GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GBP-201 MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ II Ders 1 2 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı, meyve ve sebzelerden elde edilen salça, kurutulmuş meyve, meyve suyu, reçel-marmelat ve ketçap gibi gıda ürünlerinin üretim teknolojilerini, kullanılan teknikleri ve kalite kriterleri hakkında bilgi vermektir.



1 Salça üretiminin temel noktaları, muhafaza ve kalite kriterleri hakkında bilgi sahibi olur
2 Kuruma olayının temel mantığını kavrar, meyve-sebzelerin kurutma teknolojilerini bilir
3 Meyve suyu üretimi, evaporasyon, filtrasyon, berrak ve pulplu meyve suyu üretimini öğrenir.
4 Meyve suyu kalite kriterleri ve muhafazası hakkında bilgi sahibi olur
5 Reçel, marmelat ve ketçap üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Salça üretimi, kurutmanın temel mantığı ve meyve-sebzelerin kurutulması, meyve suyu üretim teknikleri, filtrasyon ve evaporasyon, reçel-marmelat üretim ve ketçap üretim teknolojisi


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Salça Üretim Teknolojisi-1
2 Salça Üretim Teknolojisi-2
3 Gıdalarda Kurutma Teknolojisi
4 Meyve ve Sebzelerin Kurutulması-1
5 Meyve ve Sebzelerin Kurutulması-2
6 Meyve Suyu Üretim Teknolojisi
7 Durultma, Berraklaştırma ve Berrak Meyve Suyu Üretimi
8 Ara Sınav
9 Meyve Sularının Konsantrasyon Yöntemleri
10 Meyve Sularında Filtrasyon
11 Pulpu Meyve Suyu Üretimi
12 Reçel ve Marmelat Teknolojisi-1
13 Reçel ve Marmelat Teknolojisi-2
14 Ketçap Üretim Teknolojisi
15 Genel Tekrar

Cemeroğlu, B., (2013). Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Cilt 2. Ankara: Bizim Grup Basımevi.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 4 28
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 4 28
Toplam İş Yükü (saat) 114

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 2 5 4 2 5 3 2 3 3 4 2 2 1
ÖÇ 2 3 2 5 4 2 5 3 2 3 3 4 2 2 1
ÖÇ 3 3 2 3 4 2 5 3 2 3 3 4 2 2 1
ÖÇ 4 4 2 5 4 2 5 3 2 3 3 4 2 2 1
ÖÇ 5 4 2 5 4 2 5 3 2 3 3 4 2 2 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek