GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TLT-225 BESİN KİMYASI Seçmeli Ders Grubu 2 3 2,00

Önlisans


Türkçe


Besin maddelerinin temel bileşenlerinden olan yağ, protein, mineraller ve suyun bileşimi ve özellikleri, işleme ve depolama sırasındaki fiziksel ve kimyasal değişmeleri öğretmektir.


Doç. Dr. Tayyibe Beyza YÜCEL


1 Su ve buzun fiziksel özellikleri, molekül yapısı ve tiplerini; su aktivitesi ve gıdaların bozulması arasındaki ilişkiyi bilir.
2 Karbonhidratların özellikleri saklama koşulları meydana gelebilecek değişimler
3 Proteinlerin yapısı, biyolojik değeri, fizikokimyasal özellikleri, sınıflandırılmasını bilir.
4 Lipitler, yağ asitleri, yemeklik yağlar ve vitaminlerin kimyasal özelliklerini ve sınıflandırılmasını bilir.
5 Mikrobesin öğelerinin özellikleri
6 Aroma verici doğal ve katkı maddeleri ve özellikleri

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besin kompozisyonu açısından bilimsel olarak incelenmesi. Gıda sistemleri: osmosis, su aktivitesi, hidrojen bağları gibi özelliklerin gıdalar üzerindeki etkilerinin anlaşılması. Köpük, jelatin oluşumları ve diğer karışımların gıda dayanıklılığı üzerindeki etkileri. Gıdaların duyusal değerlendirmesi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Besin Kimyasına Giriş ve Su
2 Su Aktivitesi
3 Karbonhidratlar
4 Proteinler
5 Enzimler
6 Enzimler
7 Molekül yapılarına göre fiziksel şartlardan gıdaların etkilenmesi
8 Ara Sınav
9 doğal enzimler
10 Yağlar
11 Yağlar
12 Vitaminler
13 Vitaminler
14 mineraller
15 Aroma bileşikleri
16 Yarıyılsonu Sınavı

Halit Keskin “Besin Kimyası 1. Ve 2. Cilt”, Istanbul Üniversitesi, 1981. Ayşe Baysal, “Beslenme”, Hacettetepe Üni., Ankara ,2009 Ders notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 58

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1 4 3
ÖÇ 2 4 3 3 3
ÖÇ 3 5 4 3 3 3
ÖÇ 4 5 4 3 3 4
ÖÇ 5 5 4 3 4
ÖÇ 6 4 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek