GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GTP-217 GIDA KATKI MADDELERİ Ders 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Raf ömrünü uzatan katkı maddelerini inceleme, duyusal özellikleri modifiye etmek için katkı maddeleri kullanma, beslenme değerini artırmak İçin katkı maddeleri kullanma ve işlem yardımcı maddeleri kullanma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.



1 Gıda katkı maddelerinin olası risklerini öğrenmek
2 Gıda katkı maddelerinin kullanım amaçlarını öğrenmek
3 Gıda katkı maddelerini sınıflandırabilmek
4 Gıda katkı maddeleri ile ilgili mevzuatlar hakkında fikir sahibi olmak
5 Gıda katkı maddelerini yerinde ve gerekli miktarında kullanabilme becerisini kazanmak

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıda katkı maddelerinin tanımı ve sınıflandırılması, katkı maddesi olarak kullanılan kullanılan renk maddeleri, tat ve koku maddeleri, antimikrobiyal ve antioksidan maddeler, şelatlar, asitler, fosfatlar, yapay tatlandırıcılar, emülgatör ve stabilizatörlerin tanımı, özellikleri, kullanım şekilleri ve yerleri, kullanımlarında dikkat edilecek hususlar, mevzuatımızda kullanımlarını kısıtlayıcı ölçütler, insan ile olan ilişkileri ve toksikolojisi konularını içermektedir


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda Katkı Maddeleri, tanım, kullanım amaçları, sınıflandırma ve yasal düzenlemeler
2 Antioksidanlar
3 Asitliği düzenleyiciler
4 Emülgatörler
5 Gamlar
6 Koruyucular
7 Lezzet maddeleri
8 Arasınav
9 Lezzet Artırıcılar
10 Renklendiriciler
11 Şelat Ajanları (Polifosfatlar)
12 Tatlandırıcılar
13 Topaklanmayı önleyiciler
14 Diğerleri
15 Genel tekrar
16 Final sınavı

Altuğ, T., 2009. Gıda Katkı Maddeleri. Sidas Medya Ltd. Şti. İzmir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 3 21
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 3 21
Toplam İş Yükü (saat) 114

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 1 5 1 1
ÖÇ 2 1 5 1 1
ÖÇ 3 1 5 1 1
ÖÇ 4 1 5 5 1 2 3
ÖÇ 5 1 5 1 1 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek