Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
DASC18.SEC104 | MUTFAK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 2,00 |
Önlisans
Türkçe
Antik Çağ’dan ateşin bulunma sürecinden günümüze, beslenmenin ve yiyecek-içecek kültürünün geçirdiği evreler ve değişimler, hakkında bilgi vermek, mutfak kültürü üzerine etki eden faktörler hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca Türk mutfağının doğuşu ve diğer mutfaklarla etkileşimi hakkında da bilgi sağlamayı hedeflemektedir.
Öğretim Elemanı
1 | Antik Çağ’da Ateşin bulunmasıyla pişirme işlemlerinin tarihi hakkında bilgilenmek |
2 | İnsanoğlunun Yerleşik Yaşama Geçiş, Buğdayla Başlayan yaşamsal dönüş hakkında yorum yapabilmek |
3 | Türk mutfak kültürünün temelleri hakkında bilgi sahibi olmak |
4 | Mezopotamya mutfağı, Eski Yunan, Mısır ve Uzak Doğu Mutfaklarını tanımak |
5 | Yeni Gıdaların İnsan Hayatına Girişi, Endüstrinin Gelişimi ve Mutfak Kültürünü Etkilemesi konusunda bilgi sahibi olmak |
Birinci Öğretim
yok
Yok
Kültür ve mutfak kültürü kavramı; kültür ve lezzet algıları; tarih, sosyolojik, ekonomik ve teknolojik vb faktörlerin mutfak kültürü üzerine etkileri, yiyecek üretimi ve tüketiminin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açılardan tarihsel gelişim süreci gıdaların bulunuş şekilleri ve günümüze kadar geçirdikleri değişiklikler; Antik çağ mutfak ekipmanları ve kültürü; Türk mutfağının doğuşu ve endüstri devriminden günümüze yemek üretim sistemlerinin geçirdiği evrim; Türk mutfak kültürü Anadolu mutfak kültürü, dünya mutfak kültürü,
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Kültür, Mutfak Kültürü Kavramları, Kültür ve Yeme İçme Alışkanlıkları Arasındaki İlişkiler | yok | yok |
2 | İlk İnsanda Beslenme, Ateş ve Pişirme | yok | yok |
3 | Yerleşik Yaşama Geçiş, Buğdayla Başlayan Dönüşüm | yok | yok |
4 | Antik Çağ’da Mutfak Kültürü | yok | yok |
5 | Antik Çağ’da Mutfak Kültürü | yok | yok |
6 | Anadolu’da Mutfak Kültürünün Kökenleri | yok | yok |
7 | Anadolu’da Mutfak Kültürünün Kökenleri | yok | yok |
8 | Ara Sınav | yok | yok |
9 | Mezopotamya mutfağı | yok | yok |
10 | Eski Yunan, Mısır ve Uzak Doğu Mutfakları | yok | yok |
11 | Orta Çağ’da Rönesans dönemlerinde Mutfak Kültürü | yok | yok |
12 | Amerika’nın Keşfiyle Yeni Gıdaların İnsan Hayatına Girişi | yok | yok |
13 | Endüstrinin Gelişimi ve Mutfak Kültürünü Etkilemesi | yok | yok |
14 | Kültür, Mutfak Kültürü Kavramları, Kültür ve Yeme İçme Alışkanlıkları Arasındaki İlişkiler | yok | yok |
15 | İlk İnsanda Beslenme, Ateş ve Pişirme | yok | yok |
16 | Yarıyıl sonu sınavı | yok | yok |
Öğretim Elemanı Ders Notları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 1 | 1 | 1 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
Sözlü Sınav | 4 | 1 | 4 |
Toplam İş Yükü (saat) | 54 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 1 | 2 | 3 | 1 | 5 | 4 | 5 | 2 | 3 | 4 |
ÖÇ 2 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 1 | 2 | 3 | 1 | 5 | 4 | 5 | 2 | 3 | 4 |
ÖÇ 3 | 1 | 4 | 2 | 4 | 3 | 1 | 2 | 3 | 1 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 | 5 |
ÖÇ 4 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 1 | 2 | 3 | 1 | 5 | 4 | 5 | 2 | 3 | 4 |
ÖÇ 5 | 2 | 4 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 | 5 |