GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GTP-418 ÖZEL GIDA ÜRÜNLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu ders ile öğrencilere; tekniğine uygun olarak özel gıdaların üretim kontrolünün kazandırılması amaçlanmaktadır. Geleneksel ve geleneksel olmayan ticari önemi olan gıdaların üretim teknolojilerini tanıtmak ve yasalar karşısındaki limitlerini anlatmak dersin ana hedefleri arasındadır.


Dr. Öğr. Üyesi Sanem BULAM


1 Öğrenci, özel gıdaların üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bal işlenmesi, Pekmez Üretimi, Çikolata Üretimi, Lokum Üretimi, Tahin Helvası Üretimi, Yumuşak Şeker Üretimi, Sert Şeker Üretimi, Ketçap ve mayonez üretimi, Toz halindeki gıda ürünleri üretimi konuları ve bu üretimlerin kalite kontrol aşamaları ve uygulamalarının öğretilmesi. Çay, şeker, çikolata, kaplama çikolata, imitasyon çikolata, kahve, instant kahve, cips, şekerlemelerin pişirilmesi, doğal ve yapay şekerler, kestane şekeri, pişmaniye, lokum, leblebi üretim teknolojilerini mevzuatlarla bilgilendirmek.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Şeker Üretimini Kontrol Etmek
2 Şekerli ürünler üretimini kontrol etmek
3 Bal Üretimini Kontrol Etmek
4 Çay Üretimini Kontrol Etmek
5 Kahve Üretimini Kontrol Etmek
6 Kakao ve Çikolata Üretimini Kontrol Etmek (I)
7 Çikolata Üretimini Kontrol Etmek (II)
8 Ara sınav
9 Tahin ve tahin helvası üretimini kontrol etmek
10 Peynir helvası, köpük helva ve Pekmez üretimini kontrol etmek
11 Cezerye, pişmaniye ve salep üretimini kontrol etmek
12 Fermantasyon ürünleri üretimini kontrol etmek (I)
13 Fermantasyon ürünleri üretimini kontrol etmek (II)
14 Baharatların üretimini kontrol etmek
15 Ketçap ve mayonez üretimini kontrol etmek
16 Final

Altan, A. 2011. Özel Gıdalar Teknolojisi. ÇÜ Ziraat Fakültesi. Adana. Bilişli, A. 2016. Özel Gıdalar. Sidas Yayıncılık. Kacar, B. 2010. Çay Bitkisi Biyokimyası Gübrelenmesi İşleme Teknolojisi. Nobel Yayınevi.


Dersler sınıfta yüz yüze işlenecektir. Ders sırasında sınıf tahtası ve projeksiyon cihazı kullanılacaktır.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Soru-Yanıt 14 1 14
Takım/Grup Çalışması 1 0 0
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 10 20
Toplam İş Yükü (saat) 86

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 2 2 1 2 1 1 4 2 2 5 1 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek