GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
DASC18.SEC207 YEMEK TARİFLERİNİN STANDARTLAŞTIRILMASI Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans



Tüm yemeklerde standart bir reçetenin oluşturulması bu sayede tüm yeme içme gruplarının en beğenilen lezzetin sürekliliğini devam ettirmektir. Standart reçete sayesinde maliyet hesabı daha net ve kolay bir şekilde yapabilmektir.


Öğr. Gör. Engin AYDIN


1 Standart tarifelerin önemini açıklar
2 Standart tarife geliştirme aşamalarını değerlendirir ve her yemek grubuna göre açıklar
3 Standart tarife formatı oluşturur
4 Yeni ürünlerin oluşmasını sağlar
5 Yemek kültürünün gelecek nesillere taşınmasını sağlar

Birinci Öğretim



Yok


Toplu beslenmenin tanımı ve önemi,Standart yemek tarifelerinin tanımı, önemi, yararları,Yemeklerin adları ve grupları,Standart gramajlar ve standart tarifeler arasındaki farklılıklar,Standart tarife oluşturma aşamaları,Duyusal değerlendirme,Kalite kontrol paneli ve özellikleri,Et yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması,Etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması,Çorba, pilav, makarna ve böreklerin standart tarifelerinin oluşturulması,Zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması,Zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması,Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme,Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme; konularını içermektedir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Toplu beslenmenin tanımı ve önemi
2 Standart yemek tarifelerinin tanımı, önemi, yararları
3 Yemeklerin adları ve grupları
4 Standart gramajlar ve standart tarifeler arasındaki farklılıklar
5 Standart tarife oluşturma aşamaları
6 Duyusal değerlendirme
7 Kalite kontrol paneli ve özellikleri
8 Ara sınav
9 Et yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması
10 Etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması
11 Çorba, pilav, makarna ve böreklerin standart tarifelerinin oluşturulması
12 Zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması
13 Zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması
14 Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme
15 Final sınavı

MEB , Ankara 2012, Yeni Yemek Reçeteleri



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 1 1 1
Gösterme 1 1 1
Bireysel Çalışma 85 1 85
Ev Ödevi 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 5 5
ÖÇ 3 5 4 5 5 4
ÖÇ 4 4 5 4 5
ÖÇ 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek