GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
DASC18.109 BESLENME İLKELERİ VE MENÜ PLANLAMA Ders 1 1 3,00

Önlisans


Türkçe


İnsanlar için temel besin öğelerini (karbonhidrat ,protein ,yağ, vitamin, mineral, su) öğrenmek. Yeterli dengeli ve sağlıklı beslenmenin toplumların sağlığı için önemini kavramak, vücuttaki sindirim, emilim, taşıma ve metabolizmanın gerçekleştirdiği işlemleri anlamak, güncel ve zorunlu gıda etiketleme kurallarını, menülerde oluşturulması gereken porsiyon büyüklüğü, tanımlayıcı terimler, sağlık sorunları ve gıda içerisindeki bileşenleri içeren gıda etiketlemesini öğrenmek ve okuyabilmek, gıda etiketleri için günlük kabul edilebilir değerler ve gıda planlamada besin piramidini anlamak, gıda grupları ve menü planlamada birbiri yerine geçebilecek gıda listelerini öğrenmek ve oluşturabilmek, menü planlama ilke ve yöntemlerini öğrenmek ve çeşitli gruplara yönelik menüler planlayabilmektir.


Öğr. Gör. Uğur BAYRAM


1 Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini kavrar.
2 Günlük diyette yer alan tüm besin gruplarını öğrenir.
3 Besin öğeleri (Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineral maddeler ve su) beslenmedeki önemini, yapılarını, görevlerini öğrenir.
4 Günlük diyette yer alan gıda maddelerinin öneminin,beslenmedeki yerini ve fonksiyonunu öğrenir.
5 Besleyicilik değerine göre gıdaları analiz etme yeteneği kazanır.
6 Besin Öğelerinden vitaminler, mineral maddeler hakkında bilgi sahibi olur ve insan beslenmesindeki önemini kavrar.
7 Beslenmede özel duruma göre menü hazırlayabilmeyi öğrenir.
8 Ara Sınav
9 Besinleri gruplandırarak içerikleri hakkında bilgi sahibi olur.
10 Çeşitli Beslenme şekilleri ve özel durumlarda beslenme konusunda bilgi sahibi olur.
11 Gıda dışı besleyici değeri olmayan maddeler hakkında bilgi sahibi olur.
12 Final Sınavı
13 Menü hakkında bilgi sahibi olur ve özel alanlarda nasıl menü planlanacağını öğrenir.
14 Menü planlanırken dikkat edilmesi gereken faktörler hakkında bilgi sahibi olur ve tatbik eder.
15 menü planlamada öğünlerin önemini, kalori hesaplama konusunda bilgi sahibi olur.
16 Menü kalemlerinin hesaplanması hakkında bilgi sahibi olur.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


İnsan beslenmesinde temel olan besin öğelerini, kimyasal yapılarını, kaynaklarını, insan vücudundaki işlevlerini, yetersizlik ve aşırı alımlarla oluşan sorunları, gereksinmeleri, birbiriyle ve diğer öğelerle etkileşimleri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Beslenmeye Giriş, Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Önemi yok ok
2 Besin Öğeleri (Karbonhidratlar) yok yok
3 Besin Öğeleri (Yağlar) yok yok
4 Besin Öğeleri (Proteinler) yok yok
5 Besin Öğeleri (Su) yyok yok
6 Besin öğeleri (Vitaminler, Mineral Maddeler) yok yok
7 Besinlerin Gruplandırılması- (Süt, Et grubundaki besinler) yok yok
8 ARA SINAV yok yok
9 Besinlerin Gruplandırılması- (Meyve-Sebze, Tahıl Grubundaki Besinler) yok yok
10 Beslenme Şekilleri ve Durumuna Uygun Beslenme yok yok
11 Besleyici Olmayan Maddeler yok yok
12 Menü Planlama İlkeleri ve Menü Çeşitleri yok yok
13 Menü Planlamaya Etki Eden Faktörler yok yok
14 Menü Planlanmada Öğünler yok yok
15 Menü Maliyet Hesapları ve Fiyatlandırması yok yok
16 final sınavı yok yok

Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama, Prof. Dr. Mustafa TAYAR, Doç. Dr. Nimet KORKMAZ, Uzm. Dyt. Elif ÖZKELEŞ, Beslenme İlkeleri



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 14 2 28
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 88

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
ÖÇ 10
ÖÇ 11
ÖÇ 12
ÖÇ 13
ÖÇ 14
ÖÇ 15
ÖÇ 16
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek