Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
DASC18.SEC207 | YEMEK TARİFLERİNİN STANDARTLAŞTIRILMASI | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Tüm yemeklerde standart bir reçetenin oluşturulması bu sayede tüm yeme içme gruplarının en beğenilen lezzetin sürekliliğini devam ettirmektir. Standart reçete sayesinde maliyet hesabı daha net ve kolay bir şekilde yapabilmektir.
Öğr. Gör. Engin AYDIN
1 | Standart tarifelerin önemini açıklar |
2 | Standart tarife geliştirme aşamalarını değerlendirir ve her yemek grubuna göre açıklar |
3 | Standart tarife formatı oluşturur |
4 | Yeni ürünlerin oluşmasını sağlar |
5 | Yemek kültürünün gelecek nesillere taşınmasını sağlar |
Birinci Öğretim
Yok
Toplu beslenmenin tanımı ve önemi,Standart yemek tarifelerinin tanımı, önemi, yararları,Yemeklerin adları ve grupları,Standart gramajlar ve standart tarifeler arasındaki farklılıklar,Standart tarife oluşturma aşamaları,Duyusal değerlendirme,Kalite kontrol paneli ve özellikleri,Et yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması,Etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması,Çorba, pilav, makarna ve böreklerin standart tarifelerinin oluşturulması,Zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması,Zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması,Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme,Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme; konularını içermektedir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Toplu beslenmenin tanımı ve önemi | ||
2 | Standart yemek tarifelerinin tanımı, önemi, yararları | ||
3 | Yemeklerin adları ve grupları | ||
4 | Standart gramajlar ve standart tarifeler arasındaki farklılıklar | ||
5 | Standart tarife oluşturma aşamaları | ||
6 | Duyusal değerlendirme | ||
7 | Kalite kontrol paneli ve özellikleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Et yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması | ||
10 | Etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması | ||
11 | Çorba, pilav, makarna ve böreklerin standart tarifelerinin oluşturulması | ||
12 | Zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması | ||
13 | Zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması | ||
14 | Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme | ||
15 | Final sınavı |
MEB , Ankara 2012, Yeni Yemek Reçeteleri
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 1 | 1 | 1 |
Gösterme | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 85 | 1 | 85 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 4 | ||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | |||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 |