Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
DYL-104 | BESLENME | Ders | 1 | 2 | 2,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı, öğrencilere temel beslenme ilkelerini, makro ve mikro besin öğelerini, böbrek hastalıklarında beslenme durumunun saptanmasını ve böbrek hastalıklarında beslenme tedavisinin temel prensiplerini öğretmektir. Öğrencilerin, diyaliz hastalarının beslenme ihtiyaçlarını değerlendirebilme ve uygun beslenme planları oluşturabilme becerilerini kazanmaları hedeflenmektedir.
Dr. Öğr. Üyesi Efsane YAVUZ
1 | Temel beslenme kavramlarını açıklayabilme. |
2 | Makro besin öğelerini (karbonhidratlar, proteinler, yağlar) tanımlayabilme ve metabolizmalarını açıklayabilme. |
3 | Mikro besin öğelerini (vitaminler ve mineraller) tanımlayabilme ve böbrek hastalıklarındaki önemini açıklayabilme. |
4 | Böbrek hastalıklarında beslenme durumunu değerlendirebilme ve uygun beslenme planları oluşturabilme. |
5 | Böbrek hastalıklarında karbonhidrat, protein ve lipit metabolizmasını analiz edebilme. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu ders, temel beslenme kavramları, makro besin öğeleri (karbonhidratlar, proteinler, yağlar), mikro besin öğeleri (vitaminler ve mineraller), böbrek hastalıklarında beslenme durumunun saptanması, böbrek hastalıklarında karbonhidrat, protein ve lipit metabolizması, mikro besin öğeleri ve besin öğeleri değişimleri konularını içermektedir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Temel Beslenme Kavramları | ||
2 | Makro Besin Öğeleri: Karbonhidratlar | ||
3 | Makro Besin Öğeleri: Proteinler | ||
4 | Makro Besin Öğeleri: Yağlar | ||
5 | Vitaminler | ||
6 | Mineraller | ||
7 | Gıda Grupları Ve Saklanması Gıdaların Besin Değeri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Böbrek Hastalıklarında Beslenme Durumunun Saptanması | ||
10 | Böbrek Hastalıkları ve Karbonhidrat Metabolizması | ||
11 | Böbrek Hastalıkları ve Protein Metabolizması | ||
12 | Böbrek Hastalıkları ve Lipit Metabolizması | ||
13 | Böbrek Hastalıkları ve Mikro Besin Öğeleri | ||
14 | Böbrek Hastalıkları ve Mikro Besin Öğeleri | ||
15 | Besin Öğeleri Değişimleri | ||
16 | Yarıyıl sonu sınavı |
1. Baysal A. Genel beslenme bilgisi. 5nci bsk.Hatipoğlu yayınevi, Ankara, 1989 2. Halk Sağlığı Hemşireliği El Kitabı.(Edt.İnci Erefe ). 1nci bsk. Koç Vakfı yayınları, İstanbul,1998. 3. Maxcy-Roseneu-Last. Public Health&Preventive Medicine. 13th ed.Prentice Hall International Inc.USA,1992 4. Nutrition and Cancer. Cancer Causes and Control , V:7,N:1,January 1996 5. Bertan M, Çağatay G(Edt).Halk Sağlığı Temel Bilgiler, Güneş Kitabevi, Ankara,1995 6. Toprak İ, Bunsuz O, Şentürk Ş ve ark.(Edt.)Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi; Saha Personeli İçin Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002 7. Vainio H and Bianchini F (Edt). Weight Control and Physical Activity. WHO/IARC Hand Books of Cancer Prevention, V:6 Lyon 2002 8. Liboli E and Lambert R (Edts) WHO/IARC Nutrition and Lifestyle: Oppurunities for Cancer Prevention. No:156, Lyon, 2002 9. Aydemir G.Research on Nutrition and Cancer: The İmportance of Standardized Dietary Assesments. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention (APJCP), 3:2, 2000, 177-180 10. Çeber E, Ergün F, Sarı D, dallı D, Aydemir G. Evaluation of the geographical and family background of student nurses and midwives and their knowledge of cancer and nutrition. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention (APJCP), 3:3, 2002, 257-261 11. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi, Ankara, 2004 12. Yeterli ve Dengeli Beslenme, Saha Personeli İçin Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara 2002 13. Akşit MA., T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No:491, 1991 14. Barnard JR. Prevention of cancer through lifestyle changes, eCAM 2004, 1(3), 233-239 15. Yüzbir N. Yaşlıda Beslenme, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Teknikleri, İstanbul, 1998, 109-122 16. Byers T, Nestle M., Mc Tiernan A.,Doyle C, Williams AC, Gansler T., Thun M. American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for Cancer Prevention, 2007
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 60 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
ÖÇ 1 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 5 | 4 |