik reaksiyonları hakkında bilgi sahibi olma, • Hasat sonrası fizyolojisi ve hasat sonrası teknolojileri konusunda bilgi birikimini arttıma, bu konu ile ilgili farklı ürün uygulamaları ve ürün depolama koşullarını belirleyebilme kabiliyeti kazandırma, • Hasat sonrası fizyolojisi ve teknolojileri konsunda literatür araştırması becerisi kazandırma


Doç.Dr. Levent ŞEN


1 Bitkisel yapıların fizyolojisini öğrenir
2 Hasat sonrası meyve ve sebzelerden meydana gelen biyokimyasal değişiklikleri kavrar
3 Hasat sonrası ısıl işlem uygulamalarını kavrar
4 Soğukta muhafazaya ek olarak uygulanan işlemleri bilir
5 Yeni gıdamuhafaza tekniklerini kavrar

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bitki hücrelerinin yapısı ve genel biyokimyasal reaksiyonları, meyvelerde olgunlaşma, solunum reaksiyonları, etilen biyosentezi , Meyve ve sebzelerde meydana gelen renk ve lezzet değişimleri, depolama ömrünü uzatan hasat sonrası uygulamalar, Soğuk depo uygulamaları, ısıl uygulamalar, kimyasal uygulamalar, kontrollü atmosferde depolama tekniği, modifiye atmosferde ambalajlama tekniği, Gıda ışınlama uygulamaları.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Bitki hücrelerinin yapısı ve genel biyokimyasal reaksiyonları
2 Meyve ve sebzelerde olgunlaşma
3 Meyve ve sebzelerde solunum reaksiyonları, etilen biyosentezi
4 Meyve ve sebzelerde meydana gelen renk ve lezzet değişimleri
5 Depolama ömrünü uzatan hasat sonrası uygulamalar
6 Meyve ve sebzelerde hasat sonrası taşıma ve depolamada meydana gelen değişimler
7 Hasat sonrası meyve ve sebzelere uygulanan ön işlemler
8 Vize
9 Soğuk depo uygulamaları, ısıl uygulamalar ve kimyasal uygulamalar
10 Kontrollü atmosferde depolama tekniği
11 Meyve ve sebzelere uygulanan ışınlama teknikleri
12 Meyve ve sebzelerin kurutulması
13 Kurutma sonrası meyve ve sebzelerde meydana gelen değişimler
14 Yeni nesil hasat sonrası muhafaza teknikleri
15 Ödev sunumları
16 Final

1. Chakraverty, A., Mujumdar, A.S., Raghavan, G.S.V. 2003. Handbook of Postharvest Technology. Marcel Dekker Inc., USA 2. Valero, D. and Serrano, M. 2010. Postharvest Biology and Technology for Preserving Fruit Quality. CRC Press, Boca Raton. 3. Ahvenainen, R. 2000. Novel Food Packagng Techniques. CRC Press, Boca Raton.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Ev Ödevi 2 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 9 45
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 8 7 60
Ev Ödevi 2 15 30
Toplam İş Yükü (saat) 180

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek