GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
DASC18.206 YÖRESEL MUTFAKLAR Ders 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Ülkemiz coğrafyasında tüm bölgelerin yemeklerini öğrenmek ve uygulayabilmek


Öğr. Gör. Uğur BAYRAM


1 Türk mutfağı ekipmanları, malzemeleri tanır ve reçeteleri uygularken kullanmaları gereken teknikleri öğrenir.
2 Yöresel Türk mutfağı menülerini hazırlama ve sunma becerisi kazanır.
3 Türk mutfağındaki reçete stillerini ve çeşitliliğini anlama becerisi kazanır.
4 Yerel malzemelerle yemek yapma becerisi kazanmanın yanı sıra, yöresel pişirme tekniklerine de hakim olur.

Birinci Öğretim


yok


1- Tarih Boyunca Yemek Kültürü, Murat Belge, İletişim Yayınları. 2- Türk Kültür Tarihine Giriş IV. “Türklerde Yemek ve Beslenme Kültürü”, Bahattin Ögel, Kültür Bakanlığı Yayınları.


Ege Mutfağı, Akdeniz Mutfağı, Karadeniz Mutfağı, İç Anadolu Mutfağı, Marmara Mutfağı, Doğu Anadolu Mutfağı, Güneydoğu Anadolu Mutfağının tanıtılması,


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Yöresel Türk Mutfağına Giriş yok yok
2 Yöresel Mutfak Ekipmanı, Araç-gereç ve Mutfak Tipleri yok yok
3 Akdeniz Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması Mutfak Uygulaması yok
4 Akdeniz Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması Mutfak Uygulaması yok
5 Karadeniz Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması Mutfak Uygulaması yk
6 Karadeniz Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması Mutfak Uygulaması yok
7 İç Anadolu Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması Mutfak Uygulamsı
8 Ara Sınav yok yok
9 İç Anadolu Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması Mutfak Uygulaması yok
10 Ege Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması Mutfak Uygulaması yok
11 Marmara Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması Mutfak Uygulaması yok
12 Doğu Anadolu Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması Mutfak Uygulaması yok
13 Doğu Anadolu Mutfağının Öğrenilmesi ve Bu Mutfağa Özgü Yemeklerin Yapılması Mutfak Uygulaması yok
14 Yöresel Mutfaklarda Dini Günler, Düğün, Ziyafetlerin Bölgesel Özellikleri ve Farklılıkları Mutfak Uygulaması yok
15 Yöresel Mutfaklarda Dini Günler, Düğün, Ziyafetlerin Bölgesel Özellikleri ve Farklılıkları Mutfak Uygulaması yok
16 Final Sınavı yok yok

Öğretim Elemanı Ders Notları , Mutfak Uygulamaları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Bireysel Çalışma 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 14 2 28
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 89

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek