Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
DASC18.SEC210 | KURUM BESLENMESİ VE MUTFAK YÖNETİMİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyon, mutfak ve yemekhane planlama, menü planlama, satın alma ve depolama gibi toplu beslenme sistemleri süreçleri konularında bilgi verilmesi
Öğr. Gör. Yelda YILMAZ
1 | Toplu beslenmenin önemini kavrar, toplu beslenme yapılan kuruluşların özelliklerini, yeni üretim sistemlerini kavrar. |
2 | Yeni yönetim yaklaşımlarını öğrenir ve kurumda stratejik yönetim yaklaşımını uygulayarak kurumun misyon, vizyon, stratejik amaç ve hedeflerini belirler. |
3 | Mutfak/yemekhane faaliyetlerini planlama ve yürütme becerisine sahip olur. |
4 | Kamu kurum ve kuruluşlarında ihale süreçlerinin nasıl işlediğini öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Kurum beslenmesinin gelişim sürecinin, bunu etkileyen faktörlerin anlatılması; Kurum beslenmesinde yönetimin aşamaları, personel seçimi ve aranan özellikler; Mutfağın tanımı ve önemi, işlevlerine göre mutfaklar; Geleneksel mutfaklarda bölümler ve bu bölümlerin işlevleri, bölümlerde bulunması gerekli araç-gereçler; Mutfağın fiziksel özellikleri; Menü tanımı, menü planlamayı etkiyen faktörler, menü planlayıcısının özellikleri, menü planlama ilkeleri ve menü içeriği; Kamuda ihale kanunu, kamu ihale kurumu, kanuna göre yemek hizmet alım ilkeleri, tanımlar; İhale süreci, şartnameler, ilan süresi ve kuralları, ihale usulleri, idari şartnameler, teklif değerlendirme; Teslim alma (tesellüm) tanımı, teslim alanın iş ve görev tanımı, teslim alma alanı ve bulunması gereken araç-gereçler; Teslim almada yapılan kontroller, Kalite- özellik kontrollerinde duyusal, fiziksel ve mikrobiyolojik kontroller
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Kurum beslenmesinin gelişim süreci | ||
2 | Kurum beslenmesinde yönetimin aşamaları (planlama, organizasyon ve koordinasyon, yürütme ve kontrol), personel seçimi ve aranan özellikler | ||
3 | Kurum beslenmesinde yönetimin aşamaları (planlama, organizasyon ve koordinasyon, yürütme ve kontrol), personel seçimi ve aranan özellikler | ||
4 | Mutfağın tanımı ve önemi, işlevlerine göre mutfaklar | ||
5 | Geleneksel mutfaklarda bölümler ve bu bölümlerin işlevleri, bölümlerde bulunması gerekli araç-gereçler | ||
6 | Mutfağın fiziksel özellikleri (ısı, ışık, havalandırma, zemin, duvar ve tavanlar vb.) | ||
7 | Menü tanımı, menü planlamayı etkiyen faktörler, menü planlayıcısının özellikleri, menü planlama ilkeleri ve menü içeriği | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Kamuda ihale kanunu, kamu ihale kurumu, kanuna göre yemek hizmet alım ilkeleri, tanımlar | ||
10 | İhale süreci, şartnameler, ilan süresi ve kuralları, ihale usulleri, idari şartnameler, teklif değerlendirme | ||
11 | Teslim alma (tesellüm) tanımı, teslim alanın iş ve görev tanımı, teslim alma alanı ve bulunması gereken araç-gereçler | ||
12 | Teslim alma süreci, satın alma emri, mal alındı formu, günlük teslim alam raporu, et etiketi | ||
13 | Teslim almada yapılan kontroller (ölçü, fiyat, kalite-özellik, belge, teslim alma alan kontrolü), Kalite- özellik kontrollerinde duyusal, fiziksel ve mikrobiyolojik kontroller | ||
14 | Kurum beslenmesinde hijyenin önemi, kurum beslenmesinde HACCP ilke ve kuralları, örnek uygulamalar | ||
15 | Genel tekrar | ||
16 | Final Sınavı |
Öğretim elemanı ders notları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü (saat) | 94 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 3 | ||||||||||||||
ÖÇ 2 | 3 | ||||||||||||||
ÖÇ 3 | 3 | ||||||||||||||
ÖÇ 4 | 3 |