Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
DASC18.206 | YÖRESEL MUTFAKLAR | Ders | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Ülkemiz coğrafyasında tüm bölgelerin yemeklerini öğrenmek ve uygulayabilmek
Öğr. Gör. Uğur BAYRAM
1 | Türk mutfağı ekipmanları, malzemeleri tanır ve reçeteleri uygularken kullanmaları gereken teknikleri öğrenir. |
2 | Yöresel Türk mutfağı menülerini hazırlama ve sunma becerisi kazanır. |
3 | Türk mutfağındaki reçete stillerini ve çeşitliliğini anlama becerisi kazanır. |
4 | Yerel malzemelerle yemek yapma becerisi kazanmanın yanı sıra, yöresel pişirme tekniklerine de hakim olur. |
Birinci Öğretim
yok
1- Tarih Boyunca Yemek Kültürü, Murat Belge, İletişim Yayınları. 2- Türk Kültür Tarihine Giriş IV. “Türklerde Yemek ve Beslenme Kültürü”, Bahattin Ögel, Kültür Bakanlığı Yayınları.
Ege Mutfağı, Akdeniz Mutfağı, Karadeniz Mutfağı, İç Anadolu Mutfağı, Marmara Mutfağı, Doğu Anadolu Mutfağı, Güneydoğu Anadolu Mutfağının tanıtılması,
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Yöresel Türk Mutfağına Giriş | yok | yok |
2 | Yöresel Mutfak Ekipmanı, Araç-gereç ve Mutfak Tipleri | yok | yok |
3 | Akdeniz Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması | Mutfak Uygulaması | yok |
4 | Akdeniz Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması | Mutfak Uygulaması | yok |
5 | Karadeniz Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması | Mutfak Uygulaması | yk |
6 | Karadeniz Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması | Mutfak Uygulaması | yok |
7 | İç Anadolu Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması | Mutfak Uygulamsı | |
8 | Ara Sınav | yok | yok |
9 | İç Anadolu Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması | Mutfak Uygulaması | yok |
10 | Ege Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması | Mutfak Uygulaması | yok |
11 | Marmara Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması | Mutfak Uygulaması | yok |
12 | Doğu Anadolu Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması | Mutfak Uygulaması | yok |
13 | Doğu Anadolu Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması | Mutfak Uygulaması | yok |
14 | Yöresel Mutfaklarda Dini Günler, Düğün, Ziyafetlerin Bölgesel Özellikleri ve Farklılıkları | Mutfak Uygulaması | yok |
15 | Yöresel Mutfaklarda Dini Günler, Düğün, Ziyafetlerin Bölgesel Özellikleri ve Farklılıkları | Mutfak Uygulaması | yok |
16 | Final Sınavı | yok | yok |
Öğretim Elemanı Ders Notları , Mutfak Uygulamaları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 89 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 4 | ||||||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | ||||||||||||||
ÖÇ 3 | |||||||||||||||
ÖÇ 4 |