GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
DISG18.SEC223 GIDA SEKTÖRÜNDE İSG Seçmeli Ders Grubu 2 3 2,00

Önlisans



İlgili mevzuat ile gıda sektöründe karşılaşılan fiziksel, kimyasal ve biyolojik risklerin neler olduğu ve analizi konusunda bilgi vermek. Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeleri fark edebilme, ve bu tehlikeleri yok edecek ya da kontrol altında tutacak önlemleri alabilme becerisini kazandırmak.



1 Gıdalardan kaynaklanan kimyasal ve biyolojik tehlikeleri ve sağlık üzerine etkilerini öğrenebilecek.
2 Gıda sektöründeki işyerlerinde hijyen koşullarının iyileştirilmesi çalışmalarını yapabilir.
3 Meslek Hastalıkları ve gıdalardan bulaşabilecek hastalıklar hakında bilgi sahibi olur.

Birinci Öğretim


yok


yok


Gıda Sektörünün Dünyada ve Türkiye’deki Durumu, temel kavramlar, gıda zehirlenmeleri, fiziksel tehlikeler, biyolojik tehlikeler, kimyasal tehlikeler, bulaşma kaynakları ve yolları, iş yeri hijyeni, bağışıklanma ve kişisel hijyen, işyerlerinde temizlik ve dezenfeksiyon, Gıda Ürünleri Sektöründe Sağlık Muayeneleri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda Ürünleri İmalatı Sektörü Prosesleri Hakkında Bilgi
2 Sektörün Temel Sınıflandırılması
3 Gıda Sektörünün Dünyada ve Türkiye’deki Durumu
4 Gıda İmalatı Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Verileri ve İstatistikî Bilgiler
5 Gıda Sektöründe Genel Tehlikeler ve Sağlık Sorunları
6 Gıda Sektöründe Sağlık Muayeneleri
7 Gıda İmalatı Sektöründe Risk etmenleri
8 Ara Sınav
9 Gıda Sektöründe Muayene ve Tetkikleri
10 Meslek Hastalığı, İşle İlgili Hastalıklar ve Genel Hastalık Bildirimleri
11 Sağlık Eğitimleri
12 Bağışıklama
13 İlkyardım ve Acil Tedavi Organizasyonu
14 İşyerlerinde ve Eklentilerinde Genel Hijyen Koşullarının Saptanması ve İyileştirilmesi
15 İşyerinde Beslenme
16 Final Sınavı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 1 1
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21 PÇ 22 PÇ 23 PÇ 24 PÇ 25 PÇ 26 PÇ 27 PÇ 28 PÇ 29 PÇ 30 PÇ 31 PÇ 32 PÇ 33 PÇ 34 PÇ 35 PÇ 36 PÇ 37 PÇ 38 PÇ 39
ÖÇ 1 3 2 3 4 3 4
ÖÇ 2 3 2 3 4 3 4
ÖÇ 3 3 2 3 4 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek