Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GTP-108 | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ | Ders | 1 | 2 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı önlisans eğitimi alan öğrencilerin gıda ve mikrobiyoloji arasındaki ilişkiyi anlamasını, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynaklarını ve sebep oldukları olumsuz değişimleri tanımlayabilmesini, gıdalarda bulunabilecek muhtemel patojenleri ve gıda kaynaklı hastalıkları öğrenmesini, gıdalarda mikroorganizmaların kontrolü için alınabilecek önlemler hakkında bilgi sahibi olmasını ve temel mikrobiyolojik analizleri gerçekleştirmesini amaçlamaktadır.
1 | Gıda mikrobiyolojisi alanına ait kavramları bilir. |
2 | Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynakları hakkında bilgi sahibi olur. |
3 | Gıdalarda bulunan bozulma yapan ya da patojen mikroorganizmaları sınıflandırır ve tanımlar. |
4 | Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların gelişimi etkileyen faktörleri bilir. |
5 | Gıda gruplarında bozulma tiplerini ve nedenlerini açıklar. |
6 | Gıdalarda mikroorganizma gelişiminin kontrolü için geliştirilen yöntemleri bilir. |
7 | Temel gıda mikrobiyolojisi analizlerini yapar ve sonuçları değerlendirir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmalar ve bulaşma kaynakları, Gıda gruplarının mikroflorası; Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, su ürünleri, yumurta ve ürünleri, meyve-sebzeler ve ürünleri, yağ bazlı gıdalar ve ürünleri, fermente gıdalar ve konserve gıdalar, Mikrobiyolojik gelişmeyi etkileyen faktörler, Gıda gruplarında tipik bozulmalar, Gıdalarda mikroorganizma gelişiminin kontrolü, Gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda zehirlenmeleri, Temel gıda mikrobiyolojisi analizleri
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Mikrobiyoloji ve gıda ilişkisi | ||
2 | Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları | ||
3 | Mikrobiyal gelişmenin özellikleri | ||
4 | Gıdalarda mikroorganizma gelişmesine etki eden faktörler | ||
5 | Gıdalarda bulunan önemli bakteriler ve özellikleri | ||
6 | Gıdalarda bulunan önemli küfler, mayalar ve özellikleri | ||
7 | Gıda bileşenlerinin mikrobiyal metabolizması | ||
8 | Vize sınavı | ||
9 | Hayvansal ürünlerin mikrobiyolojisi ve tipik bozulmalar | ||
10 | Bitkisel ürünler, içecekler, sıvı tatlandırıcılar, şekerlemeler, sosların mikrobiyolojisi ve tipik bozulmalar | ||
11 | Çeşitli fermente gıdaların, konservelerin mikrobiyolojisi ve tipik bozulmalar | ||
12 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar | ||
13 | Mikroorganizmaların bulaşmasının kontrolü: Temizlik, sanitasyon, dezenfeksiyon ve fiziksel yöntemler | ||
14 | Mikroorganizmaların bulaşmasının kontrolü: Isıl işlemlere, düşük sıcaklık, su aktivitesi ve pH uygulamaları | ||
15 | Mikroorganizmaların bulaşmasının kontrolü: Modifiye atmosfer, vakum paketleme, antimikrobiyal ajanlar, ışınlama, yeni proses teknikleri ve engel kavramı | ||
16 | Final Sınavı |
1. Harrigan, WF, McCance, ME (1976). Laboratory methods in food and dairy microbiology. Academic Press, London. 2. ICMSF (1978). Microorganisms in foods, vol. 2. The International Commission on Microbiological Specifications for Foods, Toronto, Canada. 3. Ünlütürk, A., Turantaş, F. (2003). Gıda Mikrobiyolosi, Meta Basım Matbacılık Hizmetleri, Bornova-İzmir. 4.Ray, B., Bhunia, .A ve Heperkan, D.,(2016).Temel Gıda mikrobiyolojisi. CRC Press Beşinci basımdan çeviri
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 4 | 28 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 4 | 28 |
Toplam İş Yükü (saat) | 116 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 4 | 2 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 1 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 1 |
ÖÇ 2 | 5 | 2 | 4 | 2 | 2 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 2 | 2 | 2 | 1 |
ÖÇ 3 | 5 | 2 | 4 | 2 | 2 | 5 | 3 | 1 | 3 | 4 | 2 | 2 | 2 | 3 |
ÖÇ 4 | 4 | 2 | 4 | 2 | 2 | 4 | 2 | 1 | 3 | 4 | 2 | 2 | 2 | 1 |
ÖÇ 5 | 5 | 2 | 4 | 2 | 3 | 5 | 2 | 1 | 3 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 |
ÖÇ 6 | 5 | 2 | 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | 1 | 3 | 4 | 4 | 2 | 2 | 1 |
ÖÇ 7 | 4 | 3 | 3 | 2 | 4 | 3 | 5 | 1 | 5 | 4 | 4 | 2 | 2 | 1 |