GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ANS-219 BESİN KİMYASI Seçmeli Ders Grubu 2 3 2,00

Önlisans


Türkçe


Besin maddelerinin temel bileşenlerinden olan yağ, protein, mineraller ve suyun bileşimi ve özellikleri, işleme ve depolama sırasındaki fiziksel ve kimyasal değişmeleri öğretmektir.


Prof. Dr. Serpil Demirci


1 Besinler hakkında genel bilgiler edinir ve beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi kavrar.
2 Proteinlerin, karbonhidratların yağların, mineral ve vitaminlerin, suyun yapısı, biyolojik önemini, sınıflandırılmasını bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besin kompozisyonu açısından bilimsel olarak incelenmesi. Gıda sistemleri: osmosis, su aktivitesi, hidrojen bağları gibi özelliklerin gıdalar üzerindeki etkilerinin anlaşılması. Köpük, jelatin oluşumları ve diğer karışımların gıda dayanıklılığı üzerindeki etkileri. Gıdaların duyusal değerlendirmesi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Besin Kimyasına Giriş
2 Karbonhidratlar
3 Karbonhidratlar
4 Proteinler
5 Proteinler
6 Yağlar
7 Yağlar
8 Ara Sınav
9 Vitaminler
10 Vitaminler
11 Mineraller
12 Mineraller
13 Mineraller
14 Su
15 Su
16 Yarıyılsonu Sınavı

Halit Keskin “Besin Kimyası 1. Ve 2. Cilt”, Istanbul Üniversitesi, 1981. Ayşe Baysal, “Beslenme”, Hacettetepe Üni., Ankara ,2009 Ders notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 1 4 2 2 1 1 1 3 2 4 1 2 2 2
ÖÇ 2 1 4 2 2 1 1 1 3 2 4 1 2 2 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek