GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDM508 LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN BİYOKİMYSAL ÖZELLİKLERİ VE GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANIMI Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans



Laktik asit bakterilerinin sınıflandırılması, fizyolojisi ve gıda endüstrisinde kullanımı, sağlık ve hastalık üzerine etkileri hakkında bilgi vermektir.


Doç. Dr. Selin KALKAN


1 Öğrenci laktik asit bakterilerinin tanımını ve morfolojik özelliklerini kavrayacaktır.
2 Öğrenci laktik asit bakterilerinin endüstride kullanımı hakkında bilgi sahibi olur.
3 Öğrenci laktik asit bakterilerinin ürettiği antimikrobiyal bileşiklerden haberdar olur.
4 Öğrenci sağlık ve hastalıkta laktik asit bakterilerinin önemini kavrar.
5 Fermente ürünlerde laktik asit bakterilerinin fonksiyonlarından haberdar olacaklardır.

Birinci Öğretim



Yok



Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Laktik asit bakterilerinin tanımı, morfolojik, fizyolojik özellikleri
2 Laktik asit bakterilerinin sınıflandırılması ve sınıflandırmada kullanılan yöntemler
3 Laktik asit bakterilerinin metabolizması
4 Laktik asit bakterilerinin endüstride kullanımı
5 Laktik asit bakterilerinin gıdadaki stabiliteleri
6 Laktik asit bakterilerden antimikrobiyal bileşikler
7 Sağlık ve hastalıkta laktik asit bakterileri
8 Ara Sınav
9 Fermente süt ürünlerinde laktik asit bakterileri
10 Tahıl ürünlerinde laktik asit bakterileri
11 Fermente et ürünlerinde laktik asit bakterileri
12 Fermente sebze ve diğer ürünlerde laktik asit bakterileri
13 Dönem ödevleri ve sunumlar
14 Dönem ödevleri ve sunumlar
15 Final sınavı

Salminen, S., von Wright, A. 1993. Lactic acid bacteria. Marcel Dekker, Inc., New York. Ünlütürk, A., Turantaş, F., 1999. Gıda Mikrobiyolojisi., Mengi Tan Basımevi, İzmir. Erkmen, O, Bozoğlu T. Faruk, 2008. Food Microbiology 3: Food Preservation, İlke Yayınevi No:15 Erkmen O, Bozoğlu T. Faruk, 2008. Food Microbiology 1: Microorganisms, microbial growth, foodborne diseases and detection of microorganisms and their toxins, İlke Yayınevi No:13 Yaygın H., Kılıç S., 1993. Süt Endüstrisinde Saf Kültür. Altındağ Ofset, İzmir. Tunail N. 2009, Mikrobiyoloji. Pelin Ofset. Ankara. Madigan M., Martinko J., 2010. Mikroorganizmaların Biyolojisi(çeviri). Palme Yayıncılık, Ankara Holzapfel WH, Wood BJB. 2014. Lactic Acid Bacteria. Biodiversity and Taxonomy. Wiley Blackwell.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Tartışma 2 10 20
Makale Kritik Etme 2 10 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 15 60
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 15 75
Toplam İş Yükü (saat) 179

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek