Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GTP-418 | ÖZEL GIDA ÜRÜNLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu ders ile öğrencilere; tekniğine uygun olarak özel gıdaların üretim kontrolünün kazandırılması amaçlanmaktadır. Geleneksel ve geleneksel olmayan ticari önemi olan gıdaların üretim teknolojilerini tanıtmak ve yasalar karşısındaki limitlerini anlatmak dersin ana hedefleri arasındadır.
Dr. Öğr. Üyesi Sanem BULAM
1 | Öğrenci, özel gıdaların üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bal işlenmesi, Pekmez Üretimi, Çikolata Üretimi, Lokum Üretimi, Tahin Helvası Üretimi, Yumuşak Şeker Üretimi, Sert Şeker Üretimi, Ketçap ve mayonez üretimi, Toz halindeki gıda ürünleri üretimi konuları ve bu üretimlerin kalite kontrol aşamaları ve uygulamalarının öğretilmesi. Çay, şeker, çikolata, kaplama çikolata, imitasyon çikolata, kahve, instant kahve, cips, şekerlemelerin pişirilmesi, doğal ve yapay şekerler, kestane şekeri, pişmaniye, lokum, leblebi üretim teknolojilerini mevzuatlarla bilgilendirmek.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Şeker Üretimini Kontrol Etmek | ||
2 | Şekerli ürünler üretimini kontrol etmek | ||
3 | Bal Üretimini Kontrol Etmek | ||
4 | Çay Üretimini Kontrol Etmek | ||
5 | Kahve Üretimini Kontrol Etmek | ||
6 | Kakao ve Çikolata Üretimini Kontrol Etmek (I) | ||
7 | Çikolata Üretimini Kontrol Etmek (II) | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Tahin ve tahin helvası üretimini kontrol etmek | ||
10 | Peynir helvası, köpük helva ve Pekmez üretimini kontrol etmek | ||
11 | Cezerye, pişmaniye ve salep üretimini kontrol etmek | ||
12 | Fermantasyon ürünleri üretimini kontrol etmek (I) | ||
13 | Fermantasyon ürünleri üretimini kontrol etmek (II) | ||
14 | Baharatların üretimini kontrol etmek | ||
15 | Ketçap ve mayonez üretimini kontrol etmek | ||
16 | Final |
Altan, A. 2011. Özel Gıdalar Teknolojisi. ÇÜ Ziraat Fakültesi. Adana. Bilişli, A. 2016. Özel Gıdalar. Sidas Yayıncılık. Kacar, B. 2010. Çay Bitkisi Biyokimyası Gübrelenmesi İşleme Teknolojisi. Nobel Yayınevi.
Dersler sınıfta yüz yüze işlenecektir. Ders sırasında sınıf tahtası ve projeksiyon cihazı kullanılacaktır.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Takım/Grup Çalışması | 1 | 0 | 0 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 10 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 86 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 5 | 2 | 2 | 1 | 2 | 1 | 1 | 4 | 2 | 2 | 5 | 1 | 1 | 1 |