GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BİY-818 SU KALİTESİ VE ORGANİZMALARA ETKİSİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Doktora


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilere; Suyun yaşamımızdaki yeri ve önemini kavramak, kirlilik unsurlarının belirlenerek su kalitesine etkilerini saptamak, su kirliliğinin kontrolünü sağlamak ve kirliliğin organizmalara etkisini belirlemektir.


Prof. Dr. A. Yalçın TEPE


1 Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi edinilmesi
2 Kirletici kaynakların neler olduğunun ve su kalitesini etkileyen anorganik unsurların belirlenmesi,
3 Bakteriyolojik kirlilik kriterleri hakkında bilgi edinilmesi,
4 Azot ve fosforun su kirliliğine etkisinin belirlenmesi,
5 Su kirliliği kontrol yöntemleri ile kirliliğin organizmalar üzerine etkisinin öğrenilmesi.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Yeryüzündeki suların oluşumu ve dağılımı, suyun kimyasal ve fiziksel özellikleri, kirlilik unsurlarının sınıflandırılması. Hidrolojik çevrim; hidrolojik çevrimin elemanları, hidrolojik çevrim sırasında su kalitesinde doğal ve antropojen değişimler. Su kalitesini belirleyici anorganik unsurlar. Toksik ve radyoaktif maddeler. Bakteriyolojik kirlilik kriterleri. Su kirliliğinde azotlu maddelerin, fosforun ve fotosentezin etkisi. Akarsu, göl ve deniz kirlenmesi. Su kirliliği kontrolu. Kirleticilerin organizmalara etkisi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Suyun kimyasal yapısı, Yeryüzünde suların dağılımı,
2 su ortamında fiziksel, kimyasal ve biyolojik olaylar
3 su kalitesi yönünden hidrolojik çevrim, çevrim boyunca su kalitesindeki doğal ve insan kaynaklı değişimler,
4 görünüm değerleri ve çevre yönünden su kalitesi ölçütleri,
5 Su kalitesi standartları
6 Metal kirliliğinin kaynakları (jeolojik aşınma, madencilik, endüstriyel, evsel atıklar da metal kirliliği)
7 Ara Sınav
8 tarımsal amaçlı su kaynakları, biyoloji bilimi için su kalitesi, sulama ve kullanım suyunun geleneksel ve güncel kalite ve kirlilik parametreleri,
9 yaban yaşamı açısından su kalitesi, su canlıları için kalite gereksinimleri
10 endüstriyel etkinlikler için su kalitesi ölçütleri,
11 arıtma işlemleri, su kalitesi yönetimi,
12 Sucul organizmalarda su kalite parametrelerini etkileyen biyolojik faktörler
13 Sucul ortamlarda farklı trofik seviyelerde su kalitesi yönetimi
14 teknolojik, yasal ve planlamaya ilişkin düzenlemeler
15 Dönem ödevlerinin sunumu

“Water Quality An Introduction “Claude E. Boyd Print ISBN 978-3-319-17445-7 Online ISBN 978-3-319-17446-4 Springer International Publishing Switzerland 2015. “Pond Aquaculture Water Quality Management” Claude E. Boyd, C.S. Tucker, Springer Science & Business Media, 31 Ağu 1998 - 700 sayfa



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Tartışma 7 1 7
Örnek Vaka İncelemesi 10 1 10
Beyin Fırtınası 10 1 10
Rapor Hazırlama 10 1 10
Rapor Sunma 1 1 1
Proje Hazırlama 10 1 10
Proje Sunma 1 1 1
Makale Kritik Etme 10 1 10
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 2 28
Okuma 10 1 10
Rapor 1 1 1
Ev Ödevi 10 1 10
Toplam İş Yükü (saat) 180

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek