Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GTP-107 | LABORATUAR TEKNİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Öğrencilerimizi laboratuvarda çalışma kuralları, kullanılan alet-ekipman ve laboratuvar çalışmaları hakkında bilgilendirmek, derste öğrendikleri bilgileri gıda analizlerinde ön hazırlık ve işlem aşamalarında kullanmalarını ve analiz yapmalarını öğretmektir.
1 | Kişisel Güvenlik Önlemleri ve Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemlerini öğrenir. |
2 | Laboratuvarda kullanılan malzemeleri, Laboratuvar malzemelerinin temizliğini, Laboratuvarda bulunan temel ekipmanları bilir. |
3 | Yüzde (%), Molar, Normal, PPM ve PPB Çözelti Hesaplamalarını yapar, Çözelti Hazırlama Aşamalarını öğrenir ve uygular. |
4 | Çözeltilerin Seyreltilmesi, Deriştirilmesi ve Karıştırılması konularını öğrenir ve uygular. |
5 | Gıdalarda numune alma ve analize hazırlama aşamalarını öğrenir ve uygular. |
6 | Genel analiz yöntemleri ve Fiziksel analiz metotları konuları hakkında bilgi sahibi olur ve fiziksel analizleri yapar. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Kişisel Güvenlik Önlemleri, Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemleri, Laboratuvarda Kullanılan Malzemeler, Laboratuvarda bulunan temel ekipmanlar, Laboratuvar malzemelerinin temizliği, numune alma, analize hazırlama, Genel analiz yöntemleri, Fiziksel analiz metotları ve Çözeltiler -hesaplanması-hazırlanması konularında teorik ve laboratuvar bilgisi verilmektedir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Kişisel Güvenlik Önlemleri ve Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemleri | Yok | Yok |
2 | Laboratuvarda kullanılan malzemeler, Laboratuvar malzemelerinin temizliği, Laboratuvarda bulunan temel ekipmanlar | Yok | Yok |
3 | Tartım kapları ve hassas tartım teknikleri | Yok | Yok |
4 | Çözeltiler, Çözelti Hazırlama, Yüzde (%) Çözelti Hazırlama | Yok | Yok |
5 | Molar Çözelti Hesaplamaları, Molar Çözelti Hazırlama Aşamaları | Yok | Yok |
6 | Normal Çözelti Hesaplamaları, Normal Çözelti Hazırlama Esasları | Yok | Yok |
7 | Normal Çözelti Hesaplamaları, Normal Çözelti Hazırlama Esasları | Yok | Yok |
8 | Ara Sınav (1 Hafta) | Yok | Yok |
9 | PPM ve PPB Çözeltileri Hazırlama | Yok | Yok |
10 | Çözeltilerin Seyreltilmesi, Çözeltilerin Deriştirilmesi, Çözeltilerin Karıştırılması | Yok | Yok |
11 | Çözeltiler -hesaplanması-hazırlanması | Yok | |
12 | Çözeltiler -hesaplanması-hazırlanması | Yok | |
13 | Gıdalarda numune alma, analize hazırlama | Yok | |
14 | Genel analiz yöntemleri, Fiziksel analiz metotları | Yok | |
15 | Genel analiz yöntemleri, Fiziksel analiz metotları | Yok | |
16 | Final Sınavı (2 Hafta) | Yok | Yok |
Gıda Laboratuvar Tekniği, Prof. Dr. İsmet Şahin, Prof. Dr. Duygu Göçmen, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020 Laboratuvar Teknikleri ve Güvenliği, Mustafa Tayar, Nihat TELLİ, Kader ÇETİN, Dora Yayıncılık, 2020
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 3 | 21 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 3 | 21 |
Toplam İş Yükü (saat) | 86 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 2 | 2 | 5 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 |
ÖÇ 2 | 2 | 2 | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 |
ÖÇ 3 | 2 | 2 | 2 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 2 | 3 | 2 | 2 | 3 |
ÖÇ 4 | 2 | 2 | 2 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 2 | 3 | 2 | 2 | 3 |
ÖÇ 5 | 3 | 3 | 2 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 4 |
ÖÇ 6 | 4 | 4 | 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 2 | 4 | 5 |