GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GTP-116 HİJYEN VE SANİTASYON Ders 2 3 2,00

Önlisans


Türkçe


Bu ders ile öğrencilere; gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyonun önemi anlatılarak, mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama, işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulama yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.



1 Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon ile ilgili kuralları uygular.
2 Kişisel hijyenini sağlar ve çalışan personelin hijyen kurallarına uyup uymadığını denetler.
3 İşletmede temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini programlar.
4 Kalite güvence ve sanitasyon programlarını uygular.

Birinci Öğretim



Yok


Gıda işletmelerinde hijyen sanitasyon ve önemi, kişisel hijyen ve önemi, gıda işletmelerinin dizaynı, temizlik ve dezenfeksiyon, sanitasyon işlemleri ve ekipmanları, hava, su hijyeni, atıkların uzaklaştırılması, HACCP ve diğer kalite güvence sistemleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyonun önemi
2 Mikroorganizma - sanitasyon ilişkisi
3 İşletmelerin dizaynı ve sanitasyon
4 Temizlik ve temizleme maddeleri
5 Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar
6 Temizleme ve dezenfeksiyon işlemleri
7 Sanitasyon ekipmanları ve sistemleri
8 Ara Sınav
9 Gıda işletmelerinde personel hijyeni
10 Gıda işletmelerinde atık maddelerin uzaklaştırılması
11 Haşerelerle mücadele
12 Hava hijyeni - Su hijyeni
13 Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar
14 Kalite güvence ve sanitasyon programları
15 Kalite güvence ve sanitasyon programları
16 Final Sınavı

Çeşitli kaynaklardan derlenmiş ders notları.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 4 5
ÖÇ 2 5 3 4 5
ÖÇ 3 4 4 5
ÖÇ 4 3 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek