Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
DYL-104 | BESLENME | Ders | 1 | 2 | 2,00 |
Önlisans
Türkçe
Öğrenciyi yeterli ve dengeli beslenme ve özel durumlarda beslenme (gebelik ve emzirme döneminde beslenme) bebeklik, çocukluk ve ergenlik (adölesan obesitesi) döneminde beslenmenin önemi ve hastalıklardan korunma ile yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını tanımlayabilmeleri konularında bilgilendirmek
Dr. Öğr. Üyesi Efsane YAVUZ
1 | Besin öğelerini tanımlayabilmeli |
2 | Emziklilik ve gebelik için beslenme planı yapabilmeli |
3 | Anne sütü ile ilgili eğitim yapabilmeli |
4 | Komplike sağlık sorunlarında hastaların beslenme durumlarını değerlendirebilmeli |
5 | Toplumda risk gruplarının beslenme durumunu tanımlayabilmeli |
6 | Toplumda risk gruplarına beslenme eğitimi yapabilmeli |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Beslenmeye Giriş, Beslenme ve sağlık, Fonksiyonel Gıdalar, Hızlı Hazır Yemek (Fast-Food) Sistemi, Organik Besin Öğeleri, İnorganik Besin Öğeleri, Toplum Beslenmesi, Toplumda Enerji Ve Besin Elementleri, Gebe ve emziklilerde beslenme, Yenidoğan beslenmesi, Özel Durumlarda ( Risk Grupları) Beslenme, Yaşam Stili Ve Beslenme
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Dersin Tanımı, Kaynakların açıklanması | ||
2 | Beslenme ve Sağlık Besin Öğelerinin Gruplandırılması ve Vücut Çalışmasındaki Etkileri; Yeterli ve Dengeli Beslenme Fonksiyonel Gıdalar Probiyotikler ve Sağlık Üzerine Etkisi Hızlı Hazır Yemek (Fast-Food) Sistemi Türk Mutfak Kültürü | ||
3 | Organik Besin Öğeleri: Proteinler, Yağlar, Karbonhidratlar | ||
4 | Organik Besin Öğeleri: Vitaminler | ||
5 | İnorganik Besin Öğeleri Mineraller, Su Ve Diğer İçecekler Besinlerin Enerji Değeri Ve Vücudun Enerji Dengesi | ||
6 | Toplum Beslenmesi, Toplumda Enerji Ve Besin Elementleri | ||
7 | Gıda Grupları Ve Saklanması Gıdaların Besin Değeri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Gıda Katkı Maddeleri Ve Gıda Kontrolü Etler, Kuru Baklagiller, Sebzeler, Meyveler, Yağlar | ||
10 | Özel Durumlarda ( Risk Grupları) Beslenme Gebe Ve Emzikli Olanların Beslenmesi, Bebek Beslenmesi | ||
11 | Özel Durumlarda Beslenme Protein-Enerji Malnütrisyonu; İshal; Demir Yetersizliği Anemisi; Ağız Ve Diş Hastalıkları | ||
12 | Özel Durumlarda Beslenme İyot Yetersizliği Hastalıkları; Raşitizm; Menapoz Döneminde Beslenme; Kabızlık | ||
13 | Yaşam Stili Ve Beslenme Kilo Kontrolü Ve Fiziksel Aktivitenin Özellikleri Diet Ve Kilo Kontrolü, Fiziksel Aktivite Ve Kilo Kontrolü Kilo Kontrolü Ve Fiziksel Aktivitenin Yararları | ||
14 | Kardiyovasküler - Serebrovasküler Hastalıklar, Tip II Diabet, Gestasyonel diyabet, Osteoporoz, Kanser vb | ||
15 | Beslenme Sorunlarında Çözüm Yolları Ve Öneriler: Halk Sağlığına Yönelik Öneriler | ||
16 | Yarıyıl sonu sınavı |
1. Baysal A. Genel beslenme bilgisi. 5nci bsk.Hatipoğlu yayınevi, Ankara, 1989 2. Halk Sağlığı Hemşireliği El Kitabı.(Edt.İnci Erefe ). 1nci bsk. Koç Vakfı yayınları, İstanbul,1998. 3. Maxcy-Roseneu-Last. Public Health&Preventive Medicine. 13th ed.Prentice Hall International Inc.USA,1992 4. Nutrition and Cancer. Cancer Causes and Control , V:7,N:1,January 1996 5. Bertan M, Çağatay G(Edt).Halk Sağlığı Temel Bilgiler, Güneş Kitabevi, Ankara,1995 6. Toprak İ, Bunsuz O, Şentürk Ş ve ark.(Edt.)Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi; Saha Personeli İçin Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002 7. Vainio H and Bianchini F (Edt). Weight Control and Physical Activity. WHO/IARC Hand Books of Cancer Prevention, V:6 Lyon 2002 8. Liboli E and Lambert R (Edts) WHO/IARC Nutrition and Lifestyle: Oppurunities for Cancer Prevention. No:156, Lyon, 2002 9. Aydemir G.Research on Nutrition and Cancer: The İmportance of Standardized Dietary Assesments. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention (APJCP), 3:2, 2000, 177-180 10. Çeber E, Ergün F, Sarı D, dallı D, Aydemir G. Evaluation of the geographical and family background of student nurses and midwives and their knowledge of cancer and nutrition. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention (APJCP), 3:3, 2002, 257-261 11. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi, Ankara, 2004 12. Yeterli ve Dengeli Beslenme, Saha Personeli İçin Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara 2002 13. Akşit MA., T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No:491, 1991 14. Barnard JR. Prevention of cancer through lifestyle changes, eCAM 2004, 1(3), 233-239 15. Yüzbir N. Yaşlıda Beslenme, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Teknikleri, İstanbul, 1998, 109-122 16. Byers T, Nestle M., Mc Tiernan A.,Doyle C, Williams AC, Gansler T., Thun M. American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for Cancer Prevention, 2007
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 60 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 3 | 3 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 3 | 3 | |||||||||||
ÖÇ 4 | 3 | 3 | |||||||||||
ÖÇ 5 | 3 | 3 | |||||||||||
ÖÇ 6 | 3 | 3 |