Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDM512 | GIDALARDA RAF ÖMRÜ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu ders kapsamında gıdalarda raf ömrü belirlemede teorik ve pratik yaklaşımlar ile gıda kalitesini etkileyen faktörlerin açıklanması amaçlanmıştır. Bu dersi alan öğrencilerin raf ömrünü arttırmaya yönelik stratejiler geliştirebilmesi hedeflenmiştir.
Doç. Dr. Selin KALKAN
1 | Öğrenci raf ömrü kavramını öğrenir. |
2 | Öğrenci gıdaların kalitesini etkileyen fizikokimyasal ve mikrobiyolojik değişimleri bilir. |
3 | Öğrenci raf ömrünü etkileyen faktörleri öğrenir. |
4 | Öğrenci raf ömrü tayinleri hakkında bilgi sahibi olur. |
5 | Öğrenci hızlandırılmış raf ömrü deneyleri hakkında bilgi sahibi olur. |
6 | Öğrenci enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiğini öğrenir. |
7 | Öğrenci donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiğini öğrenir. |
8 | Öğrenci ambalajlamanın raf ömrü üzerindeki etkilerini öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Raf ömrü kavramı. Reaksiyon hızları ve sabitleri. Sıcaklığın reaksiyon hızına etkisi Raf ömrü tayin yöntemleri. Hızlandırılmış raf ömrü deneyleri. Mikrobiyal gelişimin tahmini. Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiği. Duyusal testlerin raf ömrü belirlemede kullanımı. Ambalajlamanın ürün kalitesi üzerindeki etkileri, gıdaların ambalajlanmasındaki yenilikler. Modifiye atmosferde paketlenmiş hazır yiyeceklerin raf ömrünü etkileyen faktörler. Donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiği. Yağların oksidasyonu ve serbest radikal oluşum kinetiği. Ürünlerin dağıtım sitemleri, sıcaklık - zaman indikatörleri. Çikolata, patates cipsi, deniz mahsülleri, meyve-sebze salataları, yoğurt, kahvaltılık tahıllar gibi çeşitli gıdaların raf ömrünü etkileyen faktörün detaylı incelenmesine yönelik ödev sunumları.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Raf ömrü kavramı | ||
2 | Reaksiyon hızları ve sabitleri | ||
3 | Sıcaklığın reaksiyon hızına etkisi | ||
4 | Raf ömrü tayin yöntemleri | ||
5 | Hızlandırılmış raf ömrü deneyleri | ||
6 | Mikrobiyal gelişimin tahmini | ||
7 | Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiği | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Duyusal testlerin raf ömrü belirlemede kullanımı | ||
10 | Ambalajlamanın ürün kalitesi üzerindeki etkileri, gıdaların ambalajlanmasındaki yenilikler | ||
11 | Modifiye atmosferde paketlenmiş hazır yiyeceklerin raf ömrünü etkileyen faktörler | ||
12 | Donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiği | ||
13 | Yağların oksidasyonu ve serbest radikal oluşum kinetiği | ||
14 | Ürünlerin dağıtım sitemleri, sıcaklık - zaman indikatörleri | ||
15 | Final sınavı |
Man, C.M.D, Jones, A.A. 2000. Shelf Life Evaluation of Foods. Blackie Academic Publishing. Kilcast, D., Subramaniam, P. 2000. The Stability and Shelf-Life of Food. Woodhead Publishing Steele, R. 2004. Understanding and Measuring the Shelf-Life of Food Woodhead Publishing Özkan, M. Cemeroğlu, B., Toklucu, A.K. 2010. Gıda Mühendisliğinde Reaksiyon Kinetiği. Nobel Yayınevi. 182 s.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Takım/Grup Çalışması | 1 | 15 | 15 |
Makale Kritik Etme | 2 | 15 | 30 |
Bireysel Çalışma | 3 | 15 | 45 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 15 | 45 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 15 | 45 |
Toplam İş Yükü (saat) | 184 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |
ÖÇ 6 |
ÖÇ 7 |
ÖÇ 8 |