Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GTP-115 | GIDA KİMYASI | Ders | 1 | 1 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
gıdaların temel bileşenlerini, bu bileşenlerin fonksiyonel özelliklerini ve kimyasal yapısını, gıdalarda o gıdanın bileşenlerinden kaynaklanan kimyasal değişimleri ve gıda bileşenleri arasında meydana gelen etkileşimleri öğretmektir.
1 | Gıdalarda bulunan makro ve mikro bileşenlerin kimyasal yapısını, sınıflandırılmasını ve özelliklerini bilir. |
2 | Gıdaların işlenmesi ve üretimi sırasında oluşan kimyasal ve biyokimyasal değişimleri öğrenir ve yorumlar. |
3 | Gıdalarda ortaya çıkan olumlu veya olumsuz değişimlerin kontrol mekanizmasını bilir |
Birinci Öğretim
yok
yok
Gıdaların bileşenleri. Karbonhidratlar: Mono, di, oligo ve polisakkaritler. Şekerlerin yükseltgenme ve indirgenme reaksiyonları. Karamelizasyon ve maillard reaksiyonları. Lipidlerin tanımı ve sınıflandırılması. Lipidlerin kimyasal ve enzimatik hidrolizi ve oksidatif bozulmaları. Lipid oksidasyonunun önlenmesi için alınması gereken önlemler. Amino asitler, peptidler ve proteinler. Proteinlerin yapısı ve denatürasyonu. Proteinlerin işlevsel özellikleri. Vitaminler ve genel özellikleri. Gıdalarda bulunan enzimler, alkoller, alkoloidler, mineraller ve aroma maddeleri. Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler. Kontaminantlar.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda kimyası ve biyokimyasına giriş; gıdalarda başlıca bileşenler, beslenme ve gıda ilişkisi, hücre, beslenme ve hücre ilişkisi | ||
2 | Su; molekül yapısı, gıdalarda bulunan suyun fonksiyonları, fiziksel ve kimyasal reaksiyonlarda suyun rolü | ||
3 | Karbonhidrat; kimyasal yapı, sınıflandırma ve adlandırma | ||
4 | Karbonhidrat; optik rotasyon ve mutasyon, hidroliz, suda çözünürlük, tatlılık derecesi, karamelizasyon, fermantasyon, jelleşme | ||
5 | Lipitler; kimyasal yapı, sınıflandırma, adlandırma, özellikleri | ||
6 | Proteinler; kimyasal yapı, konformasyon, sınıflandırma, özellikleri | ||
7 | Vitaminler; yağda ve suda çözünen vitaminler, kimyasal yapı, özellikleri, üretim veya depolama esnasında meydana gelen kimyasal reaksiyonlar ve bozulmalar | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Mineral Maddeler; beslenmede önemi ve özellikleri | ||
10 | Biyoaktif bileşikler ve doğal renk maddeleri | ||
11 | Enzimler; kimyasal yapı, özellikleri, gıda endüstrisinde kullanım alanları | ||
12 | Lezzet bileşikleri; tanımı, doğal lezzet maddesi içeren kaynaklar, gıdalarda işlem sırasında oluşan lezzet maddeleri, lezzet maddelerinin gıda üretiminde kullanımı | ||
13 | Katkı maddeleri | ||
14 | Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler | ||
15 | Gıda kontaminantları | ||
16 | Final sınavı |
Demirci, M. (2019). Gıda kimyası. Kutupyıldızı yayınları Saldam, İ. (2005). Gıda kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları Gökalp, H.Y., Nas, S., ve Certel, M. (2002). Biyokimya-I''temel yapılar ve kavramlar''. Pamukkaale Üniversitesi Yayınları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 60 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 3 | 2 | 5 | 3 | 3 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 |