GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GTP-115 GIDA KİMYASI Ders 1 1 3,00

Önlisans


Türkçe


gıdaların temel bileşenlerini, bu bileşenlerin fonksiyonel özelliklerini ve kimyasal yapısını, gıdalarda o gıdanın bileşenlerinden kaynaklanan kimyasal değişimleri ve gıda bileşenleri arasında meydana gelen etkileşimleri öğretmektir.



1 Gıdalarda bulunan makro ve mikro bileşenlerin kimyasal yapısını, sınıflandırılmasını ve özelliklerini bilir.
2 Gıdaların işlenmesi ve üretimi sırasında oluşan kimyasal ve biyokimyasal değişimleri öğrenir ve yorumlar.
3 Gıdalarda ortaya çıkan olumlu veya olumsuz değişimlerin kontrol mekanizmasını bilir

Birinci Öğretim


yok


yok


Gıdaların bileşenleri. Karbonhidratlar: Mono, di, oligo ve polisakkaritler. Şekerlerin yükseltgenme ve indirgenme reaksiyonları. Karamelizasyon ve maillard reaksiyonları. Lipidlerin tanımı ve sınıflandırılması. Lipidlerin kimyasal ve enzimatik hidrolizi ve oksidatif bozulmaları. Lipid oksidasyonunun önlenmesi için alınması gereken önlemler. Amino asitler, peptidler ve proteinler. Proteinlerin yapısı ve denatürasyonu. Proteinlerin işlevsel özellikleri. Vitaminler ve genel özellikleri. Gıdalarda bulunan enzimler, alkoller, alkoloidler, mineraller ve aroma maddeleri. Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler. Kontaminantlar.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda kimyası ve biyokimyasına giriş; gıdalarda başlıca bileşenler, beslenme ve gıda ilişkisi, hücre, beslenme ve hücre ilişkisi
2 Su; molekül yapısı, gıdalarda bulunan suyun fonksiyonları, fiziksel ve kimyasal reaksiyonlarda suyun rolü
3 Karbonhidrat; kimyasal yapı, sınıflandırma ve adlandırma
4 Karbonhidrat; optik rotasyon ve mutasyon, hidroliz, suda çözünürlük, tatlılık derecesi, karamelizasyon, fermantasyon, jelleşme
5 Lipitler; kimyasal yapı, sınıflandırma, adlandırma, özellikleri
6 Proteinler; kimyasal yapı, konformasyon, sınıflandırma, özellikleri
7 Vitaminler; yağda ve suda çözünen vitaminler, kimyasal yapı, özellikleri, üretim veya depolama esnasında meydana gelen kimyasal reaksiyonlar ve bozulmalar
8 Arasınav
9 Mineral Maddeler; beslenmede önemi ve özellikleri
10 Biyoaktif bileşikler ve doğal renk maddeleri
11 Enzimler; kimyasal yapı, özellikleri, gıda endüstrisinde kullanım alanları
12 Lezzet bileşikleri; tanımı, doğal lezzet maddesi içeren kaynaklar, gıdalarda işlem sırasında oluşan lezzet maddeleri, lezzet maddelerinin gıda üretiminde kullanımı
13 Katkı maddeleri
14 Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler
15 Gıda kontaminantları
16 Final sınavı

Demirci, M. (2019). Gıda kimyası. Kutupyıldızı yayınları Saldam, İ. (2005). Gıda kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları Gökalp, H.Y., Nas, S., ve Certel, M. (2002). Biyokimya-I''temel yapılar ve kavramlar''. Pamukkaale Üniversitesi Yayınları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 3 2 5 4 3
ÖÇ 2 3 2 5 3 3
ÖÇ 3 3 2 5 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek