GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GTP-206 BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ Ders 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına uygun olarak yağlı tohumlardan yağ üretimi, rafinasyon, margarin ve zeytinyağı üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.



1 Yağ elde edilen gıda maddelerini ayırt edebilme ve yağ teknolojisini öğrenme
2 Yağların fiziksel ve kimyasal özelliklerini inceleyebilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Yağlı Tohumlara Uygulanan Ön İşlemler Yağlık tohumların belirlenip tanınması Yağ Ekstraksiyonu


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Hücrede yağ asitlerinin oluşumu
2 Beslenmemizdeki yemeklik yağların önemi
3 Yağların kimyasal yapısı
4 Yağ asitlerinin özellikleri
5 Ticari öneme sahip yağlar
6 Yağlı tohum borsa kriterleri, Yağlı tohumların depolanması
7 Ham yağ elde etme yöntemleri
8 Arasınav
9 Ham yağın rafinasyonu
10 Ham yağın rafinasyonu
11 Yağların bozulması ve önleme çareleri
12 Sıvı yağların katı hale getirilmesi
13 Sıvı yağların katı hale getirilmesi
14 Margarin üretim teknolojisi
15 Zeytin Ön İşlemleri - Faz Ayırma Zeytinlerin sınıflandırılması Tortu ve Karasuyun Ayrılması Zeytinyağı üretimi
16 final sınavı

Prof.dr.Fikri Başoğlu Yemeklik yağ Teknolojisi



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 4 56
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 114

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 3 2 4 1 1 3 1 1 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 2 5 2 5 1 1 2 4 1 3 1 1 1 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek