GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
DASC18.110 TÜRK MUTFAĞI Ders 1 2 3,00

Önlisans


Türkçe


Tarih boyunca farklı kültür ve coğrafyalardan etkilenen Türk mutfağının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Geleneksel Türk mutfağı reçetelerinin günümüzün modern şartlarında uygulanması ve Türk Mutfak tarihi ve kültürünün geçmişten geleceğe sürdürülebilirdik durumunun teorik ve mutfak uygulamalarıyla anlatılması.


Öğr. Gör. Uğur BAYRAM, Bölüm Öğretim Elemanları


1 Ulusal mutfağın tarihi, coğrafi ve kültürel altyapısı ve gelişimi konusunda bilgi sahibi olur.
2 Bu çerçevede temel pişirme tekniklerini bilir, uygular ve geliştirir
3 Tarihten günümüze tüm Türk mutfak yöntem ve uygulamalarının öğretir.
4 Tarihsel süreçte Mutfak kültüründeki teknikleri bölgesel farklılıkları da dikkate alarak günümüz pişirme tekniklerine uygular. İslam dininin Türk Mutfak kültürüne etkilerini neden sonuç ilişkisi kurarak öğrenir.
5 Anadolu Selçuklu devleti ve Türk devletlerinin kullanmış olduğu araç gereçleri, pişirme metotlarını ve yiyecekler konusunda bilgi sahibi olur.
6 Anadolu Selçuklu devleti ve Türk devletlerinin kullanmış olduğu araç gereçleri, pişirme metotlarını ve yiyecekler konusunda bilgi sahibi olur ve mutfak uygulamasında tatbik eder.
7 Osmanlı devleti mutfak kültürü hakkında bilgi sahibi olur ve mutfak uygulamasında çeşitli yiyecekleri tatbik eder.
8 Ara Sınav
9 Osmanlı devleti mutfak kültürü hakkında bilgi sahibi olur ve mutfak uygulamasında çeşitli yiyecekleri tatbik eder.
10 Osmanlı devleti mutfak kültürü hakkında bilgi sahibi olur ve mutfak uygulamasında çeşitli yiyecekleri tatbik eder.
11 Halk ve Elit Mutfağı hakkında bilgi sahibi olur ve mutfak uygulamasında tatbik eder.
12 Halk ve Elit Mutfağı hakkında bilgi sahibi olur ve mutfak uygulamasında tatbik eder.
13 Anadolu'da meyhane ve meze kültürü hakkında bilgi sahibi olur ve çeşitli yiyecekleri mutfak uygulamasında tatbik eder.
14 20.yüzyıldan günümüze Türk mutfağının değerlendirmesi yapılarak, kültürel değerlerin korunması hakkında bilgi sahibi olur.
15 20.yüzyıldan günümüze Türk mutfağının değerlendirmesi yapılarak, kültürel değerlerin korunması hakkında bilgi sahibi olur.
16 Final Sınavı

Birinci Öğretim


Yok


Öğretim Elemanı Ders Notları,


Tarih boyunca farklı kültür ve coğrafyalardan etkilenen Türk mutfağının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Geleneksel Türk mutfağı reçetelerinin günümüzün modern şartlarında uygulanması.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Yiyecek Tarihi -Tarih Öncesi çağlarda yiyecek, tarım
2 Mutfak Kültürüne giriş
3 Türk Yemek Tarihi, Anadolu Mutfak gelenekleri tarih sürecinde malzeme, ekipman, pişirme teknikleri
4 Türk Mutfağı’na İslam dininin etkileri
5 Anadolu Selçuklu Devletinde mutfak Mutfak Uygulaması
6 Anadolu Selçuklu Devletinde mutfak Mutfak Uygulaması
7 Osmanlı Devletinde mutfak Mutfak Uygulaması
8 Ara Sınav
9 Osmanlı Devletinde mutfak Mutfak Uygulaması
10 Osmanlı Devletinde mutfak Mutfak Uygulaması
11 Halk ve Elit mutfağı Mutfak Uygulaması
12 Halk ve Elit mutfağı Mutfak Uygulaması
13 Anadolu’da Meyhane ve meze kültürü Mutfak Uyguılaması
14 20. yüzyıl dan günümüze Türk mutfağının değerlendirilmesi
15 20. yüzyıl dan günümüze Türk mutfağının değerlendirilmesi
16 final sınavı

Maviş, F. (2008). Endüstriyel Yiyecek Üretimi. Ankara: Detay Yayıncılık, Yemek Öğretimi, E.M. YEĞEN, Uygulamalı Türk Mutfağı, Prof. Dr. Nilüfer Şahin Perçin& Öğr. Gör. Ceyhun Uçuk, Nobel Yayıncılık, 2020. Türk Mutfağında Yolculuk, Figen Durlu Özkaya, Dr. Menekşe Cömert. Detay Yayıncılık, Ankara 2017. Geleneksel Türk Mutfağından Seçmeler: Besin Öğeleri Açısından Değerlendirilmesi, Doç. Dr. Makbule Gezmen Karadağ, Araş. Gör. Feride Çelebi, Araş.Yasemin Ertaş, Prof.Dr. Nevin Şanlıer. Detay Yayıncılık, Kasım 2014.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 14 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 14 14
Toplam İş Yükü (saat) 87

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 4 3
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 3 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4 3 3 4 4 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
ÖÇ 10
ÖÇ 11
ÖÇ 12
ÖÇ 13
ÖÇ 14
ÖÇ 15
ÖÇ 16
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek