GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GTP-113 GENEL MİKROBİYOLOJİ Ders 1 1 4,00

Önlisans


Türkçe


Dersin amacı; genel mikrobiyoloji bilgi ve becerilerinin öğretilmesidir.



1 Bu dersin sonunda öğrenci, mikroorganizmanın tanımını yapar ve mikroorganizmaların yararları ve zararları, mikroorganizmaları sınıflandırma sistematiği ile mikroorganizmaları isimlendirme sistematiğini kavrar.
2 Mikroorganizma çeşitleri (Bakteriler, mayalar ve küfler) ve özellikleri, mikroorganizmaların morfolojileri, hücre yapıları ve gelişmesini açıklar.
3 Mikrobiyal gelişmenin kontrolü ve mikroorganizmaların çoğalması konularını öğrenir.
4 Mikroorganizmalarda madde değişimi, mikrobiyal ekoloji, mikroorganizmaların genetiği ve kalıtsal değişim konularını bilir.
5 Aseptik teknik, sterilizasyon, mikroskop ve çeşitleri, boyama yöntemleri, saf kültür teknikleri, besiyerleri, mikrobiyolojik sayım yöntemleri, membran filtrasyon yöntemi ve anaerobik kültür teknikleri konularını teorik olarak öğrenir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Dersin içeriği; Mikroorganizmanın tanımı, mikroorganizmaların yararları ve zararları, mikroorganizmaları sınıflandırma sistematiği, mikroorganizmaları isimlendirme sistematiği, mikroorganizma çeşitleri (Bakteriler, mayalar ve küfler) ve özellikleri, mikroorganizmaların morfolojileri, hücre yapıları, gelişmesi, mikrobiyal gelişmenin kontrolü, mikroorganizmaların çoğalması, mikroorganizmalarda madde değişimi, mikrobiyal ekoloji, mikroorganizmaların genetiği ve kalıtsal değişim, bunun yanında aseptik teknik, sterilizasyon, mikroskop ve çeşitleri, boyama yöntemleri, saf kültür teknikleri, besiyerleri, mikrobiyolojik sayım yöntemleri, membran filtrasyon yöntemi ve anaerobik kültür teknikleri hakkında teorik bilgi verilmesidir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Mikrobiyolojiye Giriş, Mikroorganizmalar, Mikroorganizmaları Sınıflandırma Sistematiği, Mikroorganizmaları İsimlendirme Sistematiği, Bakterilerin Hücre Yapıları, Bakterilerin Mikroskopta Görünüşlerine Göre (Morfolojik) Sınıflandırılmaları Yok Yok
2 Bakterilerin Gelişimine Etki Eden Faktörler, Hava (Oksijen), Sıcaklık, pH Değeri, Su Aktivitesi, Ozmotik Basınç Yok Yok
3 Bakterilerin Çoğalmaları, Gıdalarda Bulunan Önemli Bakteriler Yok Yok
4 Mayaların Mikroskopta Görünüşlerine (Morfoloji) Göre Sınıflandırılmaları, Mayaların İsimlendirilmesi, Mayaların Gelişimine Etki Eden Faktörler Yok Yok
5 Mayaların Çoğalması, Eşeyli Çoğalma, Eşeysiz Çoğalma, Gıdalarda Bulunan Önemli Mayalar Yok Yok
6 Küflerin Mikroskopta Görünüşlerine (Morfoloji) Göre Sınıflandırılmaları, Küflerin İsimlendirilmeleri, Küflerin Gelişimine Etki Eden Faktörler Yok Yok
7 Küflerin Çoğalması, Gıdalarda Bulunan Önemli Küfler Yok Yok
8 Ara Sınav (1 Hafta) Yok Yok
9 Mikrobiyal Gelişmenin Kontrolü Yok Yok
10 Mikroorganizmalarda Madde Değişimi Yok Yok
11 Mikrobiyal Ekoloji, Mikroorganizmaların Genetiği ve Kalıtsal Değişim Yok Yok
12 Aseptik Teknik, Sterilizasyon Yok Yok
13 Mikroskop ve Çeşitleri, Boyama Yöntemleri Yok Yok
14 Saf Kültür Teknikleri, Besiyerleri Yok Yok
15 Küf ve Mayaların Morfolojileri, Mikrobiyolojik Sayım Yöntemleri Yok Yok
16 Membran Filtrasyon Yöntemi, Anaerobik Kültür Teknikleri Yok Yok
17 Final Sınavı (2 Hafta) Yok Yok

Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu/Prof. Dr. Selma GÜVEN, Doç. Dr. Nükhet N. DEMİREL ZORBA/Nobel Akademik Yayıncılık, 2023 Genel Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi, 420YB0002, MEB, Ankara, 2011



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Soru-Yanıt 14 1 14
Takım/Grup Çalışması 7 1 7
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 4 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 6 24
Toplam İş Yükü (saat) 119

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 2 3 2 2 4 5 2 2 4 5 4 2 2 2
ÖÇ 2 2 3 2 2 4 5 2 2 4 5 4 2 2 2
ÖÇ 3 2 3 2 2 4 5 2 2 4 5 4 2 2 2
ÖÇ 4 2 3 2 2 4 5 2 2 4 5 4 2 2 2
ÖÇ 5 2 3 2 2 4 5 2 2 4 5 4 2 2 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek