GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
IAY-219 BESİN KİMYASI Seçmeli Ders Grubu 2 3 2,00

Önlisans


Türkçe


Besin maddelerinin temel bileşenlerinden olan yağ, protein, mineraller ve suyun bileşimi ve özellikleri, işleme ve depolama sırasındaki fiziksel ve kimyasal değişmeleri öğretmektir.


Prof. Dr. Serpil Demirci


1 Su ve buzun fiziksel özellikleri, molekül yapısı ve tiplerini; su aktivitesi ve gıdaların bozulması arasındaki ilişkiyi çözümleyebilme
2 Amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları, sınıflandırılabilme
3 Proteinlerin yapısı, biyolojik değeri, fizikokimyasal özellikleri kavrayabilme
4 Lipitler, yağ asitleri, yemeklik yağlar ve vitaminlerin kimyasal özelliklerini tanımlayabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu ders, gıdaların fiziksel, kimyasal ve besin kompozisyonunu bilimsel olarak inceleyerek, gıda sistemlerinin özelliklerini ve gıda dayanıklılığı üzerindeki etkilerini anlamayı ve gıdaların duyusal değerlendirmesi konularını kapsamaktadır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Dersin genel tanıtımı, işleyişi, değerlendirme kriterleri ve izlence hakkında bilgilendirme
2 Besin Kimyasına Giriş ve Su Aktivitesi
3 Proteinler
4 Proteinler
5 Enzimler
6 Enzimler
7 Karbonhidratlar
8 Ara Sınav
9 Karbonhidratlar
10 Yağlar
11 Yağlar
12 Vitaminler
13 Vitaminler
14 Biyoelementler
15 Dönem boyunca işlenen konuların genel tekrarı, değerlendirilmesi ve geri bildirim
16 Yarıyılsonu Sınavı

Halit Keskin “Besin Kimyası 1. Ve 2. Cilt”, Istanbul Üniversitesi, 1981. Ayşe Baysal, “Beslenme”, Hacettetepe Üni., Ankara ,2009 Ders notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 1 1 3
ÖÇ 2 1 1 3
ÖÇ 3 1 1 3
ÖÇ 4 1 1 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek