Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDM538 | GIDALARDAKİ BİYOAKTİF BİLEŞİKLER | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Fonksiyonel besinler ile ilgili temel bilgi ve kavramların öğretilmesi, fonksiyonel besinlerin sağlık üzerine etkilerinin tartışılması, ayrıca temel biyoaktif bileşen gruplarının ve etkilerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Tez aşamasındaki yüksek lisans öğrencilerinin oksidatif stres, sağlık ve doğal antioksidanlar konusundaki eksikliklerinin giderilmesi böylece daha etken bir tez çalışması yapmalarının sağlanması amaçlanmaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Remzi Otağ
1 | 1 Serbest radikallerin oluşumunu ve ne olduğunu öğrenir |
2 | 2 Oksidan ve antioksidanların ne olduğunu kavrar |
3 | 3 Antioksidanlar ve sağlık arasındaki ilişkiyi öğrenir |
4 | 4 Antioksidanların gıda endütrisindeki kullanımını öğrenir |
Birinci Öğretim
yok
yok
Radikaller, Oksidasyon olayı, ticari doğal antioksidanlar, antioksidan kullanımında genel kurallar, Fenolik bileşikler, baharat ve otların antioksidan etkileri, çay antioksidanları, karotenoidler, ticari değeri olan antioksidanlar, gıda antioksidanlarının beslenme ve sağlık ile ilişkisi, biyolojik savunma sistemleri, vitaminler ve provitaminler, antioksidanların hastalık önlemedeki rolleri. .
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Antioksidanların sağlık üzerine etkileri | yok | yok |
2 | Reaktif oksijen cisimleri ve oksidatif stres | ||
3 | Doğal antioksidanların hastalıklara karşı koruyucu etkisi | ||
4 | Vitamin A ve C yapısı ve özellikleri | ||
5 | Tocotrienol ve tocopherollerin biyolojik aktivitesi | ||
6 | İkincil antioksidanlar | ||
7 | Antioksidan mineraller | ||
8 | Karotenoidler | ||
9 | Flavonoidler | ||
10 | Thioller | ||
11 | Polifenoller | ||
12 | Gıda endüstrisinde antioksidan eklenmiş fonksiyonel gıdalar | ||
13 | Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi 1 | ||
14 | Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi II |
Gilbert, J., & Senyuva, H.Z. (2008). Bioactive compounds in foods.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Rapor Hazırlama | 1 | 30 | 30 |
Rapor Sunma | 1 | 30 | 30 |
Makale Kritik Etme | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 24 | 24 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 180 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |