GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
DASC18.119 TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİ-I Ders 1 1 3,00

Önlisans


Türkçe


Hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanların iş tanımlarını yapma, uluslararası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.


Öğr. Gör. Yelda YILMAZ


1 Ön hazırlık işlemlerini uygulayabilir.
2 Doğrama ve kesme yöntemlerini uygulayabilir.
3 Temel pişirme tekniklerini uygulayabilir.
4 Uluslararası terim ve teknikleri öğrenir.
5 Stokları hazırlayabilir.
6 Temel sosları hazırlayabilir.
7 Ulusal ve uluslararası çorbaları hazırlayabilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Mutfak organizasyonu ve çalışanların görevleri, Temel mutfak bilgisi, Bıçak kullanma, Temel doğrama yöntemleri, Stoklar hazırlama, Temel ve Türev soslar hazırlama, Çorbalar hazırlama


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Mutfağın Tanımı ve Tarihsel Gelişimi
2 Mutfak Organizasyonu
3 Mutfak Personelleri ve Görevleri
4 Ön Hazırlık İşlemleri
5 Mutfakta Kullanılan Bıçaklar, Bıçak Kullanma Teknikleri
6 Doğrama Teknikleri, Uluslararası Doğrama Yöntemleri
7 Bıçak Kullanma ve Doğrama Yöntemleri Uygulama Çalışması
8 Ara Sınav
9 Stoklar; Stok İngrediyenleri, Çeşitleri
10 Stok Hazırlama Uygulama Çalışması
11 Soslar; Sosların İçerikleri, Temel Soslar, Türev Soslar
12 Sos Hazırlama Uygulama Çalışması
13 Çorbalar; Çorba Çeşitleri, Çorbaların Sunumu
14 Çorba Hazırlama Uygulama Çalışması
15 Final Sınavına Hazırlık, Konuların Gözden Geçirilmesi
16 Final Sınavı

Temek Mutfak Teknikleri Anadolu Üniversitesi Yayını



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 1 7
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 94

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 3 4 5
ÖÇ 2 3 4 5
ÖÇ 3 3 4 5
ÖÇ 4 3 4 5
ÖÇ 5 3 4 5
ÖÇ 6 3 4 5
ÖÇ 7 3 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek