GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SEÇ-102 GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 2,00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilerin gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmaları, bu bozulmaların engellenmesi adına kullanılan temel ve yenilikçi yöntemlerin mekanizmaları ve gıda üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.



1 Gıda bozulmaları hakkında bilgi sahibi olur
2 Gıdaların ısıl işlemler ile muhafazasını kavrar
3 Gıdalarda düşük su aktivitesi, düşük pH uygulamalarını bilir
4 Gıda katkı maddeleri, ışınlama gibi yöntemler hakkında fikir sahibi olur
5 Yenilikçi gıda muhafaza yöntemlerini bilir

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıdalarda bozulma çeşitleri, Gıda muhafazada ısıl işlemler (Yüksek sıcaklık ve soğuk uygulamaları), MAP paketleme, düşük su aktivitesi ile muhafaza, düşük pH ile muhafaza, Işınlama ile muhafaza, Doğal ve yapay kimyasallar ile muhafaza, Yeni yöntemler ve Engel Kavramı


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda muhafazası ve bozulma
2 Gıdalarda fiziksel bozulmalar
3 Gıdalarda kimyasal ve biyokimyasal bozulmalar
4 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar
5 Gıda muhafazasında ısıl işlemler
6 Gıdaların soğukta muhafazası
7 Gıdaların dondurarak muhafazası
8 Ara Sınav
9 Gıdaların kurutularak muhafazası
10 Gıdaların düşük su aktivitesi ile muhafazası
11 Gıdaların düşük pH muhafazası
12 Modifiye atmosfer paketleme
13 Gıdaların doğal ve yapay kimyasallar ile muhafazası
14 Gıdaların ışınlama ile muhafazası
15 Yeni yöntemler ve engel kavramı

Cemeroğlu, B. (2017). Meyve ve sebze işleme teknolojisi-1. Bizim Grup Basımevi Ajans Tanıtım Org. Paul Singh, R., Helman, D.R., Baysal, T., ve İçier, F. (2015). Gıda Mühendisliğine Giriş. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık. Ray, B., Bhunia, .A ve Heperkan, D.(2016).Temel Gıda mikrobiyolojisi. CRC Press Beşinci basımdan çeviri



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 2 3 3 3 5 2 1 4 4 4 2 2 2
ÖÇ 2 4 2 3 3 3 5 2 1 4 4 4 2 2 2
ÖÇ 3 4 2 3 3 3 5 2 1 4 4 4 2 2 2
ÖÇ 4 4 2 3 3 3 5 2 1 4 4 5 2 2 2
ÖÇ 5 4 2 3 3 3 5 2 1 4 4 5 2 2 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek