GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GTP-107 LABORATUAR TEKNİĞİ Seçmeli Ders Grubu 1 1 2,00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilerimizi laboratuvarda çalışma kuralları, kullanılan alet-ekipman ve laboratuvar çalışmaları hakkında bilgilendirmek, derste öğrendikleri bilgileri gıda analizlerinde ön hazırlık ve işlem aşamalarında kullanmalarını ve analiz yapmalarını öğretmektir.



1 Kişisel Güvenlik Önlemleri ve Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemlerini öğrenir.
2 Laboratuvarda kullanılan malzemeleri, Laboratuvar malzemelerinin temizliğini, Laboratuvarda bulunan temel ekipmanları bilir.
3 Yüzde (%), Molar, Normal, PPM ve PPB Çözelti Hesaplamalarını yapar, Çözelti Hazırlama Aşamalarını öğrenir ve uygular.
4 Çözeltilerin Seyreltilmesi, Deriştirilmesi ve Karıştırılması konularını öğrenir ve uygular.
5 Gıdalarda numune alma ve analize hazırlama aşamalarını öğrenir ve uygular.
6 Genel analiz yöntemleri ve Fiziksel analiz metotları konuları hakkında bilgi sahibi olur ve fiziksel analizleri yapar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Kişisel Güvenlik Önlemleri, Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemleri, Laboratuvarda Kullanılan Malzemeler, Laboratuvarda bulunan temel ekipmanlar, Laboratuvar malzemelerinin temizliği, numune alma, analize hazırlama, Genel analiz yöntemleri, Fiziksel analiz metotları ve Çözeltiler -hesaplanması-hazırlanması konularında teorik ve laboratuvar bilgisi verilmektedir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Kişisel Güvenlik Önlemleri ve Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemleri Yok Yok
2 Laboratuvarda kullanılan malzemeler, Laboratuvar malzemelerinin temizliği, Laboratuvarda bulunan temel ekipmanlar Yok Yok
3 Çözeltiler, Çözelti Hazırlama, Yüzde (%) Çözelti Hazırlama Yok Yok
4 Molar Çözelti Hesaplamaları, Molar Çözelti Hazırlama Aşamaları Yok Yok
5 Molar Çözelti Hesaplamaları, Molar Çözelti Hazırlama Aşamaları Yok Yok
6 Normal Çözelti Hesaplamaları, Normal Çözelti Hazırlama Esasları Yok Yok
7 Normal Çözelti Hesaplamaları, Normal Çözelti Hazırlama Esasları Yok Yok
8 Ara Sınav (1 Hafta) Yok Yok
9 PPM ve PPB Çözeltileri Hazırlama Yok Yok
10 Çözeltilerin Seyreltilmesi, Çözeltilerin Deriştirilmesi, Çözeltilerin Karıştırılması Yok Yok
11 Çözeltiler -hesaplanması-hazırlanması Yok Çözeltiler -hesaplanması-hazırlanması
12 Çözeltiler -hesaplanması-hazırlanması Yok Çözeltiler -hesaplanması-hazırlanması
13 Gıdalarda numune alma, analize hazırlama Yok Gıdalarda numune alma, analize hazırlama
14 Genel analiz yöntemleri, Fiziksel analiz metotları Yok Fiziksel analiz metotları
15 Genel analiz yöntemleri, Fiziksel analiz metotları Yok Fiziksel analiz metotları
16 Final Sınavı (2 Hafta) Yok Yok

Gıda Laboratuvar Tekniği, Prof. Dr. İsmet Şahin, Prof. Dr. Duygu Göçmen, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020 Laboratuvar Organizasyonu, Gıda Teknolojisi, 524KI0007, MEB, Ankara, 2011 Çözelti Hazırlama-1, 541GI0073, MEB, Ankara, 2008 Çözelti Hazırlama-2, 541GI0073, MEB, Ankara, 2011



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Soru-Yanıt 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 3 9
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 3 4 12
Toplam İş Yükü (saat) 65

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 3 2 2 3 3 4 5 4 3 2 2 2 2
ÖÇ 2 5 3 2 2 4 3 5 4 4 4 2 2 2 2
ÖÇ 3 5 5 2 2 4 3 4 2 5 2 3 2 2 3
ÖÇ 4 5 5 2 2 4 3 4 2 5 2 3 2 2 3
ÖÇ 5 5 5 3 3 4 5 4 2 5 4 4 2 4 4
ÖÇ 6 5 5 4 4 4 5 5 2 5 4 5 2 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek