GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
DASC18.SEC104 MUTFAK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ Seçmeli Ders Grubu 1 2 2,00

Önlisans


Türkçe


Antik Çağ’dan ateşin bulunma sürecinden günümüze, beslenmenin ve yiyecek-içecek kültürünün geçirdiği evreler ve değişimler, hakkında bilgi vermek, mutfak kültürü üzerine etki eden faktörler hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca Türk mutfağının doğuşu ve diğer mutfaklarla etkileşimi hakkında da bilgi sağlamayı hedeflemektedir.


Öğretim Elemanı


1 Antik Çağ’da Ateşin bulunmasıyla pişirme işlemlerinin tarihi hakkında bilgilenmek
2 İnsanoğlunun Yerleşik Yaşama Geçiş, Buğdayla Başlayan yaşamsal dönüş hakkında yorum yapabilmek
3 Türk mutfak kültürünün temelleri hakkında bilgi sahibi olmak
4 Mezopotamya mutfağı, Eski Yunan, Mısır ve Uzak Doğu Mutfaklarını tanımak
5 Yeni Gıdaların İnsan Hayatına Girişi, Endüstrinin Gelişimi ve Mutfak Kültürünü Etkilemesi konusunda bilgi sahibi olmak

Birinci Öğretim


yok


Yok


Kültür ve mutfak kültürü kavramı; kültür ve lezzet algıları; tarih, sosyolojik, ekonomik ve teknolojik vb faktörlerin mutfak kültürü üzerine etkileri, yiyecek üretimi ve tüketiminin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açılardan tarihsel gelişim süreci gıdaların bulunuş şekilleri ve günümüze kadar geçirdikleri değişiklikler; Antik çağ mutfak ekipmanları ve kültürü; Türk mutfağının doğuşu ve endüstri devriminden günümüze yemek üretim sistemlerinin geçirdiği evrim; Türk mutfak kültürü Anadolu mutfak kültürü, dünya mutfak kültürü,


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Kültür, Mutfak Kültürü Kavramları, Kültür ve Yeme İçme Alışkanlıkları Arasındaki İlişkiler yok yok
2 İlk İnsanda Beslenme, Ateş ve Pişirme yok yok
3 Yerleşik Yaşama Geçiş, Buğdayla Başlayan Dönüşüm yok yok
4 Antik Çağ’da Mutfak Kültürü yok yok
5 Antik Çağ’da Mutfak Kültürü yok yok
6 Anadolu’da Mutfak Kültürünün Kökenleri yok yok
7 Anadolu’da Mutfak Kültürünün Kökenleri yok yok
8 Ara Sınav yok yok
9 Mezopotamya mutfağı yok yok
10 Eski Yunan, Mısır ve Uzak Doğu Mutfakları yok yok
11 Orta Çağ’da Rönesans dönemlerinde Mutfak Kültürü yok yok
12 Amerika’nın Keşfiyle Yeni Gıdaların İnsan Hayatına Girişi yok yok
13 Endüstrinin Gelişimi ve Mutfak Kültürünü Etkilemesi yok yok
14 Kültür, Mutfak Kültürü Kavramları, Kültür ve Yeme İçme Alışkanlıkları Arasındaki İlişkiler yok yok
15 İlk İnsanda Beslenme, Ateş ve Pişirme yok yok
16 Yarıyıl sonu sınavı yok yok

Öğretim Elemanı Ders Notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 1 1 1
Soru-Yanıt 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 3 3
Sözlü Sınav 4 1 4
Toplam İş Yükü (saat) 54

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 1 1 2 2 1 1 2 3 1 5 4 5 2 3 4
ÖÇ 2 1 1 2 2 1 1 2 3 1 5 4 5 2 3 4
ÖÇ 3 1 4 2 4 3 1 2 3 1 5 5 5 3 3 5
ÖÇ 4 1 1 2 2 1 1 2 3 1 5 4 5 2 3 4
ÖÇ 5 2 4 3 5 3 3 3 3 5 5 5 5 3 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek